Poziomki - uprawa cz. 3
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 3
Przypadkiem zupełnie trafiłam na taki temat: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =8&t=91488
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Właśnie przeczytałam. I dalej czuję niedosty. Takie teksty żeby kupić worek chemii niczego nie wnoszą. Po to zawsze można sięgnąć. Niektórzy lubią się namęczyć i poszukać substytutów
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Zgadzam się w 100%! Ale kwaśny torf, wywar z liści dębu, kora sosnowa- to już chemią nie jest Na pewno wybierzesz to co dla Ciebie i Twoich poziomek będzie najlepsze, ja tylko podrzuciłam pomysł Powodzenia w uprawie i masy owoców!
Dosiałam tydzień temu całą tackę poziomek, tych przepikowanych z lutego coś mało mi było najwyżej będę upychać pod drzewami
Dosiałam tydzień temu całą tackę poziomek, tych przepikowanych z lutego coś mało mi było najwyżej będę upychać pod drzewami
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Fajnie że masz gdzie wsadzać Ja niestety sobie balkony nie powiększę. Wszystkie pomysły piętrowego, podwieszanego, zwieszanego za barkierką już mam opracowane
w ostateczności jest działka rodziców, gdzie co roku wsadzam poziomki po sezonie. Tyle że to 100 km od domu więc ciężko pojechać sobie poskubać
w ostateczności jest działka rodziców, gdzie co roku wsadzam poziomki po sezonie. Tyle że to 100 km od domu więc ciężko pojechać sobie poskubać
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje kiełki coś zaczynają iść na wysokość zamiast rozwijać liście. Mają półtorej miesiąca.
Mają po 1 liściu właściwym i nie zamierzają się rozwijać dalej.
Czy to już czas na pikowanie w glebę z ogródka?
Mają po 1 liściu właściwym i nie zamierzają się rozwijać dalej.
Czy to już czas na pikowanie w glebę z ogródka?
Piotrek
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Jak mają listek właściwy możesz śmiało pikować, a to wyciąganie się może być spowodowane niedostatkiem światła .
- Pozdrawiam Jurek
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2015, o 11:58
Śliczne są te wasze poziomki aż troszkę zazdrość bierze
Moje w porównaniu to jeszcze maleństwa, ale mam nadzieję, że zdążą podgonić żeby było je widać po wysadzeniu na grządkach
pozdrawiam, Kluska
Moje w porównaniu to jeszcze maleństwa, ale mam nadzieję, że zdążą podgonić żeby było je widać po wysadzeniu na grządkach
pozdrawiam, Kluska
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
To moje poziomki Yellow Wonder i Regina. Wolno rosną albo ja mam mało cierpliwości po pomidorach Wysiwałam 10 marca i były już raz pikowane bo bardzo gęsto rosły. Myślicie że dadzą sobie radę w takich zbiorczych pudełkach ? Widziałam gdzieś filmik gdzie dziewczyna wsypuwała po kilkanaście nasionek do jednego kubka i z tego powstawała jedna sadzonka - czy to znaczy że taka sadzonka składa się z kilku-kilkunastu roślinek ? Zdziwiło mnie to bo myślałam że z każdego nasionka poiwnnam mieć sadzonke.
-
Jednak oświetlenie ma bardzo duże znaczenie. Poziomki, które długo rosły pod lampą sodową w domu a następnie trafiły do tunelu są znacznie większe od tych sadzonych do multiplatu. Jutro postaram się po przeniesieniu poziomek rosnących w multiplacie do tunelu zrobić im zdjęcie. Rosną bardzo powoli.
LaKamila Z każdego nasionka, które wykiełkuje wyrośnie tylko jedna roślinka. Jeżeli ktoś wysiał większą ilość nasion do kubka a potem miał tylko jedną roślinkę to znaczy, że ten ktoś usuwał słabsze siewki i zostawił tylko jedną najsilniejszą.
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Przemek, na poprzedniej stronie wrzycałeś zdjęcia poziomek z końca marca i chyba 9.04. Czy to sa te same roślinki ? Bo jest ogromna różnica. Moje są mniej więcej jak te z pierwszego. I wolno rosną. Aż się boję że nie będzie z tego owoców w tym roku.
-
Moje poziomki-nasiona były wyłożone na wacikach kosmetycznych 22 lutego a 28 lutego trafiły do ziemi. Pierwsze kiełkujące nasiona poziomek trafiły do multiplatu a reszta trafiła do 3 małych doniczek. I tak sobie rosną. To są te same rośliny. Jak wystartują to później już szybko rosną. Jutro przepikuję te rosnące w doniczkach do pierścieni (teoria mówi o pikowaniu gdy roślinki mają 2-3 listki a wysadzaniu do gruntu gdy mają 4-6 liści). Spokojnie Kamilo Twoje poziomki wkrótce przyspieszą wzrost (jest coraz lepsze nasłonecznienie) i będziesz miała owoce na pewno w tym roku.