Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2
Dobrze, generatywne.
Tylko pytanie czy właśnie nie będzie inaczej i jak posadzimy odmianę wegetatywną w zbyt zasobną glebę, to nie pójdą w zielenine i będą miały problem z kwitnieniem.
Tylko pytanie czy właśnie nie będzie inaczej i jak posadzimy odmianę wegetatywną w zbyt zasobną glebę, to nie pójdą w zielenine i będą miały problem z kwitnieniem.
Sadzonki pomidorów, dają sobie w Biedronkowej ziemi doskonale radę.
Bez względu na odmianę.
Chyba w 2013, miałem w niej ponad 100 różnych odmian.
Żadna z nich nie strajkowała. Mało. W ramach eksperymentu, na jakiś tydzień przed sadzeniem, dodatkowo jeszcze, zasilałem roztworem Hydrocomplexu, czyli tym samym nawozem, który jest dodawany przez producenta. Delikatnym, ale ze 3 razy w tydzień.
Nic złego się nie działo. Jedna jedyna odmiana, nie pamiętam już która, widać było, że ma chwilowo dosyć.
Tak, że dla sadzonek pomidorów "Biedronka" jest spoko. Wysiewów w tej ziemi, troszkę bym się obawiał, ale pikować do niej pomidory można śmiało. Może nie tuż po rozłożeniu liścieni, ale już z kilkoma liśćmi właściwymi, dadzą sobie w "Biedronce" radę.
Sprawdzone.
Bez względu na odmianę.
Chyba w 2013, miałem w niej ponad 100 różnych odmian.
Żadna z nich nie strajkowała. Mało. W ramach eksperymentu, na jakiś tydzień przed sadzeniem, dodatkowo jeszcze, zasilałem roztworem Hydrocomplexu, czyli tym samym nawozem, który jest dodawany przez producenta. Delikatnym, ale ze 3 razy w tydzień.
Nic złego się nie działo. Jedna jedyna odmiana, nie pamiętam już która, widać było, że ma chwilowo dosyć.
Tak, że dla sadzonek pomidorów "Biedronka" jest spoko. Wysiewów w tej ziemi, troszkę bym się obawiał, ale pikować do niej pomidory można śmiało. Może nie tuż po rozłożeniu liścieni, ale już z kilkoma liśćmi właściwymi, dadzą sobie w "Biedronce" radę.
Sprawdzone.
Pabblo, mam w biedronkowej ziemi kilka generatywnych odmian pomidorów i radzą sobie doskonale, kwiaty, trawy, canny, dalie. Drobne nasiona siałam do Vervy, ma świetną strukturę, duże tj. cukinie, melony, dynie od razu do biedronkowej, wszystko wzeszło prawie w 100%.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Do wiadomości Pawła i innych forumków.Na jednym z forów podano liczby graniczne dla ok. 70 odmian warzyw.Pomidorowe i paprykowe są identyczne i trochę różnią się od podawanych u nas.
ilości podane są w czystym składniku i żeby dostać postać tlenkową ,fosfor należy pomnożyć przez 2,3 potas przez 1,2.Pomidor wysokie N :150 - 200 ; P :60 - 80 ; K: 200 - 250
kaLo podałeś wartości ale doczytaj w jakich jednostkach jest podany azot i pomyśl, a jak dojdziesz do tego gdzie popełniłeś błąd to napisz Bo jak dobrze doczytasz to wyjdzie Ci 75 - 100 mg/l azotu dla pomidora.
To nie o to chodzi że ktoś się czepia, a o fakty żeby ktoś inny się nie pomylił, szczególnie początkujący który może szybko się zrazić.
Ja się zgadzam że w ziemi biedronkowej będzie wszystko rosło, ale jak ktoś jest początkujący i przesuszy taką ziemię to zaczną się problemy.
Bobejs masz rację że może to się odbić na wiązaniu, w 2013 kupiłem ziemię biedronkową do donic i koktajlowa malinówka u mnie miała na pierwszym gronie dużo mniej niż u innych. Liście pierwsze były wielkie i nie naturalne, potem to się uspokoiło, ale jak bym wiedział to lepiej dać słabszą ziemię i zasilić jak potrzeba.
Ogólnie osoba ogarnięta z doświadczeniem sobie z taką ziemią poradzi, bo będzie pilnowała podlewania, nie przesuszała podłoża i zostawi np. wilki żeby pomidor przejadł to co za dużo. Gorzej z początkującym dla tego ostrzegam.
Człowiek jak się przeje też odchoruje to.
To nie o to chodzi że ktoś się czepia, a o fakty żeby ktoś inny się nie pomylił, szczególnie początkujący który może szybko się zrazić.
Ja się zgadzam że w ziemi biedronkowej będzie wszystko rosło, ale jak ktoś jest początkujący i przesuszy taką ziemię to zaczną się problemy.
Bobejs masz rację że może to się odbić na wiązaniu, w 2013 kupiłem ziemię biedronkową do donic i koktajlowa malinówka u mnie miała na pierwszym gronie dużo mniej niż u innych. Liście pierwsze były wielkie i nie naturalne, potem to się uspokoiło, ale jak bym wiedział to lepiej dać słabszą ziemię i zasilić jak potrzeba.
Ogólnie osoba ogarnięta z doświadczeniem sobie z taką ziemią poradzi, bo będzie pilnowała podlewania, nie przesuszała podłoża i zostawi np. wilki żeby pomidor przejadł to co za dużo. Gorzej z początkującym dla tego ostrzegam.
Człowiek jak się przeje też odchoruje to.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pablo,dobrze ,że jesteś .Tak bywa jak się wraca po kilku godzinach z działki,żona opowiada co było w pracy,dziecko chce pomocy w lekcjach a pies na spacer. .
O zasolenie podłoża związanego z przesuszeniem rozsady przez początkujących raczej się nie obawiam,bo w 99,9 % jest utopiona w wodzie od nadmiaru "troski".
O zasolenie podłoża związanego z przesuszeniem rozsady przez początkujących raczej się nie obawiam,bo w 99,9 % jest utopiona w wodzie od nadmiaru "troski".
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ostrzegam przed kupowaniem ziemii uniwersalnej Hollas z T...o
O ile podłoże do wysiewów było w porządku, to ta ziemia to koszmar, szczególnie kupowana w ostatnim czasie.
Używam jej od kilku lat, nie wiem, czy właścicielom przestało zależeć na klientach, czy też jest jakaś inna przyczyna, zużyłam w tym sezonie już ok.300 l, początkowe partie( kupowane w styczniu ) miały sporo zanieczyszczeń, ale dało się wytrzymać, rośliny też nieźle rosły, ale te worki zakupione w ubiegłym tygodniu to masakra, sama kora, dziś z wiadra 12l wymieszanej ziemii nie dałam rady napełnić pięciu kubków 0,5 przy pikowaniu pomidora, nie dodawałam też perlitu, bo to same grudki.
Zastanawiam się teraz, jaką ziemię kupić do donic, corocznie obsadzam pomidorami kilkanaście 20l wiader.
Myślę też gdzie napisać reklamację, bo za tyle wiązanek, które dzisiaj z rana puściłam, to chyba w piekle się będę się smażyć
Pozdrawiam
O ile podłoże do wysiewów było w porządku, to ta ziemia to koszmar, szczególnie kupowana w ostatnim czasie.
Używam jej od kilku lat, nie wiem, czy właścicielom przestało zależeć na klientach, czy też jest jakaś inna przyczyna, zużyłam w tym sezonie już ok.300 l, początkowe partie( kupowane w styczniu ) miały sporo zanieczyszczeń, ale dało się wytrzymać, rośliny też nieźle rosły, ale te worki zakupione w ubiegłym tygodniu to masakra, sama kora, dziś z wiadra 12l wymieszanej ziemii nie dałam rady napełnić pięciu kubków 0,5 przy pikowaniu pomidora, nie dodawałam też perlitu, bo to same grudki.
Zastanawiam się teraz, jaką ziemię kupić do donic, corocznie obsadzam pomidorami kilkanaście 20l wiader.
Myślę też gdzie napisać reklamację, bo za tyle wiązanek, które dzisiaj z rana puściłam, to chyba w piekle się będę się smażyć
Pozdrawiam
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
To ja mogę polecić Kroken. W weekend robiliśmy grządkę w ogródku koleżanki i wysypałyśmy 200 litrów. Bardzo ładna ziemia bez patyków i innych zanieczyszczeń.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2016, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z ust mi to wyjęłaś! Ja kupiłam i w T... i w Cas... i mam to samo, z tym, że u mnie dominują patyki i to wielkie, całe niezmielone kawałki gałęzi i wielkie kłęby chyba torfu. Na pewno będę reklamować, ale jak mi trochę złość przejdzie, żeby wyrażać się parlamentarnie. Okropnie się namęczyłam przy pikowaniu, dodaję perlit, więc musiałam te patole odsiewać.Rzepka pisze:Ostrzegam przed kupowaniem ziemii uniwersalnej Hollas z T...o
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Jak robią na markety na sezon to cisną ile się da byle się z terminami wyrobić,to byle do wora trafiło,Kowalski kupi...
LEGENDS NEVER DIE
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy podłoże Kronen jest dostępne w którejś z dużych sieciówek? Albo ktoś wie gdzie można je kupić w sklepie stacjonarnym w okolicach Pszczyny (ew. Bielska-Białej, Tychów, Katowic)? Do wysiewu w workach 20l zamawiam przez internet, ale wypatrzyłam takie "do warzyw" w 80l workach i raczej z przesyłką nie opłaca się go kupować online ;) I przy okazji, czy ktoś otwierał już worek tegorocznego? Żeby się nie okazało jak ten uniwersalny Hollas...
Poprzednio pisałam jeszcze o ziemi do rozsad z Brico - Agrotorf, że kiepska. Mimo wszystko wysiałam do niej dynie, cukinie i przepikowałam część pomidorów. No i jest dramat. Korzenie się duszą, z dyń i cukinii wykiełkowała co czwarta, reszta nasion zgniła, wypuszczały taki króciutki korzonek, który jak miał długość ok. 5mm brązowiał, pomidory po przepikowaniu trochę podrosły i stanęły w miejscu. Nigdy więcej Agrotorfu.
Poprzednio pisałam jeszcze o ziemi do rozsad z Brico - Agrotorf, że kiepska. Mimo wszystko wysiałam do niej dynie, cukinie i przepikowałam część pomidorów. No i jest dramat. Korzenie się duszą, z dyń i cukinii wykiełkowała co czwarta, reszta nasion zgniła, wypuszczały taki króciutki korzonek, który jak miał długość ok. 5mm brązowiał, pomidory po przepikowaniu trochę podrosły i stanęły w miejscu. Nigdy więcej Agrotorfu.
Kronen na pewno pojawia się w Auchan.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Potwierdzam, Kronen do warzyw jest w Auchan.
Pozdrawiam Kaśka