Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Świdośliwa
U mnie na razie wciąż kikut Kosztował full kasy, przyszło maleństwo i do tego wcale nie rośnie...
Jeszcze czekam.
Jeszcze czekam.
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje świdośliwy te zostały posadzone jako jednopędowe, kilkunastocentymetrowe patyczki wiosną ubiegłego roku. Przez rok urosły ze 20-30 cm, rozkrzewiły się na 3 pędy i w tym roku każde będzie miało kilka gron owocowych. Także uzbrój się w cierpliwość.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Mam chyba dwa gatunki świdośliwy. Jeden gatunek już kwitnie, drugi dopiero się zbiera. Rosną obok siebie
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 50p
- Od: 26 paź 2012, o 08:50
Widzę, że ze wschodu jesteś - u mnie jest opóźnienie wegetacji w stosunku do np. centrum kraju tak około 2 tygodni... poczekaj jeszcze, daj jej trochę czasu.Menysek pisze:U mnie na razie wciąż kikut Kosztował full kasy, przyszło maleństwo i do tego wcale nie rośnie...
Jeszcze czekam.
Mam dwie posadzone kilka lat temu. Kupione u Konieczko. Ta szczepiona odmiana Smoky bardzo słabo rośnie. Ale w tym roku jest oblepiona pakami kwiatowymi.
Druga jest w formie krzaku Ballerina (zresztą taka forma bardziej mi odpowiadała, nie wiedziałem przy zakupie, że Smoky jest szczepiona ). W tamtym roku już bujnęła mocno
Świdosliwy są wdzięczne. Nawet jak są małe i przyrosty niewielkie to zawsze coś można skubnąć.
Druga jest w formie krzaku Ballerina (zresztą taka forma bardziej mi odpowiadała, nie wiedziałem przy zakupie, że Smoky jest szczepiona ). W tamtym roku już bujnęła mocno
Świdosliwy są wdzięczne. Nawet jak są małe i przyrosty niewielkie to zawsze coś można skubnąć.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2014, o 22:20
Póki co pędy pościnane pod okryciem w mini szklarni nic się nie zmieniają wyglądają jak chwilkę po naszczepieniu, nawet pączki się nie rozwijają ale też i nie brazowieją - wyglądają na żywe. Z pieńka natomiast wybił malutki zielony pęd obecnie ma ok 8cm, obsypałem go do połowy wysokości ziemią, mam nadzieję że jeśli z pnia nie wybiją korzenie to może choć z tego pędu uda się coś wykrzesać. Co jakiś czas będę pisał czy pęd zamieni się w drzewko, i czy te szczepki ukorzenią się.Sebol pisze: Ten sam problem miałem w zeszłym roku - coś (zapewne karczownik) obgryzł mi świdośliwę, aronię i dwie jabłonie (w tym jedną ok 4-5letnią!). Udało mi się uratować aronię i jabłoń po bardzo mocnym przycięciu wszystkich gałęzi. Praktycznie tylko wystawał kilkunastocentymetrowy kikut z którego odbiły gałęzie. Świdośliwa padła mi mimo że poobcinałem gałązki i powsadzałem do ziemi uprzednio traktując ukorzaniaczem... Moim zdaniem są jednak szanse na uratowanie - i wydaje mi się iż mi też by się to udało gdybym tylko wcześniej zauważył że coś jest nie tak z krzewami/drzewkami. Niestety pąki zaczęły początkowo się rozwijać i stanęły... dopiero gdy na innych drzewach zobaczyłem że wszystko żwawo rośnie postanowiłem sprawdzić co jest nie tak... Dlatego w Twoim wypadku dobrze się stało że postanowiłeś ją przesadzić ...
ps. Czekam na info jesienią czy udało Ci się odratować świdośliwę.
Pozdrawiam, Damian.
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Ja mam dwie już kilka lat - przycinam je mocno, żeby je rozkrzewić. Różnica w okresie kwitnienia, w pokroju rośliny i tempie wzrostu są wyraźnie. Zresztą zobaczcie sami....
Pierwsza to Świdośliwa Lamarcka - zdjęcie robione 16 kwietnia.
Kwiaty Lamarckiej
A to Świdośliwa Ballerina - kwiaty jeszcze w pąkach
Pierwsza to Świdośliwa Lamarcka - zdjęcie robione 16 kwietnia.
Kwiaty Lamarckiej
A to Świdośliwa Ballerina - kwiaty jeszcze w pąkach
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
U mnie podobnie, lamarcka i kłosowa kwitną od tygodnia a odmianowe olcholistne jeszcze w pąkach.
Nie mogłem zająć się wcześniej działką ze względu na natłok spraw. Na posadzenie tej wiosny świdośliwy jest już za późno?
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, to jeszcze dobry czas. Chociaż osobiście wolę krzewy sadzić jesienią- na wiosnę wtedy ładnie startują.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Ja odwrotnie jak Kasia - wolę sadzić rośliny wiosną - jakoś mam większe przekonanie, że się porządnie w ziemi zagnieżdżą. No chyba, że wczesna jesienią
Z donic rośliny można sadzić niemalże cały rok. Świdośliwy właśnie kwitną i chyba na gołokorzeniowe to troszkę za późno, choć nie znaczy to, że nie można....
Z donic rośliny można sadzić niemalże cały rok. Świdośliwy właśnie kwitną i chyba na gołokorzeniowe to troszkę za późno, choć nie znaczy to, że nie można....
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Rok temu posadziłam świdośliwę. Sadzonka miała ok. 1 m. Nie wiem dokładnie jaką mam odmianę, ale patrząc na Wasze to pewnie już powinna kwitnąć. Niestety kwiatów na niej nie widać Poza tym nie wiem, czy nie jest przypadkiem chora. Te liście podejrzanie wyglądają. Chyba, że to taka odmiana. Jak myślicie?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem