Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.3-uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aurelia92
100p
100p
Od: 15 lip 2015, o 23:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja

Post »

Kinga jaka niespodzianka z tych nasionek, ciekawe jakie kwiaty Ci wyjdą? ;:306
Sara
Gwiaz­dy są piękne, po­nieważ na jed­nej z nich is­tnieje kwiat, które­go nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Awatar użytkownika
Mirana
100p
100p
Od: 21 kwie 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Crazydaisy Twoje siewki takie ładne i widzę, że rosną, a moja uboga. Wcale nie rośnie.
Na razie hibiskusy przestały żółknąć i dobrze, bo właśnie umierałam z żalu, że mogą mi paść hehehe.
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58

Post »

Crazydaisy, na ostatnim zdjęciu, ten czerwony, jak się nazywa? Cudny jest.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Aurelia, na tym zabawa polega. ;:306 A jakie emocje jak cos zaczyna paczkowac! Pierwsze kwitnienie kazdego kultywaru jest emocjonujace, ale to sie przynajmniej ze zdjec zna, wie jak bedzie wygladalo. A siewka to totalny kot w worku. I to jest piekne.
Mirana, jak ze swiatlem i temperatura? Jaka duza siewka? Jak "stara"?
Jak przestaly zolknac to odbija i bedzie dobrze. Wykrylas przyczyne problemu?
Alicjo, to jest Etouffee. Kultywar o duzych, ciemnoczerwonych kwiatach z odcieniem miedzi na brzegach platkow i niemal czarnym "okiem".
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
alicja46
200p
200p

Post »

Ten hibiskus jest wspaniały, możesz zdradzić gdzie kupiłaś? Może i mnie udałoby się takiego upolować. Uwielbiam takie kolory.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie tajemnica. Holenderska szkolka Hendrika Jana Gommera. Wbij w Google "Gommer hibiscus" i wyskoczy. (Nie jestem pewna, czy wolno tu podawac namiary, jednak tego kultywaru nie mozna kupic w markecie, a jeśli mozna pisac ze kupilo sie w Kauflandzie, to chyba moge i o Gommerze wspomniec. )
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
alicja46
200p
200p

Post »

Znam tą szkółkę, też tam coś niecoś kupiłam. Dzięki za namiary :D
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma za co. :D Dosc duzo mam od niego i nie narzekam, bo jakosc roslin bardzo dobra. No, zdarzaja sie wpadki z pelzajacymi "gratisami", ale domyslam sie, ze takie hektary szklarni trudno jest pod tym wzgledem ogarnac. A widze ze tepi dziadostwo.
Kinga
Awatar użytkownika
Mirana
100p
100p

Post »

Crazydaisy Oto moja siewka. Przesadziłam ją w malutką doniczkę i czekam ;:65 Wysiałam je jakoś na początku marca, może nawet pod koniec lutego, ale tylko jedno z sześciu ziarenek się wykluło. Coś musiałam widocznie skopać. Siewka stoi przy oknie, ok. 21:00 dopiero zamykam rolety, więc światła ma dużo. Widziałam jej korzenie, to ma taki jeden, ale bardzo długi :)
Wydaje mi się, że liście żółkły w jednym z hibiskusów, bo roślinie jakoś ciężko się było obudzić i powykluwały się takie pierwsze żółtki. Teraz widzę, że nabiera rozpędu, powolutku, ale wypuszcza. W sumie co się dziwić, on miał chyba wszystkie możliwe choroby.

Obrazek
"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajna sieweczka i widze ze wlasciwy lisc sie juz kluje. Tak, na poczatku to jeden dlugi korzen, z takimi "wloskami", wygladajacymi troche jakby mu sie plesnialo. Czepne sa skubance, on sie nimi "wgryza" w podloze. Dopiero po jakims czasie - ja juz tego nie sledze bo na tym etapie siewki dawno sa w ziemi - korzenie sie rozgaleziaja w typowy dla roslin sposob. Tylko uwazaj z woda, bo widze ze dosc zwiezle podloze dalas, a to male jeszcze duzo nie pije. Siewka jeszcze pod przykryciem egzystuje?
Kinga
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mirana
100p
100p

Post »

Dałam trochę torfu i klasycznej ziemi i to tyle :/ Nie, ja jej właściwie nigdy nie trzymałam pod żadnym przykryciem :/ Może dlatego tak słabo rośnie... Dobrze, że mówisz o wodzie, bo dzisiaj jej trochę doładowałam i teraz widzę, że za dużo...
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To moze daj jej jakis kloszyk, chocby z plastikowego kubka... Bedzie jej latwiej. Moje maluchy maja przykrycie poki sie pod nim mieszcza. Skoro kielkowaly pod pokrywa, to i pozniej nie pakuje ich w suche powietrze, az podrosna i system korzeniowy stanie sie wydolniejszy.
Kinga
Awatar użytkownika
Mirana
100p
100p

Post »

Potwierdzam skuteczność przykrywania siewek! Zaczęłam przykrywać pudełkiem po kiwi moją siewkę, dodatkowo pod takim przykryciem stała na słońcu i aż nie mogę uwierzyć: Rośnie. ;:138 Haha, ale się cieszę!
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko jej na tym sloncu dla odmiany nie ugotuj. :;230 Na logike... Mloda siewka = slaby system korzeniowy = slabe pobieranie wody z podloza. Suche powietrze wokol = zwiekszona transpiracja. Korzenie nie wyrabiaja.
Kinga
malaczarna93
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2016, o 17:37

Post »

Witam,

Proszę o radę gdyż na mojej róży chińskiej kwitnie bardzo dużo pąków jednak za każdym razem po jakimś czasie robią się żółte i opadają. Moją różę zraszam woda, nie przelewam jej, liście ma zielone i błyszczące tylko te pąki opadają jak na złość
Obrazek

Obrazek

-- 25 kwi 2016, o 17:51 --

Obrazek

A tutaj druga róża chińska, której już nie wiem co dolega. Liście rosną ale bardzo wolno i jakaś matowa się zrobiła jakby już umierała. Dodam, że w tym roku niestety już nie zawitała i się na to ni zanosi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”