Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Tak wyglądają moje Westlandie, siane w grudniu Słońca jeszcze nie miały okazji zobaczyć, ale doświetlane dobrze sobie radzą. Mają po ok. 10 cm wysokości, liści całe mnóstwo, a z usuwaniem kwiatów już nie nadążam. Nie wyrywam ich, bo są zbyt malutkie, wycinam je u nasady nożyczkami, takimi do paznokci, z ostrym czubkiem.
Ponieważ Westalandia podobno dobrze zimuje, już się noszę z zamiarem zrobienia z niej bonchi :P
Ponieważ Westalandia podobno dobrze zimuje, już się noszę z zamiarem zrobienia z niej bonchi :P
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za info, sadzonkę wsadziłam na wszelki wypadek do wody, ale nie byłam pewna, czy jest sens trzymać tego kikuta w doniczce.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ułamanej części wyrosną korzonki, tylko trwa to znacznie dłużej, niż u pomidora.
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
O, dobrze wiedzieć, że sadzonka z uszkodzonym stożkiem wzrostu wypuści inne pędy Ja jakiś czas temu jedną z moich papryczek wsadziłam już do docelowej donicy i wynosiłam na dzień na podwórko (jak były te wysokie temperatury). Ale przyszedł pewien miły kotek i postanowił mi ją obsikać ;) Taka obsikana stała do wieczora, mycie nie podziałało. Spaliło stożek wzrostu i kilka maleńkich liści. I zastanawiałam się właśnie co z nią robić, czy wymienić na inną, ale skoro piszesz Behaviour, że wypuści nowe pędy, to dam jej drugą szansę
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Behaviour, chyba też tak zrobię, bo mam tak dużo sadzonek, że mogę kilka przeznaczyć na eksperymenty. Wiesz może, w którym momencie należy je ogłowić?
Behaviour, ale w takim razie na jakim etapie wzrostu przytniesz główny pęd. Moje papryczki maja po jakieś 15 cm wysokości, czy to już ten moment, aby je ciąć?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Papryki, tak jak pomidory, ogławia się w momencie, kiedy z kwiatów mają szansę powstać dojrzałe owoce. Nie dotyczy to doniczkowych.
- yummyyummy
- 100p
- Od: 8 wrz 2015, o 15:30
Italian pepperoncini wyprodukował pierwsze kwiatki. Idę po nożyczki ;).
Do kiedy usuwać? Do momentu przesadzenia na stałe miejsce? U mnie pojdzie do tunelu, ale to za miesiąc najwcześniej.
Do kiedy usuwać? Do momentu przesadzenia na stałe miejsce? U mnie pojdzie do tunelu, ale to za miesiąc najwcześniej.
Aneta
- ZielonaZabka
- 500p
Ja będę usuwać jeszcze przez ok. miesiąc, do momentu, aż zrobi się u mnie cieplej i będę mogła wystawić kwitnące roślinki na solidne słońce, żeby mogły tam w spokoju i cieple zostać zapylone i zacząć owocować
- ZielonaZabka
- 500p
Całe życie się człowiek uczy ;) Ale i tak będę spokojniejsza, jak do owocowania będzie miała lepsze warunki, tzn. jasno i ciepło. U mnie jednak cały czas zimno, a słońca w domu jak na lekarstwo.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Czemu właściwie usuwacie te kwiaty? ZielonaŻabka ścinasz je tylko dlatego, że wolisz by owocowały w gruncie?
Mam odmiany karłowe (ale nie wiem, jakie) i te najmniejsze, najbardziej krępe chciałabym zostawić na parapetach w trzylitrowych doniczkach. Takim też usuwać kwiaty? Bo widzę, że niektóre już je zawiązały:
Mam odmiany karłowe (ale nie wiem, jakie) i te najmniejsze, najbardziej krępe chciałabym zostawić na parapetach w trzylitrowych doniczkach. Takim też usuwać kwiaty? Bo widzę, że niektóre już je zawiązały:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- ZielonaZabka
- 500p
Obcinam, bo jest u mnie zimno i nie ma słońca. Uważam, że to nie są dobre warunki do dojrzewania pysznych, ostrych papryczek. W grunt pewnie nawet ich nie będę wsadzać, tylko w doniczkach będę wystawiała na dwór, ale chcę, żeby stały w pełnym słońcu.