Dynka pisze:Z racji mojego zawodu, i jednak mimo wszystko zamiłowania postanowiłam z wami podyskutować na ten temat. Kwiaty jadalne. Może to dla was barbarzyństwo , ale ludzie kwiaty jadają i jadali już bardzo dawno. Wymienię kilka z nich: stokrotki, nasturcje, lilije, bratki, akacja, dziki bez, lilak, lawenda, ogórecznik, krokus, nagietek, czosnek, szczypiorek, mlecz, macierzanki, róża, len, rumianek.
Mogę podawać zainteresowanym przepisy.
Podaj przepisy, z lilii tylko tygrysia może być jadana, inne nie. Można ją marynować jak liliowce. Tylko lepiej usunąć pyłek, bo może uczulać!
Z ciekawostek dodam, że lilia tygrysia jest niebezpieczna dla kotów - powoduje u nich uszkodzenie nerek.
-- Pt, 22 kwietnia 2016, 07:02 --
acia1065 pisze:Masło ma 82% tłuszczu.
W moim przepisie na pasztet z cukinii nie ma wprawdzie masła (jest olej), ale za to jest 20 dkg sera żółtego - też mało dietetycznie
