Jest już wiosna!
Re: Jest już wiosna!
Marysiu obiecuję poprawę. Teraz będę miała dużo czasu 

Pozdrawiam Justyna
mój skromny ogród - początki
mój skromny ogród - początki
-
- 50p
- Od: 19 wrz 2015, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Dziękuję za poradę w sprawie tunelu. Mam nadzieję że mróz i śnieg nie zaszkodzi foli.
Przepraszam za zamieszanie w rozpoznawanie moich siewek na rabatce ale ja dopiero raczkuje i nie wiem jak wyglądają siewki kwiatów. Mówią kto pyta ten nie błądzi.
Dziękuję Lusia 57 za nazwanie moich siewek. Sprawdziłam nazwy u wujka gogla i po wyglądzie myślę że takie kwiaty jak wiesiołek, rudbekia i marcinek rosły u mnie na rabacie.
Dzisiaj miałam pikować żeniszka ale zmarzłam i mam lenia. Może uda mi się jutro. Czy żeniszek pikuje się pojedynczo czy kępkami i czy się go uszczykuje żeby się rozkrzewił? Pytam bo sporo mi tego wyrosło

Pozdrawiam.
Przepraszam za zamieszanie w rozpoznawanie moich siewek na rabatce ale ja dopiero raczkuje i nie wiem jak wyglądają siewki kwiatów. Mówią kto pyta ten nie błądzi.
Dziękuję Lusia 57 za nazwanie moich siewek. Sprawdziłam nazwy u wujka gogla i po wyglądzie myślę że takie kwiaty jak wiesiołek, rudbekia i marcinek rosły u mnie na rabacie.
Dzisiaj miałam pikować żeniszka ale zmarzłam i mam lenia. Może uda mi się jutro. Czy żeniszek pikuje się pojedynczo czy kępkami i czy się go uszczykuje żeby się rozkrzewił? Pytam bo sporo mi tego wyrosło

Pozdrawiam.
Pozdrawiam Justyna
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Marysiu
ciekawe co dziś porabiałaś?, ja niestety nie dotarłam dziś nawet na chwilkę na działkę, miała dziś jazdy po przychodniach od rana prawie do 15stej, padłam w domu i musiałam się zdrzemnąć, nie dałam rady, szkoda, bo ładnie dziś było, choć wiatr chłodny 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witaj, Marysiu.
Wróciłam do żywych i oto jestem w Twoim ogrodzie.
Strasznie dużo pracujesz, pracusiu.
Cóż, jesteś szczęśliwą posiadaczką ogrodu, a nie malutkiej działeczki, którą w jeden dzień można obskoczyć.
Ja miałam przerwę w wyprawach na działkę, dlatego już dzisiaj przygotowuję się do jutrzejszej działkowej przygody.
Pozwolę sobie odpowiedzieć Justynce.
Żeniszki pikujemy pojedynczo, bo one się rozrastają, a gdy uszczknie się wierzchołek wzrostu, rozrosną się jeszcze ładniej.
Patrząc na tę ilość siewek, widzę, że duży ogród samymi żeniszkami można obsadzić.
Ciepłego wieczoru, Marysiu.

Wróciłam do żywych i oto jestem w Twoim ogrodzie.
Strasznie dużo pracujesz, pracusiu.

Ja miałam przerwę w wyprawach na działkę, dlatego już dzisiaj przygotowuję się do jutrzejszej działkowej przygody.

Pozwolę sobie odpowiedzieć Justynce.
Żeniszki pikujemy pojedynczo, bo one się rozrastają, a gdy uszczknie się wierzchołek wzrostu, rozrosną się jeszcze ładniej.
Patrząc na tę ilość siewek, widzę, że duży ogród samymi żeniszkami można obsadzić.

Ciepłego wieczoru, Marysiu.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Justynko nie ma nic na siłę, masz dom, córeczkę i to jest najważniejsze
Justysiu ni nie zdążyłam
ale ja Ci powiem inaczej, bo ja dwa razy siałam żeniszka i też tyle wysiałam ...pikowałam kępkami (inaczej bym się wściekła) przycięłam nożyczkami i wsadzałam kępkami. Miałam śliczne obrzeże
Iwonko pozwolę sobie przekopiować z wyspy
Witaj Lucynko
Nawet nie wiem ile razy nachodzą mnie myśli, żeby obkurczyć to moje pole działanie i wiesz czym się kończy ? dodatkową grządką
Wyprowadzam rośliny użytkowe w pole, a w ogrodzeniu sadzę coraz to nowe kwiatki i krzaki
To jakaś niekończąca się opowieść
Te moje wszystkie siania to przecież nowe kwiatki nie tylko jednoroczne, bo tam są też byliny i krzaczki, a nawet drzewka
To miłego jutrzejszego działkowania i rzuć groszku gołąbkom ode mnie
Miłego wieczoru
Zrobiłam dzisiaj parę zdjęć, a głównie z powodu pewnej trawki od Zosi, która ślicznie zakwitła

A jak już wzięłam aparat to sfotografowałam jeszcze takie żonkile, które bardzo lubię

hiacynty, które przepadły i się odrodziły

cieszyniankę, którą nareszcie widać

śliczną dąbrówkę, która lada moment zakwitnie!

jakaś dobra dusza przysłała mi omiegi i są żyją w dwóch miejscach

pierwszy raz kwitnie taka ożanka

Zdjęcia bezsłoneczne ale takie będą parę dni, bo w prognozie chmury i deszcz. Miłego wieczoru!

Justysiu ni nie zdążyłam

Iwonko pozwolę sobie przekopiować z wyspy
Po powrocie do domu jakiś dreszcz mnie przeszedł, ale chyba bardziej z niskiego ciśnienia niż zmarznięcia. No to masz dwa dni przerwy to się odstresuj i nie myśl o białych kitlachposiałam wszystkie bazylie (chyba 8-10 rodzajów) popikowałam co nieco, a ponieważ deszcz zapowiadany nie padał to poplewiłam 3 godz

Witaj Lucynko

Nawet nie wiem ile razy nachodzą mnie myśli, żeby obkurczyć to moje pole działanie i wiesz czym się kończy ? dodatkową grządką

To miłego jutrzejszego działkowania i rzuć groszku gołąbkom ode mnie

Zrobiłam dzisiaj parę zdjęć, a głównie z powodu pewnej trawki od Zosi, która ślicznie zakwitła

A jak już wzięłam aparat to sfotografowałam jeszcze takie żonkile, które bardzo lubię

hiacynty, które przepadły i się odrodziły

cieszyniankę, którą nareszcie widać

śliczną dąbrówkę, która lada moment zakwitnie!

jakaś dobra dusza przysłała mi omiegi i są żyją w dwóch miejscach

pierwszy raz kwitnie taka ożanka

Zdjęcia bezsłoneczne ale takie będą parę dni, bo w prognozie chmury i deszcz. Miłego wieczoru!
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu Twoje żonkile są śliczne ,trawka też ciekawa
.Omieg u mnie jeszcze w powijakach .
Jak jutro nie będzie padać to coś z foce u siebie .
Dobrej nocki

Jak jutro nie będzie padać to coś z foce u siebie .
Dobrej nocki

Pozdrawiam Alicja
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Marysiu,pogoda u mnie też była nie ciekawa,chłód przez cały dzień ,pochmurno i na koniec mżawka i chyba dalej mży ,to podleje moje nasadzenia ,dużo fajnych roślinek kwitnie w Twoim ogrodzie ,narcyzy uwielbiam ,jak po deszczu przyjdzie ciepło ,to dopiero wszystko ruszy ,że nie zdążymy z niczym,o teraz słyszę przez okno ,że pada solidnie,,pewnie jutro będziemy odpoczywać od ogrodu,pozdrawiam 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Dziewczyny dmuchnijcie te chmury do mnie bo nic nie chce popadać a ja mam tyle przesadzania
Marysiu ale cudne żonkile
mogłabym godzinami je podziwiać
Ożanka
czy Ty masz jeszcze inną ??? bo mi chyba nie taką dałaś albo ja coś pomieszałam z opisem
Spokojnej nocy z deszczykiem a na jutro
życzę 

Marysiu ale cudne żonkile

Ożanka

Spokojnej nocy z deszczykiem a na jutro

- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Marysiu u mnie niby cieplej bo dziś omieg zakwitł a żonkile są nadal w pąkach,chyba im się nie spieszy bo rosną pojedyńczo 

- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Marysiu, ileż Ty masz roślinek
Trawka mnie urzekła
U siebie nie posadziłam jeszcze ani jednej i muszę to koniecznie zmienić.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
To nic, że zdjęcia bezsłoneczne, ja lubię pooglądać roślinki, które są same w sobie piękne. Cieszyniankę muszę zdobyć. Piękna roślinka. A za dobre chęci w sprawie żywokostu Marysiu, to wielka buźka, ale specjalnie z jedną roślinką nie zawracaj sobie głowy kochana. Poczekamy, zobaczymy to będziemy machniom 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Marysiu kochana to Runianka chyba
, Ożanka inna jest, mam i już pamiętam, bo nie mogłam jej zidentyfikować
, ogród pięknieje, z dnia na dzień coraz więcej kwitnących
u nas dziś słonko, więc jak Adasia namówię to pojedziemy razem, może pokosi dziś trawę , miłego dnia 

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Pięknie i ekspresowo wszystko teraz rośnie i śpieszy się do kwitnięcia, ale powiem Wam że mnie to trochę przeraża, że czas tak szybko biegnie i ani się nie obejrzymy a wrzesień stanie nam za plecami.
Marysiu, myślałam że się popłaczę jak zobaczyłam te moje karczochy po rozgarnięciu kopczyków, rosły w powietrzu, pełno wokoło dziur, rozchwiane tak że chyba mogłabym je ręka wyciągnąć, ale puszczają zielone pędy, więc poupychałam wokoło ziemię, mocno podlałam i czekam, może dadzą radę, jak nie to mam nowe sadzonki. Te młode tak szybko rosną, że znowu muszę je przesadzić do większych doniczek. Do połowy maja to będą ogromne rośliny w wielkich doniczkach, no ale jak się chce doczekać w pierwszym roku karczochowej uczty to się trzeba pomęczyć.
U nas dzisiaj pada, więc pikowanie pomidorków będzie.
Wczoraj byłam w teatrze, uśmiałam się do łez, nie tylko ja zresztą, cała widownia zaśmiewała się co chwilę. Spektakl "Między łóżkami", wszyscy aktorzy super, ale Joanna Kurowska i Artur Barciś wymiatali
Marysiu, myślałam że się popłaczę jak zobaczyłam te moje karczochy po rozgarnięciu kopczyków, rosły w powietrzu, pełno wokoło dziur, rozchwiane tak że chyba mogłabym je ręka wyciągnąć, ale puszczają zielone pędy, więc poupychałam wokoło ziemię, mocno podlałam i czekam, może dadzą radę, jak nie to mam nowe sadzonki. Te młode tak szybko rosną, że znowu muszę je przesadzić do większych doniczek. Do połowy maja to będą ogromne rośliny w wielkich doniczkach, no ale jak się chce doczekać w pierwszym roku karczochowej uczty to się trzeba pomęczyć.
U nas dzisiaj pada, więc pikowanie pomidorków będzie.
Wczoraj byłam w teatrze, uśmiałam się do łez, nie tylko ja zresztą, cała widownia zaśmiewała się co chwilę. Spektakl "Między łóżkami", wszyscy aktorzy super, ale Joanna Kurowska i Artur Barciś wymiatali

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Dużo juz jest ładnych roślin, kwiatuszków.
Wiosna w końcu jest, taka jaka lubimy,
ciepła, zielona i zaczyna być kolorowa
Wiosna w końcu jest, taka jaka lubimy,
ciepła, zielona i zaczyna być kolorowa

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witam Miłych Gości!
Alu ten omieg i mnie zaskoczył, a był moment że o mało go nie wyrwałam
Zrób koniecznie jakieś zdjęcia
. Dobrego dnia 
Martusiu wieczorem i w nocy padało potem trochę przerwy i od nowa, na szczęście spokojny deszcz, ale masz racje jak wszystko ruszy to znowu będę żałować że wielu rzeczy nie zrobiłam
Dzisiaj odpoczynek no chyba, że po południu deszcz ustanie to może znowu coś sobie znajdę
Miłego weekendu Ty podwójnie odpoczywaj 
Tereniu dmucham z całych sił i może się uda
Wiesz co już wiem co z ta ożanką...dostałam ja z taką nazwą i albo darczyńcy albo mnie się coś pokićkało, nazwa jest przy roślinie od dwóch lat i nikt nie protestował
dopiero Iwonka. Nie wiem chyba tej ożance co Tobie dałam coś źle zrobiłam i nie wyłazi, tzn obcięłam ja bo była sucha
Dobrego weekendu tzn w nocy deszczu ,a w dzień
Krysiu żonkili mam kilka rodzajów i w różnych miejscach pojedyncze też, parę jeszcze w pąkach ale większość rozkwitła w jednym czasie. Omieg w mnie jest pierwszy sezon to może dlatego opóźnia kwitnienie
a cieplej u Ciebie jest na pewno, bo ja z krótkim rękawkiem nawet po domu nie chodzę
Beti teraz? to może po kwitnieniu
nie wiedziałam, że trafiłaś do mojego wiejskiego 
Aniu ja długi czas nie sadziłam traw oprócz wielkiego miskanta, który dostałam jako bambus
Na FO wyprowadzono mnie z błędu i powoli dosadzam trawy za sprawą trochę forumowych darów
Jakoś ogród z czasem zmiania charakter z wsiowego na kolekcjonerski, chociaż jeszcze to nie to 
Małgosiu sezon dopiero się zaczyna i nasz może się zacząć od żywokostu a z czasem może coś jeszcze ujrzysz
Zresztą niczego nie narzucam. Ja tez uwielbiam oglądać zdjęcia roślin u Was bo dopiero tam poznają nowe i nazywam swoje nie nazwane
Iwonko masz rację wyjaśniłaś nazwę roślinki i przy okazji zmartwiłam się że ożanka przepadła, no chyba że jeszcze wyjdzie, ale badylki suche
Tak dostałam tą runiankę i nawet pamiętam jak dopytałam czy to nie aby runianka variegata
Każdy może się zasugerować. Na koszenie u mnie jeszcze nie czas ale powoli trawka zarasta ścieżkę
Dobrego dnia 
Iwonko skoro masz co ratować to nie płacz tylko się ciesz
u mnie na grządce głucha cisza a dokoła badyla dziury, zaś te w doniczkach też nie wychodzą, nowe rośliny niewielkie bo chorował. Wyjątkowo mam nieudany sezon siewczy, chyba za rok będę siała po cichutku nie chwaląc się
Posiałam w marcu karczochy też to zobaczę kiedy zaowocują
Taki masaż mięśni brzucha jest bardzo zdrowy
ale o pędzącym czasie nie mów głośny
Aniu witaj zbudzona z zimowego snu
O tak wiosna to jest to co lubimy najbardziej!
Udanego weekendu !

Alu ten omieg i mnie zaskoczył, a był moment że o mało go nie wyrwałam

Martusiu wieczorem i w nocy padało potem trochę przerwy i od nowa, na szczęście spokojny deszcz, ale masz racje jak wszystko ruszy to znowu będę żałować że wielu rzeczy nie zrobiłam

Tereniu dmucham z całych sił i może się uda

Krysiu żonkili mam kilka rodzajów i w różnych miejscach pojedyncze też, parę jeszcze w pąkach ale większość rozkwitła w jednym czasie. Omieg w mnie jest pierwszy sezon to może dlatego opóźnia kwitnienie

Beti teraz? to może po kwitnieniu

Aniu ja długi czas nie sadziłam traw oprócz wielkiego miskanta, który dostałam jako bambus

Małgosiu sezon dopiero się zaczyna i nasz może się zacząć od żywokostu a z czasem może coś jeszcze ujrzysz

Iwonko masz rację wyjaśniłaś nazwę roślinki i przy okazji zmartwiłam się że ożanka przepadła, no chyba że jeszcze wyjdzie, ale badylki suche

Iwonko skoro masz co ratować to nie płacz tylko się ciesz

Taki masaż mięśni brzucha jest bardzo zdrowy

Aniu witaj zbudzona z zimowego snu

Udanego weekendu !