Tulipany cz.3
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipany cz.3
skrajem-lata czy tulipan Banja luka masz dłużej jak się rozmnaża dobrze czy słabo ?
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
@Nanavel
Ten pierwszy, to na pewno nie wirus, jak białe brzegi będą stanowiły większą część liścia, to zacznij się zastanawiać. Jak dla mnie to Flash Point.
Ten pierwszy, to na pewno nie wirus, jak białe brzegi będą stanowiły większą część liścia, to zacznij się zastanawiać. Jak dla mnie to Flash Point.
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Przyjrzałam się moim czerwonym i przyuważyłam na "wirusowej" rabatce kwiaty z żółtymi laskami w środku , dodatkowo zwracam honor i przyznaję że mają rozlany różowy rumieniec na zewnętrznych płatkach (idący od podstawy jak w innych Apeldoornach) mimo że w środku są całe czerwone, sądzę że będę zmuszona wyciąć te z paskami.
Co do Belici to nabiera szybko rumieńca .
No i co się okazało ten różowy (po sprawdzeniu w googlach podobny nazywa się Van Eijk), pachną jeszcze ładniej i mocniej niż te czerwone, mimo że zapach mają trochę inny .
Również pokazały się nieśmiało różowe tulipanki z odmiany fridged family .
Co do Belici to nabiera szybko rumieńca .
No i co się okazało ten różowy (po sprawdzeniu w googlach podobny nazywa się Van Eijk), pachną jeszcze ładniej i mocniej niż te czerwone, mimo że zapach mają trochę inny .
Również pokazały się nieśmiało różowe tulipanki z odmiany fridged family .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
No to jeszcze takowe mi sie trafily dziwadełka:)
Aga2 Miałam kupne 8 sztuk Banja luka ,po wykopaniu w pierwszym roku uzyskam 13 cebulek, wszystkie kwitły w roku następnym z tym że kolejne cebulki przybyszowe były już mniejsze i pewnie w tym roku nie zakwitną wszystkie. ( no ale błąd początkującego nie dokarmiałam ich i w piachu sadziłam więc i tak nieźle się namnożyły
Aga2 Miałam kupne 8 sztuk Banja luka ,po wykopaniu w pierwszym roku uzyskam 13 cebulek, wszystkie kwitły w roku następnym z tym że kolejne cebulki przybyszowe były już mniejsze i pewnie w tym roku nie zakwitną wszystkie. ( no ale błąd początkującego nie dokarmiałam ich i w piachu sadziłam więc i tak nieźle się namnożyły
-
- 50p
- Od: 25 lut 2015, o 22:49
Także liczę, że w przyszłym sezonie się wykażą, a jak mi się uda upolować to dokupię im towarzystwo na jesieńnena08 pisze:skrajem-lata, miałam tak samo z Pink Flag w ubiegłym roku. Z całej paczki zakwitł tylko jeden. Zostawiłam bez wykopywania i teraz mam kilka pąków.
Mam tą odmianę pierwszy rok, więc po wykopaniu dam znać czy jest więcej cebul, a czy zakwitną to dopiero w przyszłym sezonie będę wiedzieć.Aga2 pisze:skrajem-lata czy tulipan Banja luka masz dłużej jak się rozmnaża dobrze czy słabo ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 50p
- Od: 25 lut 2015, o 22:49
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nanavel, drugi prawdopodobne Monsella
Widzę, że w tym roku wszyscy mamy wirusowe tulipany, wrzuciłem też kilka dziś
Havran (4 z 8 ), Atlantis i Burgundy. Zastanawiam się, czy wirus wsiadł do tulipana ostatniego roku lub w tym roku. Ktoś wie?
Widzę, że w tym roku wszyscy mamy wirusowe tulipany, wrzuciłem też kilka dziś
Havran (4 z 8 ), Atlantis i Burgundy. Zastanawiam się, czy wirus wsiadł do tulipana ostatniego roku lub w tym roku. Ktoś wie?
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Ginka
Wydaje mi się że mógł w zeszłym roku jeśli zmiany nie są duże, w następnym roku pokazuje się więcej języków i w trzecim roku jeśli się nie mylę chyba wypadają, tulipany które miałam w zeszłym roku (te które zaraziły mi czerwonego Apeldoorna) miały wirus chyba któryś rok z rzędu, bo w tym roku ani śladu po nich na grządce.
A oto winowajcy:
I chyba zaczynają się wyłaniać z mieszanki 'day&night' brązowe tulipanki, ciężko im coś idzie i będą zapewne niższe od białych koleżanek, na powyższym zdjęciu ten sam delikwent w tle (niestety również wypadły z grządki).
A oto winowajcy:
I chyba zaczynają się wyłaniać z mieszanki 'day&night' brązowe tulipanki, ciężko im coś idzie i będą zapewne niższe od białych koleżanek, na powyższym zdjęciu ten sam delikwent w tle (niestety również wypadły z grządki).
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Dzisiaj byłam na wystawie (tulipan i żonkile). Zrobiłam kilka zdjęć....
Hotpants
A to jest moj, zakupiony jako Shirley Dream. Podobne lub identyczne tutaj są nazywane Mata Hari. Kto ma w ogróde i widzi różnicę? Ja nie widzę
Beauty of Spring
Moj, zakupiony jako Blushing Apeldoorn. Znowu nie widzę żadnej różnicy
Hotpants
A to jest moj, zakupiony jako Shirley Dream. Podobne lub identyczne tutaj są nazywane Mata Hari. Kto ma w ogróde i widzi różnicę? Ja nie widzę
Beauty of Spring
Moj, zakupiony jako Blushing Apeldoorn. Znowu nie widzę żadnej różnicy
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Ginka
Również nie widzę różnicy , pierwsze co mi przyszło na myśl jak spojrzałam na 'beauty of spring'...'blushing apeldoorn' (biegałam po zdjęciach dzisiaj to się poduczyłam nazw ).
Z tego co widzę 'mata hari' ma rumieńce wyraziste różowe aż wydają się wpadać w czerwień, o dziwo 'hotpants'/'shirley dream' przypisują tulipanom które mają odcienie od różowego po fiolet (także ciężko sprecyzować), chyba że ktoś się podpina pod tulipana i zmienia mu nazwę .
Z tego co widzę 'mata hari' ma rumieńce wyraziste różowe aż wydają się wpadać w czerwień, o dziwo 'hotpants'/'shirley dream' przypisują tulipanom które mają odcienie od różowego po fiolet (także ciężko sprecyzować), chyba że ktoś się podpina pod tulipana i zmienia mu nazwę .
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31