Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Menysek
200p
200p
Od: 24 paź 2007, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Świdośliwa

Post »

U mnie na razie wciąż kikut :roll: Kosztował full kasy, przyszło maleństwo i do tego wcale nie rośnie...
Jeszcze czekam.
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty."
. L. Staff

Monika - "Przy malowniczej drodze"
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje świdośliwy te zostały posadzone jako jednopędowe, kilkunastocentymetrowe patyczki wiosną ubiegłego roku. Przez rok urosły ze 20-30 cm, rozkrzewiły się na 3 pędy i w tym roku każde będzie miało kilka gron owocowych. Także uzbrój się w cierpliwość.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Mam chyba dwa gatunki świdośliwy. Jeden gatunek już kwitnie, drugi dopiero się zbiera. Rosną obok siebie

Obrazek

Obrazek
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
for tinctures
50p
50p
Od: 26 paź 2012, o 08:50

Post »

Menysek pisze:U mnie na razie wciąż kikut :roll: Kosztował full kasy, przyszło maleństwo i do tego wcale nie rośnie...
Jeszcze czekam.
Widzę, że ze wschodu jesteś - u mnie jest opóźnienie wegetacji w stosunku do np. centrum kraju tak około 2 tygodni... poczekaj jeszcze, daj jej trochę czasu. :wink:
logan18
100p
100p
Od: 16 mar 2010, o 19:58

Post »

To moja świdośliwa 'snowcloud' w pełni rozkwitu :) Jestem ciekaw, czy kiedyś rzeczywiście będzie miała ponad 8 metrów wysokości.

Obrazek
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam dwie posadzone kilka lat temu. Kupione u Konieczko. Ta szczepiona odmiana Smoky bardzo słabo rośnie. Ale w tym roku jest oblepiona pakami kwiatowymi.

Obrazek

Obrazek

Druga jest w formie krzaku Ballerina (zresztą taka forma bardziej mi odpowiadała, nie wiedziałem przy zakupie, że Smoky jest szczepiona ). W tamtym roku już bujnęła mocno

Obrazek

Świdosliwy są wdzięczne. Nawet jak są małe i przyrosty niewielkie to zawsze coś można skubnąć.
JonDzon
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2014, o 22:20

Post »

Sebol pisze: Ten sam problem miałem w zeszłym roku - coś (zapewne karczownik) obgryzł mi świdośliwę, aronię i dwie jabłonie (w tym jedną ok 4-5letnią!). Udało mi się uratować aronię i jabłoń po bardzo mocnym przycięciu wszystkich gałęzi. Praktycznie tylko wystawał kilkunastocentymetrowy kikut z którego odbiły gałęzie. Świdośliwa padła mi mimo że poobcinałem gałązki i powsadzałem do ziemi uprzednio traktując ukorzaniaczem... Moim zdaniem są jednak szanse na uratowanie - i wydaje mi się iż mi też by się to udało gdybym tylko wcześniej zauważył że coś jest nie tak z krzewami/drzewkami. Niestety pąki zaczęły początkowo się rozwijać i stanęły... dopiero gdy na innych drzewach zobaczyłem że wszystko żwawo rośnie postanowiłem sprawdzić co jest nie tak... Dlatego w Twoim wypadku dobrze się stało że postanowiłeś ją przesadzić ...
ps. Czekam na info jesienią czy udało Ci się odratować świdośliwę.
Póki co pędy pościnane pod okryciem w mini szklarni nic się nie zmieniają wyglądają jak chwilkę po naszczepieniu, nawet pączki się nie rozwijają ale też i nie brazowieją - wyglądają na żywe. Z pieńka natomiast wybił malutki zielony pęd obecnie ma ok 8cm, obsypałem go do połowy wysokości ziemią, mam nadzieję że jeśli z pnia nie wybiją korzenie to może choć z tego pędu uda się coś wykrzesać. Co jakiś czas będę pisał czy pęd zamieni się w drzewko, i czy te szczepki ukorzenią się.
Pozdrawiam, Damian.
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

Ja mam dwie już kilka lat - przycinam je mocno, żeby je rozkrzewić. Różnica w okresie kwitnienia, w pokroju rośliny i tempie wzrostu są wyraźnie. Zresztą zobaczcie sami....
Pierwsza to Świdośliwa Lamarcka - zdjęcie robione 16 kwietnia.
Obrazek

Kwiaty Lamarckiej
Obrazek

A to Świdośliwa Ballerina - kwiaty jeszcze w pąkach
Obrazek
Awatar użytkownika
saxon
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:01

Post »

U mnie podobnie, lamarcka i kłosowa kwitną od tygodnia a odmianowe olcholistne jeszcze w pąkach.

Obrazek

Obrazek
Wirtualny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2015, o 17:26

Post »

Nie mogłem zająć się wcześniej działką ze względu na natłok spraw. Na posadzenie tej wiosny świdośliwy jest już za późno?
Awatar użytkownika
Dorja
500p
500p
Od: 23 wrz 2014, o 08:45

Post »

Nie, to jeszcze dobry czas. Chociaż osobiście wolę krzewy sadzić jesienią- na wiosnę wtedy ładnie startują.
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

Ja odwrotnie jak Kasia - wolę sadzić rośliny wiosną - jakoś mam większe przekonanie, że się porządnie w ziemi zagnieżdżą. No chyba, że wczesna jesienią ;:333
Z donic rośliny można sadzić niemalże cały rok. Świdośliwy właśnie kwitną i chyba na gołokorzeniowe to troszkę za późno, choć nie znaczy to, że nie można....
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Rok temu posadziłam świdośliwę. Sadzonka miała ok. 1 m. Nie wiem dokładnie jaką mam odmianę, ale patrząc na Wasze to pewnie już powinna kwitnąć. Niestety kwiatów na niej nie widać :( Poza tym nie wiem, czy nie jest przypadkiem chora. Te liście podejrzanie wyglądają. Chyba, że to taka odmiana. Jak myślicie?

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”