Zapraszam Monika do oglądania . Dziękuję, trochę pracy było ale warto.Monika79 pisze: Oglądając ogrody natrafiłam na Twój wątek.Jest ślicznie Będe podglądac po troszku .
Ale zmiany,uwineliście sie szybko.No w takim stanie to ja nie wiem za co bym sie wzięła.A te chwaściory to pewnie opryskiem potraktowane?Po jakim czasie zaczęliście sadzić nowe krzewy?Tak pytam dla orientacji,bo u mnie jakiś chwast sie wpakował,kosi sie go razem z trawą,ale on już jest prawie na całym ogródku.Listki coś do czarnego bzu podobne.
Ale trawa zieloniutka.Taka soczysta.
Kasiu,tak podpytam te białe kamienie na rabacie to sa wysypane na kore?Czy z kora to inna rabata?
A pod kore kładzie sie coś?Tak pytam bo u sąsiadów pod kore rozkładali nie wiem czy to była czarna folia,czy flizelina,robili w niej otwory na krzewy i dopiero na to kora.A pytam dlatego,bo tez chce sobie ogródek zrobić i dobrze byłoby wiedzieć.
Będe podglądac Twoją działke
Chciałam chemii unikać ale się nie dało Randup był, ale tylko jeden oprysk i przekopanie całej działki. Randup tylko tam gdzie trawa, na rabatach nie pryskaliśmy więc rośliny sadziłam bez okresu karencji
Kamienie są grafitowe takie bardziej szare, ale naturalnie wybarwione (ta tzw biała marianna robi się paskudna już po 2-3 sezonach)wysypane na taką specjalną grubą folio-tkaninę ściółkującą, kora jest na osobnej rabacie również na tej tkaninie.
Mocowane jest to na specjalnych kotwach, dziury na rośliny też robiłam
I tu Moniko uważaj, aby nie kupić takiej flizeliny, tkaniny miękkiej cienkiej-sprawdziłam chwaściory dają jej radę
Ale tam gdzie chcesz dać kwiaty nie ściółkuj. Ja po jednym sezonie zrywałam, bo chciałam dać sadzonki w ilości ok 40-50 szt i tyle dziur robić... Na jesień znów miałam na tej grządce problem, bo nakupiłam cebul. Więc zerwałam tkaninę.