Jagoda kamczacka cz. 2
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
Czyli to prawda że kamczacka potrzebuje innej odmiany by owocować? Chciałbym posadzic gdzieś w lesie bo u mnie w ogródku już miejsca brak
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W Tesko pojawiły się całkiem dorodne i nawet kwitnące odmiany Czarna i Brązowa. Ma ktoś w uprawie ?
- panidora
- 50p
- Od: 7 mar 2016, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w Tesco nie było jagody kamczackiej, specjalnie pojechałam sprawdzić. Za to w Biedronce podobno jest "Atut". Szukamy towarzysza dla naszej "Aurory", mamy drugą z sadzonki, ale z tego, co czytam, to nie będzie dobrana para.
Dorota
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Atut chyba nie jest polecanym zapylaczem do Aurory. Dla niej raczej odmiany kanadyjskie.panidora pisze:U mnie w Tesco nie było jagody kamczackiej, specjalnie pojechałam sprawdzić. Za to w Biedronce podobno jest "Atut". Szukamy towarzysza dla naszej "Aurory", mamy drugą z sadzonki, ale z tego, co czytam, to nie będzie dobrana para.
Co do sadzonek z biedronki to o ile drzewka jeszcze bym kupił to krzewy typu borówka czy jagoda kamczacka są na prawdę marne. Za taka cenę w brico czy w sklepach ogrodniczych można mieć o niebo lepsze sadzonki. Po co czekać rok czy dwa, czasu się nie kupi a lepsze sadzonki owszem. Mój sąsiad kupił niedawno dwie jagody kamczackie w okolicznym sklepie ogrodniczym za 15zł sztuka i już w tym roku powinien mieć koło setki jagód z krzaka jak ptaki nie zjedzą. Krzaczki na prawdę piękne, wysokie, gęste z grubymi zdrewniałymi pędami u dołu. Jak ktoś nie wierzy mogę zrobić zdjęcia.
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
A może możesz polecić dobrego zapylacza dla odmiany Uśpiech?
- panidora
- 50p
- Od: 7 mar 2016, o 18:24
Nie kupiłam tej jagody z Biedronki, rzeczywiście wolę poczekać aż znajdę właściwą odmianę. Tak naprawdę ta moja jagoda owocuje co roku, ale nie powiedziałabym, że obficie, dlatego chcę znaleźć jej naprawdę dobranego towarzysza i sprawdzić, czy dzięki temu plony będą większe.
Dorota
-
- 50p
- Od: 26 paź 2012, o 08:50
Na poprzednie Twoje pytanie podałem Ci namiary na dobrą (chyba?) szkółkę jk. Dzwoniłaś, pytałaś...?aledra7 pisze:A może możesz polecić dobrego zapylacza dla odmiany Uśpiech?
Ta szkółka ma w swojej ofercie Twojego 'Uspiecha' i jako zapylacza poleca ukraińską odmianę ' '. Podpowiem, że też ją ma w sprzedaży...
panidora - tak jak wcześniej Ci napisano, kanadyjskie odmiany dla Twojej 'Aurory' będą najodpowiedniejsze: Odmiany do zapylenia krzyżowego: Borealis, Honeybee, Indigo Gem, Tundra. Znalazłem tutaj.
- aledra7
- 1000p
A jak to jest w ogóle z tymi jagodami? jeśli nie ma takiego zapylacza to co nie będzie wcale owocować?
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Bedzię owocować tylko plon po prostu będzie znacznie mniejszy
- aledra7
- 1000p
Dowiedziałam się w jednej ze szkółek, że dobry zapylaczem dla Uśpiecha będzie np Wojtek, Ruben, Atut, Morena. Może komuś ta informacja też pomoże
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jak tam z owadami zapylającymi? U mnie na jagodach widzę murarki i trzmiele. Pszczoły miodnej nie widziałem.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
U mnie już od wielu dni trzmiele zapylają jagody kamczackie. Pszczołę widziałem raz ale to może przez wiatr który dość mocno wieje od poniedziałku. (Piszę to w piątek ) W zeszłym roku znajomy opowiadał że przezimowała mu tylko 1/16 pszczół które posiadał.