Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa
Mam pytanie. Jak duży musi być seler, żeby go wsadzić do gruntu i w jakim miesiącu się to robi?
Dzisiaj dopiero przepikuję moje selery, ale właśnie nie wiem, jak głęboko. Jeśli po liścienie, to i tak łodyżka zostanie długa nad ziemią, bo liście właściwe są wyżej?
Dzisiaj dopiero przepikuję moje selery, ale właśnie nie wiem, jak głęboko. Jeśli po liścienie, to i tak łodyżka zostanie długa nad ziemią, bo liście właściwe są wyżej?
Jak może być jeszcze lepiej??? 

Cytuję siebie, żeby nie powtarzać, z poprzedniej stronyaria pisze:Vanilia, możesz już przepikować te selerki, bo jak wypuszczą większy listek, to się poprzewracają. Przepikuj tak, by miejsce, z którego wyrastają listki, było tuż nad powierzchnią ziemi. Możesz je umieścić razem, w jednym pudełku, takim samym jak teraz rosną co 3-5 cm, potem wyciągniesz po kolei selerki i posadzisz na grządce. To rozsada rwana. Łatwo jest tak pielęgnować rozsadę.

- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale dorodne sztuki, aż zachwyt bierze
kiedy były wysiewane?

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 50p
- Od: 11 wrz 2007, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na początku lutego.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Jarek_St, szkoda zmarnować tak piękną rozsadę. Ja czasami mam dylemat, czy wysadzać w maju, czy czekać do czerwca, by nie uległy jarowizacji. Jeżeli masz miejsce, to przesadź je do pierścieni/doniczek i trzymaj jak najdłużej w temperaturze powyżej 15*C.
Jarek_St, co ile cm posadziłeś? Moje Albiny również siane na początku lutego, ale jeszcze na parapecie stoją.
-
- 50p
- Od: 11 wrz 2007, o 12:27
Rzędy co 30 cm, w rzędzie 25-30 cm. Póki selery są małe, posadzę między nimi rozsadę sałaty rzymskiej mini.
Jarek
Jarek
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
To moje, odmiana Makar:

Biedne maleństwa, mają po dwa, maksymalnie trzy listki właściwe. Były siane bardzo wcześnie, bo gdzieś w pierwszej połowie lutego, niestety, stały pod świetlówką, która choć świetnie się sprawdziła w przypadku ostrej papryczki, dla nich chyba nie byłą najlepsza. Niestety cierpię na brak południowych parapetów, mam tylko jeden zachodni, i to mały... Ale wcisnęłam tam selerki, mam nadzieję, że skoro mają jeszcze ponad miesiąc zanim pójdą do gruntu, to zdążą nabrać masy

Biedne maleństwa, mają po dwa, maksymalnie trzy listki właściwe. Były siane bardzo wcześnie, bo gdzieś w pierwszej połowie lutego, niestety, stały pod świetlówką, która choć świetnie się sprawdziła w przypadku ostrej papryczki, dla nich chyba nie byłą najlepsza. Niestety cierpię na brak południowych parapetów, mam tylko jeden zachodni, i to mały... Ale wcisnęłam tam selerki, mam nadzieję, że skoro mają jeszcze ponad miesiąc zanim pójdą do gruntu, to zdążą nabrać masy

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Dana22
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 mar 2016, o 08:42
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Czy można już sadzić do gruntu rozsadę selera?
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Dana, chodzi Ci o naciowego czy korzeniowego? Ja wysadziłam rozsadę naciowego tydzień temu i daje radę. To, co zostało w domu, szybciej rośnie, ale w gruncie nic mu się nie dzieje.Dana22 pisze:Czy można już sadzić do gruntu rozsadę selera?