Oczka wodne z gotowej formy.

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Oczka wodne z gotowej formy.

Post »

Może ma ktoś na działce lub w ogrodzie oczko wodne wykonane z gotowej formy z PVC lub innego sztucznego tworzywa. Proszę zamieszczajcie w tym wątku aranżacje takich małych oczek. Nie każdy ma możliwość wykonania dużego oczka z folii. Na pewno zamieszczone tu informację przydadzą się osobom, które chciałyby mieć chociaż najmniejszy obiekt wodny na swoich działkach.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja mam oczko wodne na bazie folii ogrodniczej już od 5 lat.
Zamierzam jednak w tym roku (mam nadzieję, że uda mi się) zbudować nowe od podstaw i na bazie folii do oczek. Albo z siatkobetonu. Jeszcze nie wiem.
Znalazłem link na stronkę budowy oczka wodnego właśnie z siatkobetonu.
http://www.oczkowodne.net/oczko.php
Oczko wodne z siatkobetonu
Jakub . . . . .
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Re: Oczka wodne z gotowej formy.

Post »

Yaro32 pisze:Może ma ktoś na działce lub w ogrodzie oczko wodne wykonane z gotowej formy z PVC lub innego sztucznego tworzywa.

Takimi oczkami to raczej nikt się nie chwali, bo i nie ma czym. Bardzo trudno utrzymać dłużej w takim oczku cokolwiek. Mam na myśli rośliny, a przede wszystkim ryby. W takich oczkach dobrze czują się jedynie glony. No może trochę przesadziłem.
Cały problem tkwi w tym, że czym mniejsze oczko tym trudniej utrzymać w nim równowagę biologiczną. Głównym problemem w takich oczkach jest wielkość i głębokość półek na rośliny, oraz głębokość samego oczka.
Można z folii PVC, zrobić oczko tak samo małe powierzchniowo, jak z laminatu poliestrowego, lecz mamy większe możliwości samodzielnego usytuowania półek pod rośliny na takiej głębokości jakiej wymagają do sadzenia rośliny wodne (strefy płytkiej i bagiennej). To samo z głębokością oczka, uzależniamy ją od rodzaju np. grzybieni które chcemy w nim posadzić. A do tak małych oczek nadają się jedynie grzybienie karłowate. Nie zajmują dużej powierzchni oczka i sadzi się je stosunkowo płytko.
Proszę zamieszczajcie w tym wątku aranżacje takich małych oczek.
Tak małych to znaczy jakiej wielkości, chodzi mi o długość i szerokość.

Nie każdy ma możliwość wykonania dużego oczka z folii.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam - Jarek[/quote]
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
myszołów
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2007, o 18:21

Post »

Jarku. Przy oczach gotowych raczej jest mowa o pojemności. 850 l to są jedne z większych i nie tylko rozmiarem, ale i ceną. Z folii niekoniecznie są duże. Wymiar i kształt zależą od Twojej inwencji.

Pozdrawiam
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

myszołów pisze:Jarku. Przy oczach gotowych raczej jest mowa o pojemności. 850 l to są jedne z większych i nie tylko rozmiarem, ale i ceną. Z folii niekoniecznie są duże. Wymiar i kształt zależą od Twojej inwencji.
Zaraz, zaraz, jakie 850 l. Mam u siebie w osiedlu, na placu zabaw, oczko z formy o pojemności 4 m³ a widziałem i większe. Dlatego pytałem o wymiary, a nie pojemność i nie Ciebie a Jarka.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

U mnie na dzialce prezes ma oczko z tej plastikowej formy i jak z nim rozmawialem to mi powiedzial ze jakby znow mial wybor to by robil oczko z foli a nie z te gotowej formy bo chcial zrobic maly wodospad do oczka i płycizne na tarlo dla ryb a po tej plyciznie w gotowej formie ktora jest wąska to tylko zaby biegaja a ryby musza trzec sie na głębszej wodzie co niezbyt jest dobre dla ikry i wylegu(temperatura wody)
Ja bym polecał robic oczka z jakis foli itp bo wowczas mozemy uruchomic swoja wyobraznie i spelnic zamierzony plan np o płyciznie na ktorej mozna "moczyc nogi" w upalne dni.Zamieszczam zdjecia mojego oczka wodnego ktore w tym roku przejdzie zupelne zmiany i nieco sie powiekszy i ktorego zdjecia postaram sie wkleic gdy juz bedzie gotowe(czerwiec-lipiec)
To przed zakładaniem trawnika
[Obrazek

a to juz w pozniejszym czasie
Obrazek

Te oczko mialo wtedy okolo 10800 litrow i wymiary okolo 120 glebokosci 300 dlugosci i ok 300 szerokosci.w tym roku bedzie powiekszane i plycizna zostanie nieco poszerzona.A fotki dokleje jak juz bedzie po ukonczeniu a moze nawet w trakcie budowy cos tam wrzuce :wink:
Pozdrawiam :)

Zmniejszyłem rozdzielczość fotki.
Paweł Woynowski
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

kiler pisze:U mnie na dzialce prezes ma oczko z tej plastikowej formy i jak z nim rozmawialem to mi powiedzial ze jakby znow mial wybor to by robil oczko z foli a nie z te gotowej formy bo chcial zrobic maly wodospad do oczka i płycizne na tarlo dla ryb a po tej plyciznie w gotowej formie ktora jest wąska to tylko zaby biegaja a ryby musza trzec sie na głębszej wodzie co niezbyt jest dobre dla ikry i wylegu(temperatura wody)
Ja bym polecał robic oczka z jakis foli itp bo wowczas mozemy uruchomic swoja wyobraznie i spelnic zamierzony plan np o płyciznie na ktorej mozna "moczyc nogi" w upalne dni.
killer mam prośbę. Nie róbmy bałaganu w postach. Ta część Twgo postu niech zostanie tutaj, bo dotyczy oczek z laminatu. Natomiast z tym co napisałeś niżej, od słów ..."Ja bym polecał"..to proponuję abyś zrobił nowy wątek ze swoim oczkiem. Temat w związku z rozbudową oczka może być rozwojowy i ciekawy.

A może moderator mógł byto zrobić np. z tytułem "Oczko Kilera"
"PORADNIK" - Oczko Wodne
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

Hehe ale ja nie mam sie czym chwalić a aparatu cyfrowego nie posiadam wiec i ze zdjeciami bylo by trudno ale ok pomysle nad zalozeniem nowego wątku na forum(aczkolwiek nie lubie zaśmiecac forum) jak tylko budowa ruszy to założe nowy temacik na razie w wykopie w ktorym bedzie zakladane oczko jest do polowy wody(wynik wysokiego poziomu wod gruntowych-chyba) wiec poczekam az woda "zejdzie" i wowczas przystapie do prac i postaram sie o zdjecia :wink:
Pozdrawiam :)
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

kiler pisze: wiec poczekam az woda "zejdzie" i wowczas przystapie do prac i postaram sie o zdjecia
W takim razie czekamy razem z Toba :)
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
justa
100p
100p
Od: 5 cze 2007, o 22:58

Post »

Zajrzyj do mnie na stronkę może takie oczko ci się spodoba.
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Też mam oczko z gotowej formy, na którym trenowałam problemy z foliowym. Nie wygląda najgorzej i jest w całkowitym cieniu. Rzęsa wodna i rogatek sztywny rosną tam dobrze.

Obrazek Obrazek
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

w tym temacie całkowicie popieram poglądy Pawła
i dobrze zadbać o kieszeń :)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

"oczko" z kastry budowlanej ok. 60l, przez 2 lata słuzyło nam jako pojnik dla psów i miły efekt dźwiękowy. Koszt urządzenia - ok. 100 zł z najmniejszą pompką Aquela i kastrą za 22 zł, wkopaną w ziemię. Nie mieliśmy żadnych problemów z glonami, bo woda o tej objętosci była wystarczająco napowietrzona i w ruchu, a i słońce raczej nie zaglądało w lustro :D Kamienie, z pobliskiej rzeki- wymagały tylko przyniesienia.
Problemem z tak małą " dziurką w zimi", była konieczność ciągłego uzupełniania wypitej przez 2 psy wody :D
Wielkośc ogródka ok.120m2 w dwóch kawałkach, raczej nie pozwoliła nam na rozwinięcie skrzydeł fantazji i zrobienie normalnego oczka w sensowynych rozmiarach, pozwalającego na hodowlę rybek. Więc...teraz gotowy laminat ok. 250l, wsadzony do ziemi wraz z pierwszym śniegiem. Tu, początki obsadzania :

Obrazek

Resztę kamuflazu, skończymy dopiero na wiosnę :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”