Begonia bulwiasta cz.2
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Dzięki za link
. Za opakowanie (2szt) 3,49zł-dlatego kupiłam 4opakowania. W mojej biedr. było dość sporo tej begonii-także mogłam poprzebierać i wybrać te co już cośtam puszczają (trafiłam przez przypadek na nie, bo głównie wybrałam się po róże w kartonikach). Leć do drugiej biedr. ja w zeszły piątek obleciałam aż trzy, by kupić konkretną różę, ale opłaciło się, bo w tej trzeciej była i to ostatnia sztuka.

Sorry, opakowanie kosztowało 3,69zł sprawdziłam na paragonie. W leroy m. też dzisiaj widziałam tą odmianę-2szt w opakowaniu za prawie 8zł-trochę zdzierają, bo bulwki tej samej wielkości co w biedronce.
- dalisbea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje begonie staja w szklarence na dworze już od kilku dni i nocy. Powoli rosną, maja już pierwsze liście (jutro wrzucę zdjęcia). Na noc zapalam im świeczkę gdyby temperatura była minusowa w nocy, a już było kilka nocy gdzie temperatura w nocy spadała do -2. W sobotę rozpostarłam z M folie ma tunelu foliowym i mam w planach przenieś tam wszystkie roślinki będą miały więcej miejsca i więcej światła 

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te begonie z Biedry to jakieś takie bardzo małe są. Może i cena niecałe 4zł za 2 sztuki to niedużo ale żeby z tego jakiś okazalszy/zdrowszy kwiat urósł. U mnie w B begonii leży masę. Nie widać by miały się brać do puszczania kłów.
Pozdrawiam Jola
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie. Ja kupowałam w zeszłym roku begonie i przezimowałam je. Dwie z nich przyrosły sporo bo są prawie dwa razy większe
. Mam nadzieję, że będą ładne w tym roku
.

- basiurek007
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lut 2013, o 21:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
basiurek007 jaką średnicę mają Twoje doniczki (w moim guście też są takie)? i po ile bulwek masz wsadzonych w jedną doniczkę? Bardzo będę Ci wdzięczna za odpowiedź, bo po raz pierwszy będę miała begonie.
-
- 50p
- Od: 29 sty 2016, o 14:41
Moje begonie dopiero puszczają pierwsze listki - ale to i tak dobrze, bałam się, że w ogóle nic z nich nie będzie...
Kraj migdałów i oliwek.
Czym i kiedy zasilać begonie (mam nawozy: do kwitnących ogrodowych, do róż, do cebulowych, do powojników-który lepszy). Pierwszy raz będę miała begonie i się za bardzo nie znam. Wątek cały przeczytałam niedawno, ale nie pamiętam, czy była o tym mowa, bo czytałam też inne wątki).
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Witam.Ninia jeśli idzie o nawożenie Begonii bulwiastych to są dość żarłoczne wzorem pelargonii czy petunii.Zasadza jest taka że by otrzymać tzw "burzę kwiatów" trzeba dokarmiać.Najlepszym rozwiązaniem u mnie okazał się ten sam nawóz który stosuję do pelargonii i petunii.Nie wyciągały się,były jędrne,gęste,kwiatów dużo i okazałe.Nie chcę tu robić krypto reklamy konkretnego nawozu ale warto zawsze spojrzeć na stosunek procentowego stężenia N,P,K.Niemal każdy producent znany ma w ofercie nawozy pod pelargonie i petunie.To oczywiście moja prywatna opinia na podstawie obserwacji i doświadczeń,każdy może mieć inną.Pozdrawiam. 

Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Serdeczne dzięki, właśnie posiadam do pelargonii (choć ich nigdy nie uprawiałam-kupiłam nawóz właśnie ze względu na tą "burzę kwiatów").
Witam
Niedawno zakupiłem kilkanaście cebulek begonii bulwiastej żółtej i czerwonej na wagę w jednym z marketów. Posadziłem jakieś 2 tyg. temu na miejsca docelowe, czyli donice. Nie były narażone na ew. przymrozek. Podczas zakupu cebulki miały już zalążki łodygi, i takie starałem się wybierać. Jednak wszystko stoi. Nic nie wyrasta. Jaki jest mniej więcej okres kiełkowania tej rośliny? Od czego to zależy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Niedawno zakupiłem kilkanaście cebulek begonii bulwiastej żółtej i czerwonej na wagę w jednym z marketów. Posadziłem jakieś 2 tyg. temu na miejsca docelowe, czyli donice. Nie były narażone na ew. przymrozek. Podczas zakupu cebulki miały już zalążki łodygi, i takie starałem się wybierać. Jednak wszystko stoi. Nic nie wyrasta. Jaki jest mniej więcej okres kiełkowania tej rośliny? Od czego to zależy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ja też pierwszy raz sadziłam bulwy. Zrobiłam to na początku lutego, a kilka nawet 31 stycznia. Andrz6 średnio trzeba czekać na listki miesiąc. Moje już są sporymi krzaczkami - jedne większe inne maciupkie. Czekaj cierpliwie, na pewno wybiją. Mi z 30 jedna stoi jak zaczarowana i chyba już z niej nic nie będzie. Pozdrawiam
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
andze6 Nie martw się,nie od razu Kraków zbudowano.Tu podobnie.Różnie jest z kiełkowaniem bulwy,Begonia się nie spieszy,dużo zależy od stałej temperatury,dobrze by do kiełkowania była wyższa np.22C napisz też na jaką głębokość dołowałeś bulwy bo to też ma znaczenie przy kiełkowaniu.Słusznie,należy brać te bulwy które mają już kiełki wzrostowe,wówczas wiemy że są już wybudzone i zaczynają wegetację.Gdy te na początku maleństwa przebiją się przez glebę nie lejcie wody na nie a w okół nich to ważne bo potrafią zagniwać.Ja dosłownie dzisiaj posadziłem cztery bulwy w czterech kolorach.Przy kiełkowaniu najważniejsza najpierw jest temperatura wyższa i stała dopiero potem gdy wyjrzą ponad glebę dobry będzie parapet zachodniego okna. 

Paweł