Kawałek zielonego marzenia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałek zielonego marzenia

Post »

Kasiu, to może zamiast Anabel posadź tam Limelight, albo Vanillę. A na anabel przeznacz inne miejsce.
Nie wiem jak to jest, ale naprawdę u naszej forumowej Isi Anabell nie rozrasta się, ma około 1,5 m wysokości, ale nie jest zbyt szeroka. Tworzy bardzo ładny zwarty krzaczek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie było mnie 3 lata... Jestem. Tydzień temu pierwszy raz byłam na moim ukochanym kawałku zielonego marzenia. Zaczęłam od uporządkowania rabat z peoniami, które tak pięknie co roku kwitły. Wczoraj posadziłam nowe roślinki na nowo utworzonej rabacie.

Obrazek

Szafirki pierwszy raz w tak dużej kępie, muszę wsadzić w tym roku więcej - wyglądają uroczo

niezawodne słodkie prymulki

tulipany cieszą oczy

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mogę się już doczekać kiedy Rhodoś zakwitnie. Ten jest biały i ma dużo pąków.

Prymulki na razie mają mu dotrzymać towarzystwa do czasu, kiedy nie rozplanuję i nie posadzę wszystkiego.

Obrazek

A tu nowa rabata, którą miałam na jesieni przygotować z tatą i posadzić peonie... uwielbiał je. Kupiłam teraz dwie, które podobno można sadzić wiosną. Chociaż nie sądzę, żeby się przyjęły... wyjmując jedną z doniczki rozsypał mi się korzeń. No cóż... zobaczymy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie zdążyłam obfocić wszystkiego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu fajnie,że wróciłaś...ale zagrzałaś :uszy
Jak Twoje różyczki po zimie? Powojniki odbijają? Moich kilka róż źle wygląda ;:222
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Aniu witaj w moim ogródku :wit Niestety powojniki chyba straciłam. Przez ten czas, a zwłaszcza przez ostatnie dwa lata nie jeździłam na działkę tak często jak bym chciała, a przez to nie mogłam zająć się moimi roślinami dobrze. Teraz zajęłam się w pierwszej kolejności zlikwidowaniem warzywniaka, bo tylko trawa mi tam rośnie I chwasty. Muszę też oddzielić się od sąsiedniej działki, bo mam już sąsiadów, a siatka goła :D No i wpadłam w niedzielę w truskawki, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Róże wszystkie są ok, tylko teże chyba nie umiejętnie je w zeszłym roku przyciełam. Teraz jeszcze tego nie zrobiłam, bo u mnie moja forsycja dopiero zaczyna kwitnąć, więc stwierdziłam, że jeszcze tydzień poczekają. Pogoda jest jeszcze chyba nie sprzyjająca.
Przyjdę z rewizytą do Ciebie. Na pewno dadzą radę jak już się zrobi cieplej. Moje mimo, że ich nie zabezpieczałam w ogóle przed zimą wyglądają nieźle.
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Zimno na dworze, a tęskni mi się do moich piękności

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Ciekawa jestem czy w tym roku też tak pięknie zakwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Zimno paskudnie. Tęskni mi się za słoneczkiem, ale chyba w najbliższym czasie niewiele go będzie. Naszło mnie na posianie nasion jednorocznych. Zapomniałam już jaką frajdę to sprawia :lol: Kupiłam dzisiaj kilka opakowań, ziemię i pojemniczki miałam w domu, no i już. Dwie godzinki zabawy i czekam na efekty. Wzejdą, wyjdą, to będą. Jak nie - to trudno. W przyszłym roku może ogarnę temat trochę wcześniej, chociaż co roku tak sobie powtarzam i jakoś zawsze jestem spóźniona, albo w ogóle nic nie robię.

Jak już tak złapałam się za te kwiatki to ruszyłam i balkon. Przegląd w donicach mnie zaskoczył. Tulipany, które długo sterczały z samymi liśćmi teraz mają pąki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Barwinek niestety chyba zdechnięty, nie wspomnę o drzewku, bo oczywiści nie pamiętam nazwy ;:223

Ale za to w drugiej donicy wyszły już dwie paprocie, chociaż jestem pewna, że wsadziłam jedną ;:224

Obrazek

Ale wiem, że one tak się mnożą. Na działce też znajduję je w dziwnych miejscach, a posadziłam 4 lata temu dwie sztuki osobno na dwóch różnych rabatach.

Bodziszek w dwóch donicach ładnie się rozrósł, może też zakwitnie.

Obrazek

Obrazek

Do dzisiaj myślałam, że lawenda jeszcze odbije, ale niestety chyba nie umiem jej utrzymać. Na działce również trzy krzaki wyglądają podobnie. Co ja z nimi robię nie tak?

Obrazek

W bodziszku jak pogrzebałam to znalazłam dwie takie oto sztuki i mam nadzieję, że to tulipan Sensual Touch, fajnie by było

Obrazek

Bluszcz już też ma duże pąki. Zdjęcia trochę niewyraźne mi wyszły

Obrazek

Obrazek

Iglaki nieźle się zachowały

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu u mnie też zimno i nieprzyjemnie...widzę,że na balkonie jesienią posadziłaś cebulki tulipanów? Ja teraz na jesieni też posadzę do donic,stoją niewykorzystane ;:224
Różyczki na pewno zakwitną,to mocarne rośliny,ale niby zima nie była sroga,a kilka moich źle wygląda...
Lawenda widocznie przemarzła,najwyżej kupisz nową ;:215

Miłego dzionka ;:3
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Aniu, tak w zeszłym roku posadziłam tulipany, szafirki, hiacynty. .. ale niewiele mi wyszło. Mieszkam teraz gdzie indziej i mam większy balkon z większymi donicami -będę próbowała do skutku, może któregoś roku zakwitnie wiecej :?:
Z tą lawendą chyba jednak robię coś nie tak - straciłam już w przeciągu tych 5 lat z 6 krzaczków i z uporem kupuję następne albo moja mama mi je prezentuje. Bardzo lubię lawendę, zwłaszcza w różach
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Trochę wspomnień z zeszłego roku.
Mak zaszczycił mnie swoim kwitnieniem po 3 latach. Ale wreszcie mogłam podziwiać jego piękno. Szkoda, że słabo mi się wysiewa, a w zasadzie w ogóle.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tulipanów było chyba więcej, a przynajmniej więcej rodzajów

Obrazek

Na barwinka chyba w tym roku się zeźlę, bo rozpanoszył się okropniście. W weekend wpadam w niego z łopatą. Ale i tak go lubię
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę koniecznie w tym roku wsadzić więcej odmian.

Prymulki moje słodkie oczka... z hiacyntami, których w tym roku nie ma
Obrazek

Obrazek

Orliki - zakochałam się w nich i rozsadzam je po wszystkich rabatach

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Floksy posadziłam małymi kępkami i tak fajnie przykryły mi kamienie.

Białe floksy uporządkowałam i trochę zmniejszyłam, w tym roku też pewnie będę rozdzielać więc jak ktoś ma ochotę to oddam w dobre ręce.

Obrazek

Wiosna jest cudowna ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnóstwo pracy włożonej w ogród.
Uwielbiam irysy posadzone w kępach jak u Ciebie.
Z pewnością zawitam nie raz by zobaczyć je w pełni kwitnienia.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Winter, witaj w moim kawałku zielonego marzenia ;:7 cieszę się, że do mnie zajrzałaś i zapraszam częściej.
Tak, staram się utrzymać to, co zastałam kupując działkę i powiększać przestrzeń kwitnienia :tan . Irysy są jednymi z moich ulubionych kwiatów, mają ten niepowtarzalny urok i jakąś dostojność w sobie. Na pewno w tym roku będę chciała wzbogacić się o nowe zdobycze, a póki co oglądam je w sklepach internetowych ;:108 Kilka dostałam od forumowiczek. To fajne, że można się tu wymieniać "nadwyżkami" i powiększać swoje ulubione gatunki roślin.
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Nie wytrzymałam i zrobiłam zamówienie. Oszalałam zupełnie, bo przecież nie przygotowałam miejsca, nie uporządkowałam jeszcze wszystkich rabat ;:174 . No ale, wróciłam i to było do przewidzenia. Jak raz złapie się tego wirusa, to nie ma zmiłuj. Już nie mogę się doczekać:
Dalia Dekoracyjna Roze
Dalia Procyon Ii
Dalia Pomponowa Roze
Jarzmianka większa Alba
Liliowiec Sabine Baur
Kolekcja piwonii 3 odmiany
Orlik pospolity Black Barlow
Orlik Pospolity Ruby Port
Goździk ogrodowy różowy
Serduszka okazała biała i czerwona
Powojnik Star of India i Madam le
Jaskier azjatycki Mix

Dalie miałam piękne, ale zostały zatopione w piwnicy od razu pierwszej wiosny. Mimo, że leżały wysoko, to i tak nic z nich nie uratowałam. A szkoda, bo teraz sobie myślę, że trzeba je było mimo wszystko reanimować. Po kilka sztuk dałam swoim ciociom, które również skutecznie się ich pozbyły. Od tamtego czasu żadna bulwa mi nie wykiełkowała, mimo, że co roku (poza poprzednim) sadziłam do ziemi. Więc stwierdziłam, że pora znowu spróbować, a nóż zły urok prysł ;:224

Nie ma dalii, ale ukochane peonie mojego taty co roku cieszyły nas swoim kwitnieniem i zapachem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku planuję trochę je podzielić. Na razie jedną kępę coby nie zniszczyć i nie pozbyć się tak pięknego widoku na wiosnę.

Róże... moja miłość odwzajemniona

Aquarell - piękna od początku do samego końca. Uwielbiam ją'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aphrodite

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na dobranoc zakończę Aquarell

Obrazek

Obrazek

Różanych snów życzę ;:41
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p

Post »

Witajcie w ten pochmurny dzień. Może przy ;:40 trochę słoneczka prześlę.
Znalazłam kilka zdjęć z 2012 roku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tą piękność niestety straciłam

Obrazek

Papageno w tym roku do przeniesienia. Siedzi w nogach wiciokrzewu i jest im razem za ciasno

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”