Dalie wymagania,problemy - cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie wymagania,problemy - cz.3

Post »

Ewelinko zrobisz jak zechcesz :) .To było 10 lat temu ja tak co roku wspominam tamten czas .Prawdę mówiąc teraz sama się zastanawiam ;:oj ;:202 .Nie chcę brać odpowiedzialności za pogodę .Bo wiesz 10 lat temu jeszcze pory roku niebyły takie jak teraz , więc ........... nie namawiam ,ani nie odradzam :roll:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zobaczcie! Ryszard już sadzi! Ja będę sadzić za tydzień, bo muszę się jakoś wyrobić do końca kwietnia ;:173
Myślę , że można powoli wsadzać, ale przykryć je trochę więcej, np kompostem, żeby w razie przymrozków nie ucierpiały.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A Ryszard chyba co roku tak sadzi . Miłko to ja za Tobą po niedzieli zacznę sadzić :D
Dalia w gruncie wytrzymuje do -5 .Chyba większych mrozów nie będzie .Ja bardziej obawiam się wody bo mam i tak jej nadmiar na działce .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Miłe koleżanki alicjad31 i Miłko!

Moje kary dalii tak jak widać na zdjęciach to "suchary", dlatego już je sadzę by więcej nie wyschły!Minie dobry miesiąc by wyszły z nich małe pędy! Zdarzały się przymrozki i pędy zmarzły, lecz z następnymi pędami było już wszystko OK i kwiaty zawsze są !! !Każdy sadzi karpy na własne ryzyko, wcześniej lub później !Można nawet sadzić po zimnych ogrodnikach po 15 maja, lecz wtedy dalie będą później kwitły :wink:
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Ala , zimy już nie będzie , ja sadzę 1 szt w sobotę. Hartuje się i liczę na jej dobre zdrówko, a w przyszłym tyg sadzę 1 turę mieczyków.
Moje wątki
Festina Lente
Bea2012
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 17:56

Post »

:wit
Ja,moje dalie już od tygodnia trzymam na powietrzu.
Mam je posadzone w plastikowych skrzyneczkach takich z marketu po owocach.Wyłożyłam je agro i zasypałam ziemią.
W tym roku jakoś szybko zaczęły kiełkować i co by za bardzo się nie wyciągnęły z braku słonka poszły na zielona łączkę.
Może nie do końca na zieloną,bo stoją sobie na schodkach przed domem.Mają się świetnie,są krępe wysokość ok 20-25 cm i jak to powiedzieć bycze.
W razie gdyby zrobiło się lodowato,zabiorę do domu.Myślę,że doczekają w dobrej kondycji wyjazdu na działkę.
pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

A może dalie posadzone do gruntu, oprócz przysypania kompostem przykryć podwójną agrowłókniną?
Awatar użytkownika
Adek13
200p
200p
Od: 11 kwie 2013, o 23:07

Post »

Nie ma sensu przykrywać ich agrowłókniną bo po co mają się męczyć. Lepiej poczekać z wysadzaniem jeszcze minimum 10 dni. Zeszłego orku wysadzałem o tym czasie ale one potem w ziemi się męczyły. Teraz zamierzam wysadzić minimum po 20 kwietnia (w zależności jak bardzo będą swędzieć mnie ręce do wysadzenia :D ) do tego czasu ziemia się już ogrzeje, więc od razu ruszą ze wzrostem a nie będą się w zimnie gramolić co potem odbije się na ich kondycji. No chyba, że ktoś ma już tak wysuszone, że będą lepiej się czuły w ziemi to lepiej wysadzić ale z niepodsuszonymi lepiej się wstrzymać, ale i tak każdy zrobi jak zechce ;:333
javier
200p
200p
Od: 15 sie 2014, o 19:47

Post »

Moja dalia niestety nie chce się obudzić,może za bardzo miała ciepło w piwnicy.:(Mimo że przed posadzeniem wczesniej ją namoczyłem.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ryszardzie myślę ,że i w tym roku Twoje dalie Cię nie zawiodą i mimo wyschniecie pięknie zakwitną :D
Piotrze ja też mam taką nadzieje ,że zima już co miała do zrobienia to zrobiła .U mnie dzisiaj mocno leje ,więc po doświadczeniach z ubiegłego roku rozkładam ręce i nie wiem czy sadzić .
W ubiegłym roku sadziłam w maju i mimo tego że deszczu nie było za dużo to spora część moich dalii wygniła zanim wypuściły listki .
A sadziłam piękne zdrowe karpy .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Ala w linii prostej mieszkamy niedaleko od siebie i przez 3 dni niewiele deszczu u mnie spadło, dzisiaj troszkę więcej, ale szału nie ma. Wg linku prognozy pogody, który podałem, mrozów nie będzie, a 15.5 w W-wie ma być słońce i 18 C. Maiłem wczoraj sadzić dalię, ale jej odpuściłem i posadzę za tydzień.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze ja muszę podnieść miejsca gdzie będę sadzić dalie bo na moją działkę spływa woda od sąsiadów ,ale o tym już pisałam . Zdecydowaliśmy będziemy kopać dość głębokie oczko bez folii ,żeby zebrać nadmiar wody z działki to ziemię wykorzystam do podniesienia miejsc sadzenia . Tak ,więc sadzenie musi trochę poczekać .
W mojej wsi choć jest pod Warszawą to pogoda jest różna .W Warszawie pada ,a u mnie nie i odwrotnie .Teraz się wypogodziło ,ale zachmurzenie jakieś jest .Mój M mówi ,żebym nie patrzyła na prognozy bo często jest inaczej niż podają .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Kontakt:

Post »

Witaj "alicjad31"!
Bardzo dziękuję za miłe słowa z Twojej strony na temat moich wysuszonych karp dalii.Myślę ze przy Twoim wsparciu karpy wydadzą wspaniałe kwiaty! Znawcy tematu Wiesław Legutko, Stanisław Lipień radzą mi bym jesienią po sezonie karpy zadołował w ziemi na działce. I celem eksperymentu zrobię to i np. 10 odmian zadołuję w kopcu.Mam pytanie do Was mili hobbyści, kto z Was tą metodą przechowuje swoje karpy przez zimę? :D
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”