Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
Re: Dereń jadalny - odmiany (cz.II)
Czy dereń biały będzie zapylaczem dla derenia jadalnego? A może dosadzić drugi dereń jadalny?
-
- 50p
- Od: 26 paź 2012, o 08:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z drugiej opcji masz podwójną korzyść - pewność właściwego zapylenia i drugą porcję owoców...
Tylko nie mam pewności, że nie kupie drugiego takiego samego gatunku. Rozumiem, że wtedy nici z zapylania?for tinctures pisze:Z drugiej opcji masz podwójną korzyść - pewność właściwego zapylenia i drugą porcję owoców...
Gatunek musi być ten sam czyli dereń jadalny.
Odmiana może być ta sama, ale najlepiej z innego źródła zakup, wtedy będzie zapylać.
Oczywiscie inna odmiana też będzie zapylać lub jeden dereń bezodmianowy, a drugi odmianowy.
Wszystkie warianty będą właściwe.
Ryzyko że nie będą się zapylać stanowi kupno dwóch lub więcej dereni tej samej odmiany z jednego źródła (sklepu).
Odmiana może być ta sama, ale najlepiej z innego źródła zakup, wtedy będzie zapylać.
Oczywiscie inna odmiana też będzie zapylać lub jeden dereń bezodmianowy, a drugi odmianowy.
Wszystkie warianty będą właściwe.
Ryzyko że nie będą się zapylać stanowi kupno dwóch lub więcej dereni tej samej odmiany z jednego źródła (sklepu).
To może się przypomnę, bo mam ciśnienie w tym temacie i teraz, a nie mogę znaleźć szkółki, która ma w ofercie ten krzew.
Przechodząc do rzeczy zapytam, czy ma ktoś na zbyciu jeden krzak derenia odmiana Szafer (Cornus mas Szafer)?
Przechodząc do rzeczy zapytam, czy ma ktoś na zbyciu jeden krzak derenia odmiana Szafer (Cornus mas Szafer)?
- Shyva
- 100p
- Od: 26 mar 2015, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chwilka chwilka, bo jestem zielona w temacie. Muszę mieć co najmniej 2 sztuki derenia jadalnego, aby pozyskać owoce?
Przepraszam jak pytanie jest durne ale nie znalazłam na ten temat informacji w innych źródłach
Przepraszam jak pytanie jest durne ale nie znalazłam na ten temat informacji w innych źródłach
-
- 50p
Znalazłem takie zdanie: Gdy podczas kwitnienia nastąpi długotrwałe ochłodzenie, dereń jadalny potrafi zapylić się bez rozwijania pączków, jednak najobficiej owocują zapylane krzyżowo, pyłkiem z innego egzemplarza. tu.
I drugie: Większość odmian może sama się zapylać, jednak obficiej owocują, gdy obok siebie rosną przynajmniej dwie różne. tu.
I drugie: Większość odmian może sama się zapylać, jednak obficiej owocują, gdy obok siebie rosną przynajmniej dwie różne. tu.
- Shyva
- 100p
- Od: 26 mar 2015, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję pięknie za informację warto więc się zaopatrzyć w drugi okaz
-
- 50p
Próbowałem znaleźć - na znanym portalu alledrogo oferują taką odm. z siewki...dago pisze:To może się przypomnę, bo mam ciśnienie w tym temacie i teraz, a nie mogę znaleźć szkółki, która ma w ofercie ten krzew.
Ja mam wątpliwości, czy na rzekomej aukcji oferowana jest odmiana Szafer, no bo.....for tinctures pisze:Próbowałem znaleźć - na znanym portalu alledrogo oferują taką odm. z siewki...dago pisze:To może się przypomnę, bo mam ciśnienie w tym temacie i teraz, a nie mogę znaleźć szkółki, która ma w ofercie ten krzew.
...powinna wyglądać tak (owocniki):
tymczasem na aukcji (numer aukcji 6063125640) jest takowa fotka:
Czy aby na aukcji prezentowana jest odmiana Szafer?
Jagody goji jako dereń . Kolejny sprzedawca, który wie co sprzedaje...