Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

anulab Ja warzywa uprawiam amatorsko więc wybierając jakąś odmianę kieruję się przeważnie opisem producenta, czasami czytam jakieś relacje lub porównania odmian w czasopismach warzywniczych. Nie wiem czy jest sens kupować nasiona dla producentów typowo letnie. Taką odmianą jest np. Diego F1. Lepiej jednak chyba wybrać jakąś odmianę całoroczną, bo co zrobisz z resztą nasion? Opakowania są po 10 tys. nasion a niektórych nasion po aż 25 tys. szt. W opisie dobrze wypadają odmiany Celesta F1 (Enza Zaden), Charito F1 (nickerson-Zwaan) czy Melito F1 (Hazera). Jest na forum kilku zapaleńców więc można zrobić wspólny zakup i podzielić się nasionami).
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Przemku dzięki .No właśnie ta ilość i cena dość spora . ;:131 Wspólne zakupy to byłby super pomysł.Przemyślę sprawę i
pewnie jedno opakowanie kupię z polecanych przez Ciebie .W lipcu rzodkiewka mi kiepsko rosła ,myślałam że lepsze nasiona
to dobry pomysł .
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwsza tura w tunelu, druga już w gruncie ale kiepsko wschodzi.

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja dziś między swoimi rzodkiewkami znalazłam stonkę ziemniaczaną, oby mi nie pożarły :?
Pozdrawiam ;)
Borneq
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2016, o 17:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak podlewać rzodkiewki?

Post »

Nie można za często bo liście przerastają korzenie. Ale jak często, na początku częściej?
Tydzień temu wsadziłem, podlałem w niedzielę, środę i teraz w niedzielę.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Re: Jak podlewać rzodkiewki?

Post »

Moim zdaniem jesteś w błędzie.Rzodkiewka musi być dużo podlewana .Za bardzo idzie w liście gdy jest za wysoka
temperatura lub odmiana nie przystosowana do warunków uprawy.Zależy gdzie uprawiasz rzodkiewkę pod osłonami czy
w gruncie i taką odmianę wybrać .Są też odrębne odmiany przeznaczone do upraw wiosennych ,jesiennych i letnich . ;:108
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Re: Jak podlewać rzodkiewki?

Post »

Borneq pisze:Nie można za często bo liście przerastają korzenie. Ale jak często, na początku częściej?
Tydzień temu wsadziłem, podlałem w niedzielę, środę i teraz w niedzielę.
Jak słońce będzie palić i nie będzie opadów to dwa razy na tydzień będzie powiedzmy uniwersalnie optymalnie. Jak będzie chłodniej i pochmurno to wierzchnia warstwa będzie wciąż wilgotna i podlewanie zbędne. Obserwuj swoją glebę , jak się przesuszy głębiej to podlej bo inaczej liście się położą na glebie :wit
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Rzodkiewki coraz większe.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jakie odmiany rzodkiewki polecacie pod osłony? Może za mało podlewam, może luźniejsza ziemia jej nie służy, albo za wysoka temperatura, ale w tunelu mam bardzo mikre rzodkiewki, w porównaniu z tymi w gruncie. To są te same odmiany co na grządkach (Krakowianka, Opolanka, Riesen von Aspern, Saxa Polana) i choć nie mam już niektórych opakowań, to nie przypominam sobie, żeby któraś była polecana pod folię. Rzodkiewki mają bardzo bujne liście, ale zgrubienie ledwo 1 cm, a te z grządki normalne fajne grube, mimo że później siane.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Aguss85- Powodem tendencji do zbyt bujnych liści u rzodkiewki, może być duża zawartość azotu w glebie. Przegrzanie o tej porze roku raczej bym wyeliminowała. Większość odmian jest uniwersalna i nadają się zarówno pod osłony i do gruntu. Mi jak się zdarzy,że rzodkiewki za bardzo idą w liście ,to im robię korektę. Usuwam nadmiar liści. Z mojego doświadczenia polecam, dostosować termin siewu do zaleceń kalendarza biodynamicznego (księżycowego). Szczególnie warzywa o krótkim okresie wegetacji, tak jak właśnie rzodkiewka się odwdzięczą. Najbliższe korzystne dni (według moich ''czary-mary'' :wink: ) dla korzeniowych to okolica pełni, 21- 24 kwiecień.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czytałam o tym kalendarzu księżycowym, choć nie zastosowałam się do niego, może teraz dosieję rzodkiewki w te dobre dni ;:108 Mogą być też przenawożone, trochę obornika w tunel poszło dla pomidorów ;:224 Nawet myślałam, czy tym przedplonom dobrze tu będzie, bo chyba lubią inne warunki.
Tereniu, a jak te listki im częściowo usuniesz, to szybko "idą w korzeń"? Mają i tak deadline do piątku, bo wtedy najpóźniej muszę sadzić w ich miejsce pomidory. Spróbuję wyciąć im po trzy listki, w najgorszym razie zjemy takie małe :wink:
Agnieszka
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Obrywam zewnętrzne liście dosyć odważnie,czasami ok. 50% jak są bardzo wybujałe. Nie urosną z tego powodu szybciej ,ale jest większa szansa że utworzą ładne, foremne rzodkiewki. U mnie raczej z letniego siewu wybiegają ,gdy jest dzień długi. Rzodkiewka jest rośliną krótkiego dnia. Odnośnie kalendarza biodynamicznego ,dodam że jest on korzystnym impulsem ,ale dobra struktura ziemi i odpowiednie nawożenie to podstawa.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z ziemią to zawaliłam trochę sprawę, dosypałam workowanej do warzyw w tunel i za słabo przemieszałam ją z ogrodową, strukturę miała bardzo luźną. Jakbym wymieszała ją porządnie ze swoją piaszczysto-gliniastą to byłaby idealna, dobrze, że teraz mogę to poprawić nim posadzę pomidory ;:224 Z nawożeniem trochę trudniejsza sprawa, chyba nikt nie dostosowuje nawożenia dla przedplonów, a dla tego co będzie na grządce najdłużej (a w tunelu najbardziej zależy mi najbardziej na pomidorkach, nie na rzodkiewce :D )
No cóż, coś musiało się za pierwszym razem nie udać, padło na rzodkiewki :wink: Na szczęście rosną i w innym miejscu, dla nas chyba wystarczy, jeśli to nieodpowiednie warunki a nie problem w wybranej odmianie, to może za rok rzodkiewki będą tylko w gruncie.
Dzięki za porady ;:168
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”