Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolka023
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 kwie 2016, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
LaKamila dobrze wiedzieć, że Twoje wyglądają podobnie, od razu jestem spokojniejsza :) a pokrzywy już zebrane, od tygodnia moczą się w wodzie. Na balkonie natomiast zrobiliśmy coś w stylu "namiotu" na palecie, pomidorki osłania biała agrowłóknina :D

jerry zrobię jak radzisz, kupię jakiś nawóz. Nie starczyło mi kupnej ziemi na wszystkie pomidory, a że nie chciałam odkładać przesadzania na później to poszłam do ogródka i ukopałam, licząc się z tym, że może im nie posłużyć.
Część mam zamiar dać pod folię a część do gruntu. Tunel z mężem robimy sami, ja zaprojektowałam, on teraz męczy się z wykonaniem :D grunt już przygotowany, zrobiłam nawożenie rzędowe.
Pewnie masz rację, ale ja jako początkujący ogrodnik jestem trochę nadgorliwa ;)
"Zamiłowanie do ogrodnictwa jest jak nasiono:
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć."
G. Jekyll
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję! HT już się robi, a OW prawdopodobnie też powstanie. U nas niestety te mrówki zadomowiły się w doniczkach więc obawiam się żeby jednak korzeni nie uszkodziły. Poza szklarnią i domem niech sobie siedzą gdzie chcą i przeszkadzać nie będą :wink:
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

ekopom
Z tego co pamiętam to masz doświadczenie z pomidorami VP1, i mam pytanie czy profilaktycznie używasz siarczanu magnezu?
Mam problem z niedoborem magnezu, ale tylko na tej odmianie.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mam nawet na stanie siarczanu magnezu, ale magnezu mam pod dostatkiem, bo jak jest brak, to stosuję dolomit. Być może, gdy mają za wilgotno i zimno, to mogły nie pobrać go. Vp-1 jest odmianą bardzo wczesną i szybko mogą zużywać co jest w ziemi. Chociaż jeszcze nie robiłem w tym sezonie analizy, a rosną jak dla mnie dosyć dobrze, to jednak już zaczynają się objawy lekkie braki niedoborów na stożkach wzrostu.
dudus0974
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lip 2015, o 14:38

prosze o fachowa pomoc pomidory

Post »

prosze o pomoc co dzieje sie z pomidorami,multipalety odkazane,ziemia kupiona,plantacja na 2h pola,nigdy tak nie mialem ktos podpowie??

http://images77.fotosik.pl/539/bfd32d40c0c44671.jpg

Witaj na forum,
ale... bardzo proszę o wstawianie zdjęć zgodnych z rozmiarem podanym w Regulaminie forum,
oraz używanie poprawnej polszczyzny. Zdania zaczynamy wielką literą i używamy znaki diakrytyczne.
Moderator- jokaer.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obrazek
Może być dużo powodów, prawdopodobnie zły nawóz , przez to siewki nieprawidłowo są odżywiane powodujące objawy fitotoksyczne i wręcz poparzenia. Za mała roślina, żeby dokładnie zdiagnozować niedobór żelaza boru lub jego nadmiar.
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01

Post »

Witam,
Nie jestem specjalistą jak mój Poprzednik, ale odezwę się: podobne zaschnięcia na brzegach liści mieli w tym roku moi teściowie na swoich siewkach pomidorów. Sprawdzałam to z diagnostyką na stronie instytutu skierniewickiego i wygląda na to, że powodem jest nadmiar wilgoci, bez okresów przesuszania oraz zbyt dużo azotu w stosunku do potasu, a wszystko to w związku z niską temperaturą i brakiem słońca potrzebnego do fotosyntezy. U teściów to się zgadzało, a u Ciebie? Być może to rzeczywiście jeszcze jakiś nawóz tak źle podziałał? Pozdrawiam :wit
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
dudus0974
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziekuje za odpowiedzi,dodam ze w niektórych miejscach pomidory zamieraja calkowicie,jak ratowac? zapodam niedlugo jakie nawozy stosowalem
Obrazek
dudus0974
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mam pytanie czy powodem uszkodzenia rozsady(fitotoksyczność) moglo byc odkazanie multipalet środkiem Agrostil ? nasiona wysiane po 7 dniach od odkazania,ziemia hartman,wschody po 5 dniach do 7 po wschodach podlane proplantem 200ml/150lwody,zasilone 2 razy florovit mocne objawy nasilily sie po 20 dniach od wysiania,multipalety rozstawione blisko ogrzewania najszybciej pokazaly objawy,tagrze w sloneczny dzien nasilaja sie objawy,obecnie opryskane zostaly topsinem i po objawach cristalon zólty NPK13 40 13 100gr/100l wody+plonovit same mikroelementy

Proszę o poprawną pisownię.
W ten sposób pisany tekst jest mało czytelny i niezrozumiały.

Pisownia

m/jokaer

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jednym słowem: nadgorliwość. Tak mała rozsada, a już nawożenie.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wysiewałam do ziemi biedronkowej, juz w niej jest nawóz więc początkowo w zupełności wystarczył.
Po przesadzeniu podlewam tylko biohumusem, wsadzone znowu do biedronkowej w której też jest już nawóz i rosną ładnie. Nigdy od razu rozsady nie nawożę, zwłaszcza tak małej.
baiko83
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 maja 2015, o 20:33

Post »

Witam! Czy ktoś z forumowiczów potrafi stwierdzić co im dolega. Dodam że to pomidory już dość duże, ale jeszcze nie wysadzone ze względu na kiepską pogode. Zmiany widoczne tylko na dolnych liściach

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Na nie których sadzonkach moich pomidorów,na spodzie liści, pojawiły się fioletowo- purpurowe przebarwienia,co to może być?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”