Trawnik po zimie cz. 2
Re: Trawnik po zimie cz. 2
A co z moim postem ??
A ja mam pytanie czy po nawiezieniu trawnika można na niego wpuścić zwierzęta? Interesuje mnie czy w razie zjedzenia nawozu jest on bezpieczny dla zwierząt czy raczej ich nie wpuszczać? Jeśli tak to jak długo?
Pozdrawiam Agnieszka
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak zjesz nawóz to wiesz co się stanie... Jak masz zwierzęta to najlepiej kupić taki co po pierwszym podlaniu wodą się rozpuści. Nawozy rolnicze tak działają.
Witam 2 dni temu napisałem na forum o kepach trawy które pojawiły się na trwaniu. W poście są zdjęcia.gdzies na forum pisali ze należy coś takiego usunąć, tylko ze chciałbym się dowiedzieć co to jest, i jak, z tym walczy i skąd to się wzięło na moim trawniku. I jak będę to wyrywać to jaka trawę w to miejsce pościgać ???
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
modelos ja w pierwszym roku po założeniu trawnika walczyłam z Chwastnicą jednostronną. Twoja to chyba jakaś inna trawa, ale ja chwastnicę właśnie wyrywałam ręcznie. Dziesiątki godzin spędzonych na tym mozolnym zajęciu dało jednak pozytywny skutek.
Co do miejsc po wyrwaniu, to wydaje mi się powinny szybko zarosnąć, no chyba, że ubytki będą spore, to możesz zrobić dosiewkę (najlepiej taką samą mieszanką z jakiej był wysiewany trawnik).
Mój po wertykulacji i nawiezieniu go, które robiłam kilka dni temu, ładnie się zazielenił po ostatnim deszczu
Co do miejsc po wyrwaniu, to wydaje mi się powinny szybko zarosnąć, no chyba, że ubytki będą spore, to możesz zrobić dosiewkę (najlepiej taką samą mieszanką z jakiej był wysiewany trawnik).
Mój po wertykulacji i nawiezieniu go, które robiłam kilka dni temu, ładnie się zazielenił po ostatnim deszczu
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2016, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2016, o 13:16
Roczny trawnik
Witam jestem tu nowa od zeszłego roku mieszkamy na swoim i mamy nareszcie swóje małe miejsce na ziemi . W zeszłym roku posialiśmy trawę i nie wiem teraz co mam dalej z nią robić? Mogę już roczny trawnik wertykulować? Każdy mi mówi coś innego i nie wiem co mogę robić a co nie a nie chce zniszczyć wszystkiego. I co powinnam zrobić najpierw dosiać nową trawę czy najpierw nawieść tą którą już mam? Będę wdzięczna za pomoc pozdrawiam wszystkich
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Roczny trawnik
Żadnej werty. Kup grabie z ostrzejszymi pazurkami i wygrab co masz wygrabić martwego z darni.
Nawieź suchy trawnik nawozem do trawnika obojętnie jakim. Ja bym skłaniał się ku temu by taki nawóz zawieraj więcej P i K, a azot N nie koniecznie w dawkach +20%.
Podlewać i tyle. Możesz sobie jakieś bio dodatki stosować. Woda, słońce, woda itd. W upały dużo wody. Zbieraj deszczówkę itd.
Tyle najprościej i najszybciej.
Nawieź suchy trawnik nawozem do trawnika obojętnie jakim. Ja bym skłaniał się ku temu by taki nawóz zawieraj więcej P i K, a azot N nie koniecznie w dawkach +20%.
Podlewać i tyle. Możesz sobie jakieś bio dodatki stosować. Woda, słońce, woda itd. W upały dużo wody. Zbieraj deszczówkę itd.
Tyle najprościej i najszybciej.
Re: Roczny trawnik
Dzięki bardzo
Witam, i ja się podłączę do tematu. W moim przypadku coś co ma być trawnikiem ma więcej niż kilka lat, zaniedbane okropnie. W takim stanie działkę dostałem i chcę to zmienić. Poczytałem na forum i : skosiłem na 3cm, wygrabiłem, wertykułowałem i wygrabiłem raz jeszcze. Jak widać na zdjęciach jest fatalnie. Chwasty, trawa, nierówności. A zapytać chcę o kolejność wykonywania działań które mi chodzą po głowie. 1. Zastosować coś na dwuliścienne chwasty. 2. Uzupełnić braki ziemi by bose stopy 3latka nie potykały sie o dołki. 3. Posypać jakimś nawozem by reszta trawy dostały wigoru. 4. Na sam koniec dosiać trawy ? Dla ułatwienia dodam, że na trawniku z boiska czy kolorowych magazynów bardzo mi nie zależy. Ale chce by było w miarę równo i estetycznie.
Dziękuję za podpowiedzi
http://www.fotosik.pl/zdjecie/73670f9db2fa7770
http://www.fotosik.pl/zdjecie/77accf65a18a1a5a
http://www.fotosik.pl/zdjecie/bf0135a38b4a8ac7
Dziękuję za podpowiedzi
http://www.fotosik.pl/zdjecie/73670f9db2fa7770
http://www.fotosik.pl/zdjecie/77accf65a18a1a5a
http://www.fotosik.pl/zdjecie/bf0135a38b4a8ac7
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
1.oprysk
2.wyrównać nierówne miejsca i od razu wsiać nasiona i udeptać.
3. rozsiać wapno granulowane.
4.dać nawóz do trawników.
5. podlewać.
2.wyrównać nierówne miejsca i od razu wsiać nasiona i udeptać.
3. rozsiać wapno granulowane.
4.dać nawóz do trawników.
5. podlewać.
Witajcie:)
Mam trawnik na ziemi piaszczysto-gliniastej, w bardzo nasłonecznionym miejscu. W ubiegłe lato nie nadążałam z podlewaniem (miesiąc mnie nie było, a M nie ogarniał) i trawnik podsychał. Po zimie powstały dziury, które mam zamiar teraz uzupełnić i dosiać też "po całości". Kupiłam mieszankę traw na suche stanowiska (dużo kostrzewy trzcinowatej). Mam też nasiona koniczyny drobnolistnej. Czy mogę domieszać koniczynę do trawy? W jakich proporcjach? W gotowych mieszankach jest 3-10% koniczyny. Podobno to powoduje zmniejszone parowanie i wysychanie powierzchni... Kupiłam też (drogi) preparat "poprawiający stosunki wodne". Piszą, że zatrzymuje wodę w górnej warstwie gleby. Nazywa się Aqueduct. Soil surfactant. Jest przeznaczony do opryskiwania. Czy ktoś z Was używał tego wynalazku? Jakie wrażenia?
Ania W.
Mam trawnik na ziemi piaszczysto-gliniastej, w bardzo nasłonecznionym miejscu. W ubiegłe lato nie nadążałam z podlewaniem (miesiąc mnie nie było, a M nie ogarniał) i trawnik podsychał. Po zimie powstały dziury, które mam zamiar teraz uzupełnić i dosiać też "po całości". Kupiłam mieszankę traw na suche stanowiska (dużo kostrzewy trzcinowatej). Mam też nasiona koniczyny drobnolistnej. Czy mogę domieszać koniczynę do trawy? W jakich proporcjach? W gotowych mieszankach jest 3-10% koniczyny. Podobno to powoduje zmniejszone parowanie i wysychanie powierzchni... Kupiłam też (drogi) preparat "poprawiający stosunki wodne". Piszą, że zatrzymuje wodę w górnej warstwie gleby. Nazywa się Aqueduct. Soil surfactant. Jest przeznaczony do opryskiwania. Czy ktoś z Was używał tego wynalazku? Jakie wrażenia?
Ania W.