Zawilec (Anemon) dyskusje ogólne,FOTO

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Laelia
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zawilce

Post »

Ja bym raczej jakiś jaskier obstawiała, ale kto wie, trzeba poczekać aż dorośnie. :)
Pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tego nie sadzilem :lol:
Gorzej jak kolejny chwast ;:224
No nic, mixy po 3zł za 20 sztuk razy trzy fortuny nie robią, kupi się jeszcze raz i posadzić w grupie a nie rzędem.
tin_t
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 gru 2013, o 08:47

Post »

Zajrzałam, żeby sprawdzić, jak to było w zeszłym roku, bo mój zawilec wieńcowy znów zakwitł. Tym razem innego koloru. :) Ten jest zeszłoroczny, w tym roku dosadziłam nowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

wasyl_13 pisze:...
Obrazek
...
Prawdopodobnie to anemone lipsiensis.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Obrazek
Awatar użytkownika
sawczenko
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:41

Post »

W lecie posadziłam zawilce wieńcowe. Wypuściły piękne liście i tyle. Potem zaczęły żółknąć i obumierać, aż nagle pod koniec września wymyśliły sobie, że znów czas na liście i teraz do tego mają pąki kwiatowe. Na dworze spadł śnieg, zrobiło się zimno i wstawiłam je do domu, ale zastanawiam się czy dobrze zrobiłam. Co z nich będzie jak zakwitną w domu? Jakieś rady?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Posadziłam kłącza zawilca teraz jesienią, jakoś w październiku (dostałam je razem z tulipanami). I one już puściły pędy...teraz pewnie pomarzną. Jest jakaś szansa, że wiosną odżyją?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Witam się z Wami w tym wątku i zabieram się za jego czytanie, bo wcześniej nie miałam na to za bardzo czasu, a jesienią wsadziłam zawilca "single red" i "single pink". Dwa lata temu miałam 6 cebulek zawilca "st. brigid", ale chyba cebulki wymarzły (wszystkie), szkoda, bo zakwitły mi wtedy dopiero we wrześniu/październiku jak nic już nie kwitło mi w ogródku-to one miały swoje pięć minut-fajnie to wyglądało, nawet teściowa patrząc z daleka myślała, że wetknęłam sztuczne kwiatki. Bardzo ciekawa jestem tych odmian, które wsadziłam w tym roku (kupiłam je w zestawie z innymi cebulowymi w Netto).
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Nie wiem, czy dobrze kojarzę ale zawilce chyba tak jak krokusy, niektóre odmiany kwitną na wiosnę, a niektóre na jesień. Ja też mam takie z większego zestawu cebul ;)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabrałam się za czytanie wątku i już widzę pierwszy błąd jaki popełniłam przy sadzeniu bulwek: nie namoczyłam ich ;:14 (myślałam, że jak nasiąkną od jesiennego deszczu, no i zimą od śniegu to im wystarczy)...a tu czytam, że...obowiązkowo powinnam. Jak myślicie, czy mają jakąkolwiek szansę na przetrwanie?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Spokojna głowa, Ninia. Ja nigdy nic nie moczyłem i nigdy większych problemów nie miałem z tego powodu (za to niestety mam problem z zanikającymi, wypadającymi zawilcami, co wynika z kijowych warunków glebowych).

Pozdrawiam!
LOKI
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę mnie pocieszyłeś, ale i tak cały czas teraz o tym myślę, czy wzejdą. A już oczyma wyobraźni widziałam jak mi zakwitają. Wsadziłam w sumie tylko 27 szt. dwóch odmian (bo tyle było w paczkach) i mam nadzieję, że chociaż po jednym z każdej odmiany się uchowają...a tu jak na złość do wiosny tak daleko.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Locutus, tak się martwiłam, że nie moczyłam i mi nie powschodzą, a teraz ...się martwię...czy dożyją do wiosny...bo dziś poszłam do ogródka "na obchód" i co widzę??? ;:202 ...moje zawilce wyszły z ziemi - mają tak ze 2-3cm...co mam zrobić?, czy nie zmarzną jak przyjdzie mróz (dziś jest +3, ale to dopiero grudzień). Po ich wsadzeniu jesienią przykryłam ziemię cienką warstwą drobnej kory - a one juz się przebiły. Jak to mówią: ...szczęście w nieszczęściu... .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”