Maść ogrodnicza - malowanie pni
Maść ogrodnicza - malowanie pni
czy zamiast wapna mozna obsmqarowac pień mascia ogrodnicza/?
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: masc ogrodnicza
Wapnem malujemy w celu odbicia promieni słonecznych w zimę i na przedwiośniu,[u mnie malowanie to estetyka bo większość 'ogrodników' maluje na Wielkanoc ] a maścią smarujemy rany po cięciu i uszkodzeniach .
hah a ktoś smarował maścią ogrodniczą pnie drzew aż do pędów i z tego pytam czy tak można
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Ale to głupota zwykła. Maści są do zabezpieczania ran. Wapno pełni funkcję ochronną i sanitarną i w pełni się sprawdza. Chyba, że ktoś śpi na pieniądzach, albo ma hurtownię funabenu. Jeszcze raz powtórzę - malowanie pnia jakąkolwiek maścią nie da więcej korzyści niż pobielenie go wapnem.
Re: Maść ogrodnicza - malowanie pni
Tylko tak na prawdę nie ma się co wypowiadać w takich sprawach jak nie zna się całości sytuacji, ja np miałem na jednej gruszy sytuację, że zeszła z jednej strony kora i poodchodziła to wyczyściłem to i pomalowałem całość Funabenem.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Ale to już wypada traktować w kategorii rany, a nie malowania pnia.
I to jak jeszcze jak piszesz była mała powierzchnia smarowania. Przy cenie funabenu przyszło by smarować powierzchnie jak lotnisko na Modlinie to mija się z sensem trzymania jakiejkolwiek rośliny. Najważniejsze to nie przesadzać i nie rzucać się z motyką na słońce. Wczoraj też widziałem dwie ogrodniczki wydały masę niepotrzebnie forsy, ale nic do takich nie przemawia. To po co się całkiem odzywać niech szarlatan sklepikarz układa forse w kufer/ kolejny zresztą i zakopuje za wychodkiem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.