CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Zablokowany
arzim
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 gru 2015, o 15:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3

Post »

Dzięki Filip za radę. ;:333

Co do topsinu, po prostu więcej o nim słyszałem jeśli chodzi o grzyby, a Previcur bardziej do wysiewów, ale w sumie powinien jak najbardziej działać (tym bardziej że ten co mam nie jest teoretycznie do wysiewów tylko zwykły na grzyby, ale póki co żyją)

Jeśli chodzi o grusona, wyjąłem z ziemi, trochę wyczyściłem, zabiłem co mi się napatoczyło oraz... odkroiłem od niego małego z którym go dostałem :?
I tak prędzej czy później miałem zamiar to zrobić, a będzie to moje zabezpieczenie w razie jak nie uda mi się pozbyć wełnowców z rośliny matecznej. Nawet jak jakieś nowe wełnowce się pojawią na sadzonce to będę mógł je szybko zauważyć i zabić zanim złożą kolejne jaja.

Co do reszty plamek, np na Echinopsisie, chodzi mi o tą rdzawą nad tym co zdaje się być urazem mechanicznym, czy to grzyb, jakaś infekcja? Wiem że miesiąc czy dwa tego tam nie było.
W sumie to nie zaszkodzi wszystkie podejrzane spryskać prewencyjnie przeciw grzybom, jak wspomniałeś 2 razy w sezonie taki oprysk nie zaszkodzi a tylko pomoże.

A ktoś coś wie na temat tych dwóch środków, Karatezeon i Decis ogród?
Artur
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja osobiście używam Previcura i jestem bardzo zadowolony. Słyszałem także wiele opinii, że jest to jeden z najlepszych środków na grzyby od wielu ludzi, także tym bardziej zdziwiło mnie to co napisałeś :) Musisz sam przetestować co się u Ciebie lepiej sprawdzi :)

Co do Echinopsisa to ciężko jest mi powiedzieć co, o ile w ogóle, mu jest :) Zimowałeś w chłodzie? Może z tego powodu takie coś się pojawiło ? :) W każdym razie jak dasz mu duuuużo słońca to wszystko powinno być ok :)

O Karate Zeon słyszałem, że jest bardzo dobry, jednak nie mogę nic powiedzieć z własnego doświadczenia, bo nie stosowałem.
arzim
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 gru 2015, o 15:52

Post »

Jeszcze raz dzięki za pomoc, wygląda na to że jestem nieufny co do kazdej nowej plamki, ale może to dlatego, że nie mam zbytnio kaktusów które mam od przynajmniej roku i wiem że są zdrowe.
Te które mam od kilku lat to powód przez który trafiłem na to forum (wełnowce + kilka z grzybem) a do nowych nabytków z marketu nie mam zaufania.
Artur
Awatar użytkownika
Pati2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 gru 2014, o 07:14

Post »

Mniejszy kaktus najpierw zaczął robić się żółty potem zaczął się marszczyć a teraz widzę brązową plamę jak by gnił,a w większym koce od dołu robią się brązowe.To chyba przelanie co?A wydawało mi się,że tak mało je podlewam.Czy da się je jeszcze uratować?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

W tym większym, kolor kolców to raczej naturalne zjawisko ich starzenia.
Natomiast w tym mniejszym, to raczej choroba grzybowa.
Kiedy zaczęłaś podlewać z jaką częstotliwością i w jakiej rosną ziemi? Aha i jakie stanowisko?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Moim zdaniem pierwszy jest nie do odratowania, natomiast co do drugiego.. Ile temu go podlewałaś ? Jeśli niedawno to wyciągnąłbym go z doniczki, wytrzepał ziemię z korzeni i dał im wyschnąć. Następnie wsadziłbym do przepuszczalnego podłoża, gdyż mam wrażenie że Twoje jest zbyt mało przepuszczalne i zbyt bogate jak dla kaktusów. Poczytaj o podłożu do kaktusów, jeśli będziesz miała wątpliwości to damy Ci skład takiej uniwersalnej mieszanki, bo wiadomo ilu kaktusiarzy tyle szkół odnośnie podłoża :)
memim
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2016, o 14:31

Post »

Zacznę od tego, że jestem bardzo początkująca;). Mam pytanie co dolega okazowi nr 1 i skąd pojawienie się tych brzydkich"nitek". Wygląda już bardzo nieciekawie, tak badylowato... więc postanowiłam go rozsadzić(patrz okaz mniejszy), tylko nie wiem jak pomóc przynajmniej temu mniejszemu, żeby w przyszłości wyglądał zdrowo, ładnie...można te niteczki obcinać?

Okaz nr dwa kupiłam kilka dni temu i zauważyłam, że ma drobne ubytki. Co to może być?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

plus okaz trzeci, również kupiony kilka dni temu. Czy powinien mieć takie białe coś koło kolców? ( To na samym środku)
Obrazek

Będę wdzięczna za pomoc:)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nr 1 to naturalna cecha tej rośliny, to są korzenie powietrzne. W naturze pędy ścielą się po ziemi, a dzięki tym korzeniom się w niej ukorzeniają. Ja bym ich nie odcinał, skoro roślina je wypuszcza znaczy się, że są jej potrzebne.

Nr 3 również cecha naturalna.

Nr 2 albo uszkodzenia mechaniczne albo szkodniki. Sprawdź dokładnie całą roślinę oraz ziemię w doniczce.

Wszystkie trzy rośliny potrzebują przepuszczalnej mieszanki (mieszanka ziemi do kaktusów oraz piasku), jasnego najlepiej słonecznego stanowiska oraz podlewania dopiero wtedy, gdy przeschnie wierzchnia warstwa ziemi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
memim
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję za szybką odpowiedź:) sądziłam, że nr 1 to efekty jakiejś złej opieki, ponieważ taką formę przybrała dopiero po roku mieszkania u mnie. Wcześniej rosła grzecznie w kierunku góry i miała głównie zielone łodygi, bez korzeni powietrznych;) Może pomyślę o jakimś stelażu dla niej

nr 2 od razu przesadziłam, bo kupiłam w "doniczce" 1,5cm/1,5cm. Nie zauważyłam żadnych szkodników, ani w ziemi, ani na zewnątrz. (tylko, że liście są tak jakby puste w środku, więc nie wiem czy coś może być wewnątrz nich) Możliwe, że uszkodziłam ją w transporcie i tego nie zauważyłam nawet:(

Podłoże mają tylko ze zwykłej ziemi do kaktusów(następnym razem spróbuję stworzyć mieszankę), miejsce też mam o dobrym nasłonecznieniu:), o podlewaniu zwykle zapominam, więc stwarzam prawie idealne środowisko;) reszta sukulentów również rośnie, ba nawet kwitnie!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mogą rosnąć w zwykłej ziemi, muszą być posadzone w mieszance ziemi do kaktusów oraz gruboziarnistego piasku.
Przesadź jeszcze raz, nic się nie stanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
memim
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ok, w takim razie przesadzę. Pytanie tylko, gdzie szukać takiego piasku? Znalazłam coś takiego jak żwir kwarcowy akwarystyczny o różnej granulacji, od 0,1-0,3 mm (i większe). Chodzi o coś takiego?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Żwirek kwarcowy jest dobry.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Pati2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 gru 2014, o 07:14

Post »

norbert76 pisze:W tym większym, kolor kolców to raczej naturalne zjawisko ich starzenia.
Natomiast w tym mniejszym, to raczej choroba grzybowa.
Kiedy zaczęłaś podlewać z jaką częstotliwością i w jakiej rosną ziemi? Aha i jakie stanowisko?
Były w ziemi uniwersalnej z perlitem przez ok dwa lata i nic się nie działo,a jakiś czas temu zaczął żółnąć i teraz jest jak widać.Przesadziłam go kilka dni temu w ziemię do kaktusów(wg mnie nie miał zbyt mokro) i chciałam podlać nawozem do kaktusów.A kiedy zaczęłam podlewac?Szczerze to nie wiem,jak zaczęło się robić trochę cieplej,bo przez zimę nie podlewałam.

-- 16 kwi 2016, o 18:13 --
jandom1 pisze:Moim zdaniem pierwszy jest nie do odratowania, natomiast co do drugiego.. Ile temu go podlewałaś ? Jeśli niedawno to wyciągnąłbym go z doniczki, wytrzepał ziemię z korzeni i dał im wyschnąć. Następnie wsadziłbym do przepuszczalnego podłoża, gdyż mam wrażenie że Twoje jest zbyt mało przepuszczalne i zbyt bogate jak dla kaktusów. Poczytaj o podłożu do kaktusów, jeśli będziesz miała wątpliwości to damy Ci skład takiej uniwersalnej mieszanki, bo wiadomo ilu kaktusiarzy tyle szkół odnośnie podłoża :)
Przesadziłam je kilka dni temu(chyba tydz będzie) do ziemi do kaktusów i od tamtej pory nie podlewałam.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”