Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Bo to są w dużej części krzaczki zeszłoroczne. Sylwia, skąd w paprykach wciorniastek?
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Behaviour, wiem, że krzaczki wydają się za małe, ale ze względu na doświetlanie nie wyciągnęły się mocno w górę i takie krępe już od ponad miesiąca czasu intensywnie wypuszczają pąki kwiatowe. Na każdym krzaczku oberwałam już po "naście" pąków i już sobie po prostu ten zabieg odpuściłam. Krzaczki mają bardzo ładnie rozrośniętą bryłę korzeniową i razem z liśćmi bez problemu wykarmią owoce.
Krzaki ruszą w górę, jak przesadzę je do sporo większych doniczek i wystawię na parapety z naturalnym światłem.
Biotit, wszystkie krzaczki mają 5 miesięcy.
A wciornastek, no cóż... już wcześniej o tym wspominałam - popełniłam kardynalny błąd, jakim było wstawienie do growboxa zakupionej w markecie bazylii i mięty. To jedyne sensowne wytłumaczenie. I już nigdy nie wsadzę niczego "obcego" do mojej uprawy
Krzaki ruszą w górę, jak przesadzę je do sporo większych doniczek i wystawię na parapety z naturalnym światłem.
Biotit, wszystkie krzaczki mają 5 miesięcy.
A wciornastek, no cóż... już wcześniej o tym wspominałam - popełniłam kardynalny błąd, jakim było wstawienie do growboxa zakupionej w markecie bazylii i mięty. To jedyne sensowne wytłumaczenie. I już nigdy nie wsadzę niczego "obcego" do mojej uprawy
- Biotit
Ja tak robię od zeszłorocznej wpadki i mam spokój.
Cześć Dziunia87 , piękne papryczki bez dwóch zdań. Mam do Ciebie pytanie, mianowicie już za chwilę będę przesadzał swoje papryczki do większych doniczek, podpowiedz jakiej ziemi używasz?
Dzięki za info, zaraz jadę na zakupy
To i ja pochwalę się swoją gęstwiną.
Po ziemiórkach nie ma już śladu. Nemycel zrobił świetną robotę. Dzięki za polecenie!
Obecnie mam dokładnie 166 krzaczków. Część annuumów przeniosłem już do półlitrowych kubeczków. Annuumy masowo zawiązują pąki, praktycznie co trzy dni robię przegląd, żeby na bieżąco obrywać. Rosną mi o wiele lepiej niż w zeszłym roku. To chyba zasługa dużego okna i południowej wystawy. Oczywiście przez brak doświetlania, zwłaszcza annuumy, są mocno powyciągane i powyginane, ale w poprzednich latach już się do tego przyzwyczaiłem i nauczyłem z tym żyć ;)
Dokarmiam Florovitem, a w weekend planuję zapodać jeszcze Nano-gro. Jestem bardzo ciekawy rezultatów tego środka.
Po ziemiórkach nie ma już śladu. Nemycel zrobił świetną robotę. Dzięki za polecenie!
Obecnie mam dokładnie 166 krzaczków. Część annuumów przeniosłem już do półlitrowych kubeczków. Annuumy masowo zawiązują pąki, praktycznie co trzy dni robię przegląd, żeby na bieżąco obrywać. Rosną mi o wiele lepiej niż w zeszłym roku. To chyba zasługa dużego okna i południowej wystawy. Oczywiście przez brak doświetlania, zwłaszcza annuumy, są mocno powyciągane i powyginane, ale w poprzednich latach już się do tego przyzwyczaiłem i nauczyłem z tym żyć ;)
Dokarmiam Florovitem, a w weekend planuję zapodać jeszcze Nano-gro. Jestem bardzo ciekawy rezultatów tego środka.
- Biotit
Ładna kolekcja, ja w tym roku z kubków przeszedłem na cylindry i uważam, że to d. epsze lokum dla sadzonek, nie ma najmniejszego problemu ze zmianą ubranka na większe. Co do Nano Gro, to proponuję oprysk dolistny, najlepiej wieczorem.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2016, o 11:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, jest to mój pierwszy post na forum, uprawą papryczek chilli zacząłem się interesować dopiero w tym roku. Obecnie moje papryczki mają niecały miesiąc i do tej pory podlewane były jedynie wodą. Na zdjęciu poniżej mój największy (a raczej najbardziej wyciągnięty) okaz - Chilli Cayenne. Posiałem także dwie odmiany Habanero, Carolinę Reaper, Jalepno, Jamaican Hot Chilli oraz Trinidad Scorpion Yellow, ale z racji tego, że większość pojawiła się później, są one dużo mniejsze (+ nie wyciągają się tak jak Cayenne, pomimo tego, że rosną na tym samym parapecie).
Teraz przychodzi czas na moje pytanie. Otóż kupiłem w ogrodniczym nawóz widoczny na zdjęciu powyżej przeznaczony do uprawy pomidorów, ale pani w sklepie zapewniała, że moim papryczkom nie powinien on zaszkodzić. Z tyłu opakowania napisali, że można go stosować również do upraw papryki słodkiej (skład nawozu NPK 4+3+8). Jeśli podleję roślinki wodą z połową zalecanej dawki nawozu, to będzie wszystko w porządku, czy po prostu nie martwić się niczym i od razu załadować im pełną dawkę? Pozdrawiam.
Teraz przychodzi czas na moje pytanie. Otóż kupiłem w ogrodniczym nawóz widoczny na zdjęciu powyżej przeznaczony do uprawy pomidorów, ale pani w sklepie zapewniała, że moim papryczkom nie powinien on zaszkodzić. Z tyłu opakowania napisali, że można go stosować również do upraw papryki słodkiej (skład nawozu NPK 4+3+8). Jeśli podleję roślinki wodą z połową zalecanej dawki nawozu, to będzie wszystko w porządku, czy po prostu nie martwić się niczym i od razu załadować im pełną dawkę? Pozdrawiam.
U mnie też papryki annum bardziej się wyciągają. Bardziej niż chinese i baccatum.
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam takie dwa krzaki wysiane w grudniu, bez doświetlania najpierw sobie urosły i miały aż po 4 liście, potem stały w miejscu ponad miesiąc. Jak przyszło słońce to wystawiłam na najbardziej nasłoneczniony parapet i aktualnie wyglądają tak jak na zdjęciach. Mam tylko taki problem ze sobą, że nie mam już sumienia obrywać im kwiatków Bo mi szkoda Cały czas sobie tłumaczę, że to i tak były próbne krzaki, bo te z wysiewu z 1 lutego w ilości 60szt to są te właściwe i na nich mi zależy.
Krzak pierwszy, Little Elf. Masakrycznie się rozkrzewia i zagęszcza, już na mnie robi wrażenie.
Krzak drugi, Mulato Isleno, zdecydowanie rzadszy rozstaw liści.
Krzak pierwszy, Little Elf. Masakrycznie się rozkrzewia i zagęszcza, już na mnie robi wrażenie.
Krzak drugi, Mulato Isleno, zdecydowanie rzadszy rozstaw liści.
Papi
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może do obrywania pąków zachęci Ciebie fakt, że dzięki temu póżniej plon będzie bardziej obfity