Czerwona porzeczka - choroby i szkodniki
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Porzeczka - problem z liściem(ami)
j.w.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Problem z porzeczką czerwoną
Witam.
Mam pytanie.
Kupiłem jakiś ponad miesiąc temu porzeczkę czerwoną i czarną.
Na czarnej pojawiają się już pierwsze drobne liście a właśnie ta czerwona ani rusz tylko badyl i nic po za nim a z dołu jest lekko zielony.
Proszę o informacje czy to normalne czy jednak coś nie tak z nią ?
Za pomoc i odpowiedzi bardzo dziękuje.
Z Poważaniem
Daniel
Mam pytanie.
Kupiłem jakiś ponad miesiąc temu porzeczkę czerwoną i czarną.
Na czarnej pojawiają się już pierwsze drobne liście a właśnie ta czerwona ani rusz tylko badyl i nic po za nim a z dołu jest lekko zielony.
Proszę o informacje czy to normalne czy jednak coś nie tak z nią ?
Za pomoc i odpowiedzi bardzo dziękuje.
Z Poważaniem
Daniel
Re: Problem z porzeczką czerwoną
Zależy w jakim stanie są pąki. Czy są jeszcze żywe i tylko śpią czy pozamiatane. Mogli ci sprzedać suszkę lub zmarzlucha Ja ostatnio kupiłem pięć sztuk, cztery ładnie zielenieją, dwie to nawet szaleją, a jedna dupa by się chciało rzec. Ale pąki ma żywe, bo sprawdzałem.
Dużo daje deszcz i ciepłe noce. W sumie deszcz jest zbawienny, chce wszystko żyć. Jak nie ruszy to reklamacja o i le masz paragon. Ja się nauczyłem trzymać
Dużo daje deszcz i ciepłe noce. W sumie deszcz jest zbawienny, chce wszystko żyć. Jak nie ruszy to reklamacja o i le masz paragon. Ja się nauczyłem trzymać
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 kwie 2015, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zaraza na liściach porzeczki
Witam,
Proszę o identyfikacji zarazy która dotknęła liści porzeczki i jak ją zwalczyć.
Zdjęcie:
http://i.imgur.com/hZbFbfm.jpg
Proszę o identyfikacji zarazy która dotknęła liści porzeczki i jak ją zwalczyć.
Zdjęcie:
http://i.imgur.com/hZbFbfm.jpg
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Re: Zaraza na liściach porzeczki
Mospilan ,u mnie tez jest ale tylko czerwoną atakuje , czarna ma luz .Podejrzewam jakiś błąd genetyczny w tych czerwonych
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
choroba porzeczki
Zajęte są mniej więcej 3 krzewy (i choroba jakby przesuwa się ). Czym to coś zwalczyć? Załączam zdjęcia.
pozdrawiam, WW
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Re: choroba porzeczki
A czy na drugiej stronie listka nie ma meszki?
Proszę dokładnie się przyjrzeć .To takie małe zielone potworki.
Na forum to już gdzieś było.W wątkach o czarnej czy czerwonej porzeczce ze zdjęciami i metodami zwalczania.
Na forum to już gdzieś było.W wątkach o czarnej czy czerwonej porzeczce ze zdjęciami i metodami zwalczania.
Pozdrawiam Ekaterina
Re: choroba porzeczki
Niczego nie widziałem, może jednak źle patrzyłem (lub stwory te ukryły się przed wzrokiem patrzącego).
pozdrawiam, WW
Re: Problem z porzeczką czerwoną
I ja mam problem z czerwoną porzeczką na pniu.
W ostatnich dniach, gdy owoce zaczęły dojrzewać, porzeczkę opanowały mrówki. Na każdym gronie jest ich po kilka i zjadają te dojrzewające owoce. Po tygodniu inwazji, ubyło 30 % owców.
Czy jest na ten problem jakaś (prosta) rada ?
Dodam tylko, że mrówki przechodzą prawdopodobnie z działki sąsiada (drzewka rosną przy płocie granicznym), więc nie mam dostępu, do ich siedziby.
W ostatnich dniach, gdy owoce zaczęły dojrzewać, porzeczkę opanowały mrówki. Na każdym gronie jest ich po kilka i zjadają te dojrzewające owoce. Po tygodniu inwazji, ubyło 30 % owców.
Czy jest na ten problem jakaś (prosta) rada ?
Dodam tylko, że mrówki przechodzą prawdopodobnie z działki sąsiada (drzewka rosną przy płocie granicznym), więc nie mam dostępu, do ich siedziby.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Czerwona porzeczka choroby
Też mam czerwone porzeczki i łażą po nich mrówki, ale owocami się brzydzą. Szukają raczej mszyc. Dziwna sprawa.
Możesz owinąć pieniek lepem na muchy, tak od ziemi do co najmniej połowy tylko najpierw pieniek owiń papierem.
Możesz owinąć pieniek lepem na muchy, tak od ziemi do co najmniej połowy tylko najpierw pieniek owiń papierem.
Re: Czerwona porzeczka choroby
Na razie postawiłem łapkę na mrówki i ruch się wyraźnie zmniejszył. Z tym lepem na muchy pomyślę.
Biorę jeszcze pod uwagę żelową barierę na ślimaki, ale nie wiem, czy mrówki też zatrzymuje.
Biorę jeszcze pod uwagę żelową barierę na ślimaki, ale nie wiem, czy mrówki też zatrzymuje.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.