Borówka amerykańska - 7 cz
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
Ci co mówią że jest dużo roboty sami sobie ją robią xd. Ja przed posadzeniem borówek wyrwalem cała trawę , położyłem agrowloknine, posadzilem borówki i na tym zakończyła się praca przy borówkach . Teraz zostało mi tylko podlewanie i delikatna pielęgnacja xd
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłem info że raczej można ale dłużej się rozkładają od sosnowych , a mi to pasuje .NOWY 83 pisze:A czy mogę zakwasić glebę pod borówki igliwiem np. modrzewia ?
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ile sypać gram nawozu florovit pod borówkę, sadzone jesienią
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak jak pisze na opakowaniu bodajże z tego co pamiętam przez pierwszy rok po posadzeniu 20 g na roślinę w kolejnych latach 30-35 g.
Nie wiem czy to dobry pomysł Igły sosnowe mineralizuję się ok 2 lat, a modrzewiowe przynajmniej 2xdłużej, co oznacza, że potrzebują dużo azotu i przez długi czas.NOWY 83 pisze:Znalazłem info że raczej można ale dłużej się rozkładają od sosnowych , a mi to pasuje .NOWY 83 pisze:A czy mogę zakwasić glebę pod borówki igliwiem np. modrzewia ?
- patryk10015
- 500p
Najwyżej będzie musiał intensywniej nawozić, przez cały czas pobierania azotu przez igliwie.
- patryk10015
- 500p
Duke teraz tak wygląda?
Chyba już 3letni, wg mnie on już kwitł i owocował przed posadzeniem u ciebie. Ja bym nie obrywał kwiatów.Kinomad pisze:Na zdjęciu mój dwuletni duke sadzony jesienią.
To nie takie proste, przy okazji łatwo przenawozić azotem borówkę. Jakby igły z rok przeleżały przelewane 'azotem' to bym może i ściółkował, a surowe? Nie wiem, igły modrzewia naprawdę długo się rozkładają, wystarczy zobaczyć w naturze. Łopatą można wybierać kilkuletnią warstwę corocznie opadłych igieł, zero próchnicy i zero chwastów w tych miejscach.patryk10015 pisze:Najwyżej będzie musiał intensywniej nawozić, przez cały czas pobierania azotu przez igliwie.
- patryk10015
- 500p
Nie jest proste, ale w tym przypadku możliwe jeśli koniecznie chcę igliwie modrzewia.
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sosnowych igieł był dywan a modrzewiowych troszkę[w lesie prywatnym] docelowo podsypałem sosnowe głównie , obornik przekompostowany , torf kwaśny, saletra amonowa i glebogryzarka na 60cm będzie dobrze ?
- patryk10015
- 500p
Powinno być ok, na przyszłość nie stosuj obornika bo z tego co się orientuje podnosi on poziom pH gleby, nie ma po prostu odczynu kwaśnego.
NOWY 83 będzie ok.