Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Łubin ozdobny
To ja miałam cztery 3letnie łubiny i dwa zmarzły, ale za to patrze dziś i mam dookoła staruszków bardzo dużo maluchów, same się wysiały, ale nie wiem czy fioletowe i różowe czy tylko jeden kolor.
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W 2014 posadziłam łubin z kapersa i ładnie kwitł. Następnego roku się niestety nie pojawił. A teraz znalazłam go w dwóch miejscach, mimo iż w zeszłym roku go nie było. 

Moje kilkuletnie łubiny też padły. Na szczęście pozostawiły potomstwo wokół karpy. Oczywiście oszczędzę je przy plewieniu. Nurtuje mnie jednak pytanie czy siewki powtarzają cechy matki? Bo ja zawsze siałam sklepowe mieszanki.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Re: Jak pielęgnować łubin?
Zawsze wydawalo mi się, ze lubin jest nie do zdarcia , a po tej (lagodnej) zimie z 7 wybily mi do tej pory tylko 2
jest mak, wiec nie ma szansy, żeby tamte jeszcze ruszyly 

Re: Łubin ogrodowy (Lupinus hybridus) uprawa,wymagania
Mysle, że problem nie tkwi w zimie tylko we wcześniejszym upalnym lecie. Moje rośliny po lecie wyglądały fatalnie, więc byłoby cudem gdyby takie słabe przetrwały zimę, nawet lekką. W pewnym momencie ziemia na długość 1,5 szpadla była jak popiół. Podlewanie było tylko sztucznym podtrzymywaniem rośliny i moich nadzieji, że jakoś rosliny przetrwają.
Za mały ogród, za dużo marzeń...
- Ann_85
- 1000p
Re: Łubin ogrodowy (Lupinus) uprawa,wymagania
Możliwe, że tak było. Moim pocieszeniem jest to, że widzę dużo nowych rozsianych łubinków, które właśnie ponabierały "masy", czyli paru pierwszych listków 

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Łubin ogrodowy (Lupinus hybridus) uprawa,wymagania
Nie zgodzę się z Tobą.k-asia pisze:Mysle, że problem nie tkwi w zimie tylko we wcześniejszym upalnym lecie.
Ja mam nawadnianie kropelkowe
i do tego podlewam całe noce,
i moje roślinki były dorodne.
I co; poszło mi bardzo dużo bylin
i cebulowych.
Zaszkodził roślinom mróz -20 stopnie
przez kilka dni i brak śniegu.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
A ja się zgodzę z K-asią. U mnie zima jak zwykle bardzo łagodna (na tyle łagodna, że barwinek nie przerwał do tej pory kwitnienia rozpoczętego w listopadzie), a łubiny mi masowo wypadły... Z wielkiej kępy zostały może dwa... Też obwiniam to parszywe upalne, suche lato...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
W szkółce roślin powiedzieli mi, że w tym roku poszło im dużo bylin, bo zima była ciepła, wilgotna ... i wygniły. Mróz im niestraszny, zwłaszcza taki tylko kilkudniowy, ale kilka tygodni 'zgnilizny' to już niezbyt dobrze wróży bylinom...
- Ann_85
- 1000p
Mi w centrum ogrodniczym powiedziano, że byliny popadały, bo zima mimo że łagodna, to też bardzo sucha...
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Dobre
Czyli było za gorąco i za zimno, za sucho i za wilgotno
U mnie jakoś prawie nic nie wyginęło, ciekawe dlaczego... Oczywiście cieszy mnie to, że moje byliny przetrwały te skrajne warunki pogodowe. Łubiny też się uchowały.

Czyli było za gorąco i za zimno, za sucho i za wilgotno

U mnie jakoś prawie nic nie wyginęło, ciekawe dlaczego... Oczywiście cieszy mnie to, że moje byliny przetrwały te skrajne warunki pogodowe. Łubiny też się uchowały.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie tylko jeden nie wybił z ziemi (chyba czerwony) oraz ubiegłoroczne siewki zniknęły, a byłyby w tym roku już całkiem spore...
Reszta starych radzi sobie całkiem fajnie, a i widzać też kilka nowych sieweczek.

Reszta starych radzi sobie całkiem fajnie, a i widzać też kilka nowych sieweczek.

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
U mnie też nie poradziły sobie z zimą. Na szczęście nie opodal jest cmentarz, z którego "uciekły" i rosną sobie bezpańskie w rowie. Dziwne, dlaczego właśnie tam? W każdym razie przesadziłam sobie kilka sztuk, które już przyjęły się.
- Ann_85
- 1000p
Bo te bezpanskie nie czuja presji