Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
Na biało to kwitnie jednoroczna, ale łatwo się wysiewa, więc może koleżanka uznała ją za wieloletnią. Ale nie warto gdybać tylko, jak ma przynieść nasiona to samodzielnie sprawdzić.
Dorota
-
- 50p
- Od: 5 sty 2016, o 15:27
Wysiałam rukolę dzisiaj,nasionka były dodane do oberżyny,jestem ciekawa jak smakuje. Podobno to afrodyzjak i jej uprawa była zakazana w przyklasztornych ogrodach.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja siałem w namiocie. Teraz mam świeżą na sałatkę. Wyszła szybciej niż rzodkiewka.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Dorcinda
Wysiałam wczoraj rukolę o , której wcześniej pisałam . Koleżanka przyniosła mi kilka strączków z nasionami w środku . Strączki bardzo dorodne , dużo większe niż u mojej rukoli . Nasionka też większe . Ciekawa jestem jej wyglądu i smaku . Będzie co porównywać .
Wysiałam wczoraj rukolę o , której wcześniej pisałam . Koleżanka przyniosła mi kilka strączków z nasionami w środku . Strączki bardzo dorodne , dużo większe niż u mojej rukoli . Nasionka też większe . Ciekawa jestem jej wyglądu i smaku . Będzie co porównywać .

Pozdrawiam, Beata.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Spore strączki na nasionka niewiele mniejsze od rzodkiewki ma rukola jednoroczna kwitnąca na biało.
Rukola dzika, wieloletnia kwitnie na żółto i ma bardzo małe nasionka, dosłownie pyłek. Nawet ciężko je zebrać w porę, zanim się wysypią ze strączków.
Moja wieloletnia rukola w jednym miejscu wymarzła (pewnie to kwestia wietrznego miejsca. W drugim miejscu ładnie odbija i wypuszcza nowe listki.
Jednoroczna rośnie w szklarni. Wysiałam ją z początkiem marca i już wkrótce będzie można ją jeść.

Rukola dzika, wieloletnia kwitnie na żółto i ma bardzo małe nasionka, dosłownie pyłek. Nawet ciężko je zebrać w porę, zanim się wysypią ze strączków.
Moja wieloletnia rukola w jednym miejscu wymarzła (pewnie to kwestia wietrznego miejsca. W drugim miejscu ładnie odbija i wypuszcza nowe listki.
Jednoroczna rośnie w szklarni. Wysiałam ją z początkiem marca i już wkrótce będzie można ją jeść.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2016, o 20:27
- Kontakt:
Hej,
Chciałem dołożyć Rukolę do swojej małej szklarni. Zastanawiam się, czy to dobry pomysł by zasiać tam rukolę wieloletnią, czy raczej jednoroczną. Jakie będą zalety jednego i drugiego rozwiązania?
Chciałem dołożyć Rukolę do swojej małej szklarni. Zastanawiam się, czy to dobry pomysł by zasiać tam rukolę wieloletnią, czy raczej jednoroczną. Jakie będą zalety jednego i drugiego rozwiązania?
Ogród ogrodem. Przeczytaj moją opinie o mutant mass.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Według mnie rukola nie nadaje się do szklarni - za ciepło jej będzie .
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Ja mam wieloletnią sianą w ubiegłym roku, ładnie odbija po dosyć dużych minusowych temp. Chociaż krótki to był okres to jednak bezśnieżny więc się obawiałam ale ruszyły dosyć wcześnie i już można rwać pojedyncze listki.
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
Wysiałam rukolę w doniczkach na balkonie, tydzień temu pikowałam z rozsady rwanej do podwyższonej grządki. Nie padła ale dostała fioletowych liści;/ Jakieś niedobory w ziemi mam? Zmarzła? Ktoś tak z Was miał?
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
witam, kiedy należy zbierać rukolę? Siałam tak w połowie maja.
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja już od dłuższego czasu zrywam listki , nie wyrywając całych roślin.
Wysyłam w sierpniu rukolę - taką jak na zdjęciu w linku: http://sklep-ogrodnik.pl/images/PRODUKT ... ruko-0.jpg
Niestety wygląda całkiem inaczej - ma szerokie duże liście. Czy to inny gatunek?
Postaram się zrobić dziś zdjęcie mojej rukoli.
Niestety wygląda całkiem inaczej - ma szerokie duże liście. Czy to inny gatunek?
Postaram się zrobić dziś zdjęcie mojej rukoli.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
Re:
Arvenaa - ta na Twoim zdjęciu nasionek to rukola wieloletnia (nawet żółty kwiatek jest w tle). Jeśli masz bardziej okrągłe listki to najprawdopodobniej pomylono nasiona i masz rukolę jednoroczną (z białymi kwiatami)
Przemek dawno, dawno temu fajne porównanie dał - wklejam poniżej
Przemek dawno, dawno temu fajne porównanie dał - wklejam poniżej

przemek1136 pisze:![]()
W Polsce w sprzedaży występuje przeważnie typ rukoli okrągłolistnej (zdjęcie z lewej). O niej raczej trudno powiedzieć, że zimuje w gruncie. Z kolei rukola z drugiego zdjęcia (nasiona przywiezione z Włoch) -wygląda identycznie jak ta na zdjęciu od KaRo zimuje bez zastrzeżeń. Dodatkowo, mimo, że ma strasznie długi korzeń palowy, dość dobrze znosi przesadzanie.
Pozdrawiam, Aneta:)