Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje ogórki są chore
Skoanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5535107
Wg mnie to nie jest mączniak ale nie jestem ekspertem.
Maczniak to jakby "maką" obsypane, te plamki sa jakieś wodniste.
Wg mnie to nie jest mączniak ale nie jestem ekspertem.
Maczniak to jakby "maką" obsypane, te plamki sa jakieś wodniste.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skoanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5535107
Jeżeli pod spodem jest taki mleczny śluzowaty płyn to bakteryjna kanciasta plamistość.Na to tylko jest miedzian.
Jeżeli pod spodem jest taki mleczny śluzowaty płyn to bakteryjna kanciasta plamistość.Na to tylko jest miedzian.
- kiziorek
- 50p
- Od: 16 mar 2016, o 13:41
Re: Ogórek gruntowy
infantasy
To wszystko zależy od tego ile chcesz ich przetworzyć. Ja sieję trochę więcej niż ty podałeś i wystarcza na całą zimę, a przyznać muszę,że jest tego sporo Będziesz miał ich dużo tego jestem pewna. Natomiast ile kg.? to zależy od tego np. jakiej wielkości będziesz zbierał, czy będziesz często podlewał itd.
Po zakupie działki, w tym roku po raz pierwszy, chce wysiać swoje własne ogórki. Pytanie jest banalne, jeśli posadzę np. 3 rzędy po 5 metrów długości każdy. Co by dawało jakieś 90 gniazd nasion ... to ile kg można z tego zebrać? Będą do spożycia na surowo i kiszone. Na zimę. Czy to nie za dużo? Nie chciałbym przesadzić z ilością.
To wszystko zależy od tego ile chcesz ich przetworzyć. Ja sieję trochę więcej niż ty podałeś i wystarcza na całą zimę, a przyznać muszę,że jest tego sporo Będziesz miał ich dużo tego jestem pewna. Natomiast ile kg.? to zależy od tego np. jakiej wielkości będziesz zbierał, czy będziesz często podlewał itd.
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
Właśnie przeczytałam artykuł o uprawie polowej ogórka i faktycznie najbardziej pasuje kanciasta plamistość, choć ja nie widzę żadnego śluzu, tkanka jest raczej jak wysuszona z wierzchu, pod spodem jednakże jakby ktoś przycisnął tkankę, czyli z lekkim wysiękiem, choć nie śluzowatym. No ale może po prostu nie jestem wstanie dobrze dojrzeć, zdjęcie jest zrobione obiektywem makro dzięki temu tak dobrze widać te plamy. Gdyby sfotografować pierwszą fazę powstawania problemu, to wygląda to tak:kaLo pisze:SkoannaJeżeli pod spodem jest taki mleczny śluzowaty płyn to bakteryjna kanciasta plamistość.Na to tylko jest miedzian.
Ta tkanka pod spodem liścia jest nienaturalnie odkształcona w miejscu powstawania plamy.
-
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Śluzowaty wyciek jest przy dużej wilgotności.Podobnie wygląda mączniak rzekomy ,plama początkowo wygląda jak tłusta ,ale bez wycieku.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jednak czy mączniak rzekomy nie daje objawów na odwrót?
Tłusta plama na wierzchu blaszki liściowej, a nalot grzybowy od strony spodniej.
Przynajmniej tak się objawia na większości roślin.
A czy niczym nie zostały pochlapane te liście?
Tłusta plama na wierzchu blaszki liściowej, a nalot grzybowy od strony spodniej.
Przynajmniej tak się objawia na większości roślin.
A czy niczym nie zostały pochlapane te liście?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Skoanna
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 28 sty 2016, o 19:41
- Kontakt:
No wygląda to od spodu dokładnie jakbym za mocno ścisnęła ten fragment w palcach. Mączniak dotyka też tak młode rośliny? Pryskałam wcześniej starszego ogórka PW, w zasadzie trochę z rozpędu bo oprysk był dla pomidorów ale zauważyłam dziś objawy na roślinie która na pewno nie była niczym pryskana. To te ostatnie zdjęcia z małym jasnym listkiem z zaznaczoną kropką.
Moje ogórki wzeszły od dziś wystawiam je na zewnątrz na dzień
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Uprawiać nie uprawiałam, ale mam zamiar w tym roku spróbować Suyo Long i jakieś Japan Sweet, ale to chyba przekręcone ciut, bo nigdzie nie występuje ogórek pod taką nazwą, przynajmniej ja znaleźć nie potrafię.MORANGO pisze:...do tunelu idą dwie odmiany japońskie, ciekawa jestem czy ktoś już uprawiał ogórki japońskie?
-
Kilka tygodni temu robiłem próbę kiełkowania ogórków.Jeszcze jeden rośnie w doniczce i kwitnie.3 pozostałe wyrzuciłem dwa tyg.temu własnie z powodu takich zasychających plamek.Rosły na klatce w bloku.
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
Uprawa ogórków to nie jest bajka. Jeżeli jest niekorzystna pogoda tj: silny wiatr, deszcz, niska temperatura to można nawet nie doczekać się pierwszego zbioru jeżeli nie stosuje się ochrony fungicydowej. Z resztą wysoka temperatura w połączeniu z deszczem to również nic dobrego.
Moja rozsada na dniach powinna wypuścić pierwszy liść właściwy, ale póki co prognozy długoterminowe nie napawają optymizmem. Z wysadzeniem do gruntu trzeba się wstrzymywać bo przymrozki załatwią sprawę
Moja rozsada na dniach powinna wypuścić pierwszy liść właściwy, ale póki co prognozy długoterminowe nie napawają optymizmem. Z wysadzeniem do gruntu trzeba się wstrzymywać bo przymrozki załatwią sprawę
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Dzisiaj wysiałam podkiełkowane nasionka ogórków do paletek,przy tej pogodzie martwię się ,czy nie za wcześnie ?Następne wyłożone do podkiełkowania.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Przyroda uczy nas cierpliwości. W takim klimacie mieszkamy, że zimni ogrodnicy zawsze dadzą znać o swoim miejscu w kalendarzu.
Moje ogórki mają już po 2 liście i chowają się zdrowo na parapecie.
Jeszcze trochę i będziemy więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu.
A dzisiaj +8, to tylko widok kwitnącej czeremchy za oknem poprawia mi humor.
Teresa
Moje ogórki mają już po 2 liście i chowają się zdrowo na parapecie.
Jeszcze trochę i będziemy więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu.
A dzisiaj +8, to tylko widok kwitnącej czeremchy za oknem poprawia mi humor.
Teresa