Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Chciałbym sprawdzić, jak sobie poradzi w naturze bez mojej pomocy, stąd nie planuję żadnych zabiegów.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wiesz, miałam na myśli ochronę posadzonej młodziutkiej sadzonki.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2015, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W środę 13 kwietnia br. w sali kolumnowej Sejmu RP w Warszawie rozpoczęła swą działalność Polska Federacja Producentów Wina.
Spotkanie zainaugurował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel, który jednak zaraz musiał udać się na obrady Senatu. W dalszej części uczestniczył wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki, który odpowiadał na pytania przedstawicieli środowiska winiarskiego. Na jego ręce Rafał Stec (lider PFPW) w imieniu Federacji Winiarzy złożył petycję z 5 głównymi postulatami, które są zamieszczone tutaj: http://pfpw.pl/postulaty-polskich-winiarzy/
Uczestnikami spotkania byli m.in.: prof. Małgorzata Korbin (dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach), Monika Bielka-Vescovi (prezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino), poseł Barbara Bubula (felietonistka Radia Maryja), prof. Wojciech Włodarczyk (b. szef URM w rządzie Olszewskiego), prof. Karol Myśliwiec (znany archeolog), poseł Michał Wojtkiewicz, poseł Bogdan Rzońca, Marek Nowicki (lider winiarzy podkarpackich), Jan Kula (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy), Wiktor Szpak (znany winiarz z okolic Jasła), Mariusz Chryk (znany winiarz z okolic Zakliczyna) i inni.
Jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem konferencji w kuluarach pojawił się Paweł Kukiz. Znany muzyk i polityk a zarazem właściciel winnicy prowadził rozmowy z zaprzyjaźnionymi winiarzami.
W spotkaniu nie uczestniczyli jednak członkowie elitarnego Polskiego Instytutu Winorośli i Wina w Krakowie (na czele z Romanem Myśliwcem) oraz winiarze lubuscy.
Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa prof. Małgorzata Korbin w swoim wystąpieniu zadeklarowała chęć współpracy z nową Federacją, która jest pierwszą ogólnopolską organizacją winiarzy. Winiarze zabierający potem głos w dyskusji zarysowali też nieśmiałe postulaty pod adresem Instytutu Ogrodnictwa: pomoc w walce z wirusami i patogenami oraz prace nad nowymi klonami i odmianami winorośli.
Jednym z najciekawszych było wystąpienie prof. Wojciecha Włodarczyka, lidera winiarzy z okolic Kazimierza Dolnego, który wspomniał o winiarzach posiadających małe kilku i kilkunastoarowe winniczki (takie osoby są też w jego stowarzyszeniu). Postulował, aby rządzący uwzględnili specyfikę tych małych winiarni. Mówił o walorach wina, które powstaje w takim małym gospodarstwie. Jest ono często produktem znakomitym, które nie ma nic wspólnego z winami "przemysłowymi". Prof. Włodarczyk postulował ograniczenie kontroli takich winiarni do minimum. Stwierdził, że powinna powstać tylko jedna instytucja uprawniona do kontroli winiarni. Ustawa "trzeźwościowa" z czasów stanu wojennego jest szkodliwa. Polityka akcyzowa też jest błędna, bo podwyższa się ten podatek od win a obniża od piwa. Istnieją też bariery prawne związane ze sprzedażą win krajowych w lokalach gastronomicznych i na festynach winiarskich (takich jak np. w zamku w Janowcu).
W trakcie debaty jej uczestnicy wyrażali nadzieję, że obowiązujące dziś prawo winiarskie zostanie udoskonalone z korzyścią dla całego środowiska producentów win gronowych.
Po zakończeniu części oficjalnej w restauracji domu poselskiego odbyła się degustacja polskich win gronowych. Uczestniczyło w niej liczne grono posłów i senatorów ( m.in. Anna Maria Anders, Mieczysław Golba). Swoje wyroby zaprezentowali: Wiktor Szpak (winnica "Jasiel" w Jareniówce), Marek Górski (winnica "Krokoszówka Górska" w Smardzowicach), Barbara i Marcin Płochoccy (winnica w Darominie), Sylwia i Mateusz Paciura (winnica "Nad Jarem" w Złotej k. Sandomierza) i kilka innych winiarni.
Tutaj jest relacja napisana przez dziennikarza z ul. Czerskiej: http://NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/1,91446,19914829,pol ... rects=true
A tu merytoryczne refleksje prawnika Radosława Fronia, które warto przeczytać: http://paragrafwkieliszku.pl/
Dostępna jest też relacja z tej konferencji na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/B ... entow-Wina
Spotkanie zainaugurował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel, który jednak zaraz musiał udać się na obrady Senatu. W dalszej części uczestniczył wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki, który odpowiadał na pytania przedstawicieli środowiska winiarskiego. Na jego ręce Rafał Stec (lider PFPW) w imieniu Federacji Winiarzy złożył petycję z 5 głównymi postulatami, które są zamieszczone tutaj: http://pfpw.pl/postulaty-polskich-winiarzy/
Uczestnikami spotkania byli m.in.: prof. Małgorzata Korbin (dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach), Monika Bielka-Vescovi (prezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino), poseł Barbara Bubula (felietonistka Radia Maryja), prof. Wojciech Włodarczyk (b. szef URM w rządzie Olszewskiego), prof. Karol Myśliwiec (znany archeolog), poseł Michał Wojtkiewicz, poseł Bogdan Rzońca, Marek Nowicki (lider winiarzy podkarpackich), Jan Kula (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy), Wiktor Szpak (znany winiarz z okolic Jasła), Mariusz Chryk (znany winiarz z okolic Zakliczyna) i inni.
Jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem konferencji w kuluarach pojawił się Paweł Kukiz. Znany muzyk i polityk a zarazem właściciel winnicy prowadził rozmowy z zaprzyjaźnionymi winiarzami.
W spotkaniu nie uczestniczyli jednak członkowie elitarnego Polskiego Instytutu Winorośli i Wina w Krakowie (na czele z Romanem Myśliwcem) oraz winiarze lubuscy.
Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa prof. Małgorzata Korbin w swoim wystąpieniu zadeklarowała chęć współpracy z nową Federacją, która jest pierwszą ogólnopolską organizacją winiarzy. Winiarze zabierający potem głos w dyskusji zarysowali też nieśmiałe postulaty pod adresem Instytutu Ogrodnictwa: pomoc w walce z wirusami i patogenami oraz prace nad nowymi klonami i odmianami winorośli.
Jednym z najciekawszych było wystąpienie prof. Wojciecha Włodarczyka, lidera winiarzy z okolic Kazimierza Dolnego, który wspomniał o winiarzach posiadających małe kilku i kilkunastoarowe winniczki (takie osoby są też w jego stowarzyszeniu). Postulował, aby rządzący uwzględnili specyfikę tych małych winiarni. Mówił o walorach wina, które powstaje w takim małym gospodarstwie. Jest ono często produktem znakomitym, które nie ma nic wspólnego z winami "przemysłowymi". Prof. Włodarczyk postulował ograniczenie kontroli takich winiarni do minimum. Stwierdził, że powinna powstać tylko jedna instytucja uprawniona do kontroli winiarni. Ustawa "trzeźwościowa" z czasów stanu wojennego jest szkodliwa. Polityka akcyzowa też jest błędna, bo podwyższa się ten podatek od win a obniża od piwa. Istnieją też bariery prawne związane ze sprzedażą win krajowych w lokalach gastronomicznych i na festynach winiarskich (takich jak np. w zamku w Janowcu).
W trakcie debaty jej uczestnicy wyrażali nadzieję, że obowiązujące dziś prawo winiarskie zostanie udoskonalone z korzyścią dla całego środowiska producentów win gronowych.
Po zakończeniu części oficjalnej w restauracji domu poselskiego odbyła się degustacja polskich win gronowych. Uczestniczyło w niej liczne grono posłów i senatorów ( m.in. Anna Maria Anders, Mieczysław Golba). Swoje wyroby zaprezentowali: Wiktor Szpak (winnica "Jasiel" w Jareniówce), Marek Górski (winnica "Krokoszówka Górska" w Smardzowicach), Barbara i Marcin Płochoccy (winnica w Darominie), Sylwia i Mateusz Paciura (winnica "Nad Jarem" w Złotej k. Sandomierza) i kilka innych winiarni.
Tutaj jest relacja napisana przez dziennikarza z ul. Czerskiej: http://NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/1,91446,19914829,pol ... rects=true
A tu merytoryczne refleksje prawnika Radosława Fronia, które warto przeczytać: http://paragrafwkieliszku.pl/
Dostępna jest też relacja z tej konferencji na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/B ... entow-Wina
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Panie Dolnoslonzok, jak się nazywa to coś czym mierzyłeś poziom cukru w jagodach winorośli co jest na poprzednich stronach. Jak się to nazywa i ewentualnie gdzie to można dostać
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
I właśnie o niej pisałem. Testuję jej wytrzymałość. Mam jeszcze 19 sadzonek tej odmiany, czyli Chardonnay, a dla siebie potrzebuję jedynie jedną, by dosadzić do dwóch już posiadanych.jokaer pisze:Wiesz, miałam na myśli ochronę posadzonej młodziutkiej sadzonki.
węglowy, ten przyrząd to refraktrometr, dostępny w internecie w sklepach z wyposażeniem winiarskim.
To, co opisał Grzegorz, jest - miejmy nadzieję - dobrym prognostykiem dla małych winiarzy. P. Kukiz, posiadając w naszym Łosiowie winnicę, widać nadal zainteresowany winiarstwem. Polskie przepisy powinny pozwolić małym winiarzom sprzedawać ich wyroby, by enoturystyka kwitła jak w ościennych krajach : Czechach, Austrii, czy Niemczech. Jest to nadal niewykorzystany potencjał. Oby tylko nie podrzucono tu kłody pod nogi, uderzając solidnym podatkiem, widząc w podatku od drobnych winiarzy kolejny przychód dla państwa, wszak szukają oszczędności na swoje plany.
PS
Wczoraj zauważyłem w ogrodzie, że u ubiegłorocznych sadzonek Elbling i Silvaner, które dają początek mojej przerobowej winnicy w Oldrzyszowicach, pojawiły się otwarte pąki, wypuszczają zielone. Ubiegłoroczne Rieslingi mają już małe liście. Podobnie startuje też ubiegłoroczne ( domniemane ) Wczesne Lipskie i ( domniemany ) Oberlin Noir.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To powiem Ci, że nie bardzo to rozumiem.I właśnie o niej pisałem. Testuję jej wytrzymałość. Mam jeszcze 19 sadzonek tej odmiany, czyli Chardonnay, a dla siebie potrzebuję jedynie jedną, by dosadzić do dwóch już posiadanych.
Roślina zielna jaką w tym momencie jest sadzonka, jak może być wytrzymała na przymrozek?
- Dolnoslonzok
Już tłumaczę. Kwietniowe przymrozki, choć to już u mnie po ich terminie, gdyż występują zazwyczaj do końca drugiej dekady kwietnia, mogłyby jej zaszkodzić. Ale jest już po czasie tych przymrozków, zatem czekam na majowe ochłodzenie. Od pięciu lat, z przerwami, zdarza się podczas długiego majowego weekendu spadek temp. do niespełna -1 st. C. Chcę zorientować się, jaka jest siła regeneracji tej odmiany. Jesienią, po pierwszym październikowym przymrozku regeneruje się dość szybko i nie kończy wegetacji, zatem zobaczę, jak wygląda to wiosną.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
A, ha. No to ciekawe będzie.
- Dolnoslonzok
Wczoraj otrzymałem zamówioną przesyłkę. Wysłano mi zamiennik Siarkolu, czyli Microthiol 80 WG. W składzie zawiera 8m % siarki, jednak jest nawozem dolistnym, ale tez w ulotce napisane jest, ze działa grzybobójczo. Czy zatem można nim wykonać oprysk, jak wcześniej siarkolem ? Mógłby ktoś z Was mi doradzić ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Tak, tylko pomyliłeś skład. Zawiera 8% azotu, siarki zawiera 80 % tak jak w nazwie.
Azot po to by było lepsze wchłanianie.
Azot po to by było lepsze wchłanianie.
- Dolnoslonzok
Dziękuję Ci za odpowiedź. Oczywiście moja pomyłka w tekście ostatniego wpisu. Miało być 80 % siarki. Zatem czekam na okazję do wykonania oprysków.
- Dolnoslonzok
Wczorajsza i dzisiejsza noc to kolejne przymrozki do ca. -1 st. C. Znajomi pod Wrocławiem mieli po -2 . Wszystkich nas zdumiewa taka temperatura, ale cóż, zawirowania w klimacie. W Niemczech i Czechach podobnie mrozi. W Paryżu chłodniej niż w Moskwie. O tej porze to już ewenement. Szczęście, że po pierwszym, ubiegłotygodniowym przymrozku, na pąkach i rozwijających się liściach nie widać już nowych uszkodzeń. Albo się zahartowały, albo to zbyt mało, by uszkodzić je na tym etapie. Wczoraj byłem na chwilę w Kościerzycach po drzewo i tam sytuacja wygląda podobnie. Wszystkie winorośle już ruszyły. Część krzewów wybija o czasie, jak zawsze, a te rozwinięte nie mają poparzonych rozwiniętych pąków. Trawa zarasta, dopiero podczas długiego weekendu będę miał czas na motykowanie.
Lokalne białe odmiany:
Lokalne blauery
Riesling
Weissburgunder
Elbling
Merlot
Pozostałe odmiany na identycznym etapie rozwoju poza Tauberschwarz :.
Lokalne białe odmiany:
Lokalne blauery
Riesling
Weissburgunder
Elbling
Merlot
Pozostałe odmiany na identycznym etapie rozwoju poza Tauberschwarz :.
- Dolnoslonzok
Wczoraj wyniosłem z piwnicy sadzonki, które przeznaczone są zarówno do dosadzenia krzewów w części historycznej ( w drewnianej skrzyneczce - Gewurztraminer, St. Laurent, Oporto, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Meunier ), jak i do części przerobowej - Weissburgunder, Riesling ( plastikowe doniczki ). Do tego ukorzeniają się w butelkach PET z ziemią lub tylko wodą lokalne blauery z Przylesia, Żłobizny, Pępic, Oldrzyszowic, Myśliborzyc oraz Elbling i Silvaner. No i w ukorzeniarce czekają do majowego nasadzenia również Weissburgunder, Riesling, Elbling i Silvaner.
Sadzonki do części historycznej
Riesling i Weissburgunder
Sadzonki do części historycznej
Riesling i Weissburgunder