Ogórek melonowy
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogórek melonowy
Dlaczego osobno? Masz na myśli zapylenie innymi dyniowatymi?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie - moją głupotę. Bo jeszcze i ogórki pociacham jak tego. A zapylać to się pewnie będzie z innymi melonami.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Osobno warto posadzić jeszcze z jednego powodu: to są dość delikatne roślinki w porównaniu z ogórkami (wg mnie delikatniejsze od melonów) i trzeba na nie chuchać i dmuchać. Miałam kilka lat temu pomieszane z innymi ogórkami i większość została zagłuszona. Wrażliwe jest to na każdy większy wiaterek czy ulewę, a smak nie powala - ot taki omszony ogórek, na dodatek i mnie się dość mocno wykrzywiał. Chyba najlepiej by im było pod osłonami i z jakąś podporą.
Dorota
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Po tych wpisach już go sobie trochę wyobrażam. U mnie będzie rósł osobno, jedno gniazdo czyli 2 szt. razem, poprowadzony w pionie, rozrost kontrolowany, pod prowizoryczną osłoną tylko na czas zagrożenia. Jeżeli jego uprawa zbytnio mnie zmęczy, a smakiem tego nie wynagrodzi rozstanę się z nim.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Zakupiłam na Al.. kilka odmian : carosello polignano , de barese , long dark armenian , leccese , tortarello bianco ..i teraz cóż z tym począć . Napisałam do Pani która mi to sprzedała , może podzieli się doświadczeniem bo podobno nasiona są z jej hodowli . Na dzień dzisiejszy postanowiłam posiać jedną partię już teraz ( jak melony - rozsada parapetowa ) . Postaram się relacjonować jak idzie ;) Jeśli czasu nie braknie ;)
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Właśnie dostałam odpowiedź od sprzedającej z al..- pozwolę ją sobie zacytować ( mam nadzieję że to nie narusza regulaminu ) , bo w tym wątku jest bardzo mało konkretów ,a Pani odpowiedziała na wszystkie moje dylematy ;) Ja swoje wysiewam dzisiaj
Moje pytania to:
1. Kiedy siać
2.Czy siew do gruntu czy z rozsady
3. Uprawa w tunelu czy w gruncie
4. Pionowo na sznurkach czy jak gruntowe na ziemi
5. W jakiej fazie są najsmaczniejsze
Poniżej wyczerpująca odpowiedź :
"Witam
Ja będę siała rozsadę teraz-może w wekend a pójdą do tunelu, te co pójdą do gruntu sieję tak w ostatnim tygodniu kwietnia bo u mnie cieżka i zimna ziemia więc wysadzam czasami nawet 20.V te co do gruntu..A więcej jak 3 liście nie powinny mieć.
Oczywiście jak jest tunel to lepiej w nim, ale znajome uprawiają tylko w gruncie i o ile nie jest deszczowe lato to bardzo sobie plony chwalą-mają je ode mnie od kilku lat. Niestety jak są deszze silne w maju-wtedy kiedy się posadzi male rozsady to bywa że po prostu zgniją...a już posianie w grunt moim zdaniem całkiem mija się z celem-bardzo duzo wtedy nie wschodzi... Bo już jak są duże rośliny to nic ich u mnie nie rusza,żadne deszcze, byle ciepły i słoneczny zakątek był. Wszystko uprawiam pionowo przy podporach więc nie leżą na mokrym, liście nie są porażane grzybem..Nasiona zawsze podkiełkowuję tak jak mi kazał hodowca z USA od którego je kiedyś sprowadzalam-czyli w wilgotnym papierowym ręczniku i włożone w woreczek foliowy i w cieple-bardzo szybko kiełkują i o wiele silniej niż w ziemi od razu-a dopiero podkiełkowane przekładam delikatnie do doniczek.We wszystkich nasionach(oprócz pomidora zy kapustnych) jest to swietny sposób na dobre kiełkowanie...
Proszę tylko pamiętać żeby zbierać maluszki-duże owoce pięknie pachną melonami ale są kompletnie bez smaku...sama woda-na pustyni były by zbawienne ale dla nas niekoniecznie zachwycające ;)
pozdrawiam\Dagmara\\
Moje pytania to:
1. Kiedy siać
2.Czy siew do gruntu czy z rozsady
3. Uprawa w tunelu czy w gruncie
4. Pionowo na sznurkach czy jak gruntowe na ziemi
5. W jakiej fazie są najsmaczniejsze
Poniżej wyczerpująca odpowiedź :
"Witam
Ja będę siała rozsadę teraz-może w wekend a pójdą do tunelu, te co pójdą do gruntu sieję tak w ostatnim tygodniu kwietnia bo u mnie cieżka i zimna ziemia więc wysadzam czasami nawet 20.V te co do gruntu..A więcej jak 3 liście nie powinny mieć.
Oczywiście jak jest tunel to lepiej w nim, ale znajome uprawiają tylko w gruncie i o ile nie jest deszczowe lato to bardzo sobie plony chwalą-mają je ode mnie od kilku lat. Niestety jak są deszze silne w maju-wtedy kiedy się posadzi male rozsady to bywa że po prostu zgniją...a już posianie w grunt moim zdaniem całkiem mija się z celem-bardzo duzo wtedy nie wschodzi... Bo już jak są duże rośliny to nic ich u mnie nie rusza,żadne deszcze, byle ciepły i słoneczny zakątek był. Wszystko uprawiam pionowo przy podporach więc nie leżą na mokrym, liście nie są porażane grzybem..Nasiona zawsze podkiełkowuję tak jak mi kazał hodowca z USA od którego je kiedyś sprowadzalam-czyli w wilgotnym papierowym ręczniku i włożone w woreczek foliowy i w cieple-bardzo szybko kiełkują i o wiele silniej niż w ziemi od razu-a dopiero podkiełkowane przekładam delikatnie do doniczek.We wszystkich nasionach(oprócz pomidora zy kapustnych) jest to swietny sposób na dobre kiełkowanie...
Proszę tylko pamiętać żeby zbierać maluszki-duże owoce pięknie pachną melonami ale są kompletnie bez smaku...sama woda-na pustyni były by zbawienne ale dla nas niekoniecznie zachwycające ;)
pozdrawiam\Dagmara\\
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja tez w tym sezonie spróbuję, mam nadzieję, że wynagrodzi mi smakiem i plennością. 5 nasion wsiałam tydzień temu, jako zrazy do szczepień. Jeśli się nie uda to wsieje kilka do folii.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Na początek chciałabym się przywitać, bo podczytuję od dawna, ale to mój pierwszy post
Ponieważ lubię 'wynalazki' rok temu kupiłam paczkę nasion ogórka melonowego. Niestety, po wysianiu do gruntu pod koniec maja, wyrosła mi tylko jedna roślinka, z której i tak nie doczekałam się ogórków. W tym roku nie próbuję nawet, ale kibicuję, może komuś się uda
Ponieważ lubię 'wynalazki' rok temu kupiłam paczkę nasion ogórka melonowego. Niestety, po wysianiu do gruntu pod koniec maja, wyrosła mi tylko jedna roślinka, z której i tak nie doczekałam się ogórków. W tym roku nie próbuję nawet, ale kibicuję, może komuś się uda
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Bo ten ogórek to tak naprawdę melon, więc należy postępować z nim jak z melonem. Może wtedy miałabyś zadowalające efekty.
Beata
- kokoszanel84
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2015, o 18:55
U mnie ładnie wykiełkował, wsiałam 1 kwietnia do doniczek po dwa ziarenka. Dostałam go jako jakiś gratis do nasion pomidorków, jestem bardzo ciekawa co to za wynalazek docelowo planuję posadzić kilka krzaczków w tunelu
Pozdrawiam serdecznie!
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
Mam nasionka tego cuda i pytanie zasadnicze: siać czy nie warto ?
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
Zawsze warto siać, choćby po to, żeby się przekonać, co z tego wyjdzie Ja w tym roku posiałam je pierwszy raz, kupiłam paczkę nasion w sklepie ogrodniczym. Nazwy odmiany nie podali. Wysiałam tak, jak cukinię i patisony - do doniczek, nasiona wzeszły całkiem ładnie. Siewki delikatniejsze, niż innych dyniowatych i trochę wyciągnięte ze względu na brak słońca, ale na razie nie widzę problemów. Co będzie dalej - zobaczy się
Ponieważ nie mam tunelu, w ubiegłym roku kilka odmian wsadziłam do gruntu. Podkiełkowane na waciku, potem pojemnik i dopiero grzęda w maju. Niestety nie poczekałam na "zimną Zośkę" i kilka mi wypadło. Ale niektóre, szczególnie na podwyższonej grzędzie obficie owocowały, zwłaszcza de barese i long dark armenian.