Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw3
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw
A ja wsadzam do rolek po papierze toaletowym. A potem całą rolkę w ziemię, dobrze podlać i sama się rozpada
A ja już skorupki i rolki przerobiłam, teraz sieję do paletki, potem wyciągam sadzonkę z bryłą korzeniową i sadzę do ziemi
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mi spodobał się sposób z pierścieniami, takimi doniczkami bez dna, z tego też łatwo całość ziemi z korzeniem wyjąć
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
czyli siejesz po jednym nasionku do jednego okienka i pikujesz od razu do gruntu? jakiej wielkości masz mulipaletke?aria pisze:A ja już skorupki i rolki przerobiłam, teraz sieję do paletki, potem wyciągam sadzonkę z bryłą korzeniową i sadzę do ziemi
Jak może być jeszcze lepiej???
Nie, sieję po 2-3 nasionka do paletki 24 oczka 5x5 cm i takie jednostki sadzę w grządkę. Już wysiałam, a posadzę po 15 maja, będą miały pierwsze liście właściwe.
Ja sieję w kubki po jogurtach 400ml po 2-3 nasionka. Wysadzam ostrożnie z całą bryłą ziemi.
Dyniowatych się nie pikuje. Pikowanie polega na rozdzieleniu razem rosnących siewek i przesadzeniu ich do większych, oddzielnych pojemników.
Dyniowatych się nie pikuje. Pikowanie polega na rozdzieleniu razem rosnących siewek i przesadzeniu ich do większych, oddzielnych pojemników.
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
A robiliście kiedyś rozsadę okry . Myślałam że to delikatna roślikna, wrażliwa na wahania temperatur, pikowanie. Czytałam ze nie wolno przesadzać i powinno sie podlewać ciepłą wodą. Wysiałam na próbę do jedego pojemnika i oczywiście wykiełkowały wszystkie (!) nasiona (najpierw moczyłam przez 24 h). Miałam je przesadzić jak były małe ale zapomniałam i tak rosły razem. Czasem zapominałam zamykac okno na noc a stały najbliżej więc musiały odczywać wahania temp w nocy. Ale rosły dalej. Ostatnio postanowiłam w końcu je rozsadzić (mają już jakieś 20 cm wysokości). Musiałam zrobić niemal "rwaną rozsadę". Na razie wszystkie sie trzymają. Tylko liścienie im zżółkły ale mają min. 5 liści właściwych więc się nie martwię.
Zobaczymy czy w dorosłości nie odchorują "trudnego dzieciństwa" ale mam nadzieję, że doczekam się owoców
Zobaczymy czy w dorosłości nie odchorują "trudnego dzieciństwa" ale mam nadzieję, że doczekam się owoców
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drugi rok już próbowałam z okrą, ale zawsze umiera... Po prostu mam za zimno w domu, ona musi mieć temperaturę gruntu 19-25C podobno. Może spróbuje jeszcze w maju, albo w przyszłym roku jeszcze raz z rozsady w domu.
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Ale umierała Ci w domu czy jak przesadzałaś na miejsce docelowe ? I gdzie ją uprawiałaś ? Pod osłoną czy w gruncie ? Ja chcę część pod folią i jedna zostawię sobie w doniczce na balkonie .
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W domu, na etapie parapetowym. Jedna za drugą, do gruntu nigdy nie dotrwały.
Mam okrę takiej wielkości jak okra Kamili, ale od razu siałam po jednym do osobnych kubków, na razie się trzyma, liścienie tylko odpadły.
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
U mnie też odpadły liścienie. A czy Twoja też ma na spodzie liści takie mikrokropelki ?
Właśnie ma, takie kuleczki. Co to jest?