Tak, od 7-19 miałem włączone grzanie i świecenie sterowane takim oto ustrojstwem. Na noc grzanie i świecenie było wyłączone od 19 do 7 rano. Obecnie grzanie mam wyłączone całkowicie.kaLo pisze:Obniżasz temperaturę na noc?
Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3
Re: Rozsada- wszystko o produkcji rozsady warzyw
Pozdrawiam Józef
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mam takie zabawki, fajna sprawa.
Ano fajna sprawa, dająca nie ograniczone możliwości w kombinowaniu m.in. z rozsadami tak jak w moim przypadku. Ja nigdy nie uprawiałem rozsad z powodu niesprzyjających warunków panujących u mnie w domu. Ale w końcu postanowiłem spróbować, myślę, że mi się w miarę to udało, nie jest to co prawda mistrzostwo świata. Ale na przyszłość, jak mi zdrowie dopisze, to chcę to jeszcze dopracować.
Pozdrawiam Józef
-
Dla chcącego nic trudnego.
Pomidorki będziesz sadził po dwa, czy jeden do usunięcia, bo z krążków raczej trudno będzie wyciągnąć z korzeniami. Można się też pobawić w 2 korzenie - jeden krzew.
Pomidorki będziesz sadził po dwa, czy jeden do usunięcia, bo z krążków raczej trudno będzie wyciągnąć z korzeniami. Można się też pobawić w 2 korzenie - jeden krzew.
No cóż, taka jest prawda, nie raz trzeba sobie w życiu jakoś radzić. Ja bynajmniej lubię takie wyzwania Jak przystało na eksperyment, to dla pewności dawałem po dwa nasionka. Będę wsadzał do większych doniczek razem z korkami, drugą sadzonkę po porządnym namoczeniu jak się da wyciągnąć to to fajnie, a jak nie, to to nic straconego, bo potrzebuję tylko po 10 rozsad z każdej odmiany. Ewentualny nadmiar byłby do rozdania.
Pozdrawiam Józef
Czy możesz napisać, jak to się robi?kaLo pisze:Dla chcącego nic trudnego.
Jerzy
-
Wystarczy na obu pomidorkach ściąć skórkę z warstewką łodygi na długości ok 1,5 cm, zetknąć razem i owinąć paskiem folii aluminiowej. Jak się zrośnie, co trwa do 2 tyg., odwinąć folię. Kilka dni przed sadzeniem odciąć słabszy egzemplarz. Posadzić tak, aby miejsce szczepienia było w ziemi. Niektóre odmiany o słabym systemie korzeniowym b. pozytywnie reagują na taki zabieg.
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Eee Nie mam z tym problemu nigdy. Trzeba przed pikowaniem mocno namoczyć krążek, ściągnąć osłonkę i "obrać" torf dookoła młodej roślinki. Jeżeli korzonki są poplątane, można pod lekki strumień wody wsadzić.kaLo pisze:(...) z krążków raczej trudno będzie wyciągnąć z korzeniami.
A' propos krążków - z czego zrobiona jest ta osłonka? Czy to się rozkłada?
-
Z pewnością tak. Inaczej nie było by dopuszczone do takich zastosowań.
Moje pomidorki siedzą dość płytko w korkach, ok. 5 mm i mają nawet tendencję do przewracania się. Tak więc myślę, że nie będę miał problemu z wyjęciem ich z korków. Początkowo myślałem wsadzić do większych doniczek razem z korkami, ale chyba odstąpię od tego pomysłu. Chcąc posadzić głębiej aż po szyję, to będę zmuszony pruć wszystkie korki, dzięki temu będę mógł posadzić je o ok. 4 cm głębiej, niż gdybym sadził razem z korkami. No i dzięki temu odzyskam po jednej sadzonce dodatkowo z każdego korka, bo w każdym mam po dwie sztuki.
Pozdrawiam Józef
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wreszcie ostatnia najmłodsza rozsada pomidorów, bo to już trzeciego terminu siewu. Następne, to już w maju na zbiór jesienny
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Ekopom, super rozsada. Mam nadzieję, że kiedyś też tak moja będzie wyglądać.
Kalo, czy świetlówka ledowa 6000k tu załatwiłaby sprawę?
Kalo, czy świetlówka ledowa 6000k tu załatwiłaby sprawę?
Pozdrawiam Rafal
-
Pewnie tak. Ważne jaką ma moc i wymiary, żeby w miarę równo doświetlić te tacki. Światła coraz więcej mimo pochmurnych dni, więc zadbaj o różnicę temperatur między dniem i nocą.