Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Post »

Zagadka rozwiązana a kolory bajeczne. ;:138
Ja na szczęście mam sąsiadujące gołębie ale nie siadają na rabaty. ;:138 faktycznie potrafią poniszczyć u mnie jedynie ptaki zrywają sobie kwiaty i jak się nie uda jednego zostawiają i próbują następne. ;:14
Ślicznie masz i tak wiosennie czyli wspaniale...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

A powiedz mi to złotko od swoich pierzastych to jak robisz? Ja dwa worki wrzuciłam na kompostownik. Zostało osiem. I nie wiem co z tym zrobić. Czy część wodą do podlewania zalać, czy może po odrobinie na rabaty wysiać?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Lucynko piękna wiosna!
Za mało mam wiosennych kwiatków. Muszę to nadrobić. U mnie bez przerwy ziąb. Wszystko opóźnione. Wysiałam celozję od Ciebie i jest jej strasznie dużo. Pikować, czy zostawić w spokoju? Myślę, że ilości będą podobne koleusom, ale to nic. Będzie kolorowo :).
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam niedzielnie wszystkich miłych gości ;:4

Pogoda nie na spacerki, raczej barowa i dla rodziny. :!:
Po wczorajszym ciepłym słonecznym dniu ostało się jedynie słońce. Temperatura znacznie spadła, wieje silny północno - zachodni i dokuczliwie zimny wiatr.
Przymrozek jeszcze moim roślinkom nie dokuczył, ale nie wykluczone, że nadchodząca noc może być mroźna. Tym bardziej, że stronami nawet śnieg spadł i to nie tylko w górach. ;:174

Aż się wierzyć nie chce, że jeszcze wczoraj ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Julio - uważaj na tych spacerowiczów, czy Ci nie wyciągają młodziutkich roślinek.
Moje tak robią, dlatego w newralgicznych miejscach postawiłam takie błyszczące wiatraczki, które je odstraszają. Blask im po oczach miga i tego się boją. ;:108

Marysiu [Maska] - łażąc po rabatach, to one - te gołębie - raczej nie zasilą roślinek nawozem. One - te gołębie - co najwyżej szkody mi narobią. :;230
Cebule tulipanów wygniły. Były posadzone w doniczkach, stąd wiem, co im zaszkodziło. Późna jesień była mokra, a podłoże gliniaste. Dodatkowo moja działka położona niżej i woda spływała z wyżej położonych. Wykopałam doniczki i stwierdziłam naocznie paskudne zgnilce w miejscu cebulek. ;:145
A w tym moim niby - ogrodzie jest jeszcze mnóstwo do zrobienia, bo nareszcie chwaściory zaczęły rosnąć. ;:222 Obawiam się tylko, czy pogoda pozwoli na działkowe szaleństwa. ;:224

Kasiu [Kasiula] - dziękuję, jesteś bardzo miła. ;:168
Tym bardziej, że moja wiosna do Twojej ma się tak, jak stokrotka do róży. ;:306

Dorotko 71 - proszę bardzo: M przytargał taką wielką beczkę, do której wrzucamy dwa wiadra guano i wlewamy cztery wiadra wody, beczkę szczelnie zamykamy i tak sobie stoi ok. dwóch tygodni. Jeśli zimno, to nieco dłużej, ze trzy tygodnie.
Do podlewania na dziesięć litrów wody daję jeden litr tego kompociku ;:108
Natomiast bardzo późną jesienią, a często dopiero zimą M obsypuje całą działkę takim nie przetworzonym nawozem. On, ten nawóz, spokojnie i powolutku się rozkłada, nawożąc glebę. ;:333
Teraz raczej nie wysiewaj na rabaty, bo istnieje niebezpieczeństwo przedawkowania. Raczej kompocik wyprodukuj. Tego możesz używać przez cały sezon i żadnej krzywdy roślinom nie zrobisz. :tan

Asiu [cyganka] - na początek przerwij celozję, by siewki miały więcej przestrzeni, a gdy podrosną, przepikuj. Może nawet wprost do gruntu, bo do połowy maja aż tak bardzo się nie rozrosną.
Wysadź do gruntu dopiero wówczas, gdy minie groźba przymrozków, bo to mocno ciepłolubne roślinki.
Możesz także już teraz je popikować, jeśli dojrzały do pikowania, będą silniejsze. ;:333
Powodzenia. ;:63

A moje konwalie pięknie urosły i nawet pąki już mają!
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale konwalii ;:oj , a ja nie wytrzymałam i pojechałam choć na chwilkę sprawdzić czy wszystko na swoim miejscu :wit
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Piękne słoneczne foteczki , stokrotki i sasaneczki a konwalii cała łąka. Oj będzie pachniało,żeby tylko pogoda była. ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Czyli znów mnie czeka pikowanie ogromnej ilości sadzonek. I kto mi kazał tyle siać :;230 .
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko śliczna kolekcja sasanek, może o kilka nasionek się uśmiechnę.Moje kupne nie skiełkowały ale wyczytałam że najlepiej siać świeżo zebrane.
W takim razie już wiem dlaczego mam nierówne wschody groszku, chyba faktycznie gołębie. ;:218
Śliczna ta Twoja wiosna ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Witaj Lucynko,
A ja się pozachwycam kwitnącymi skalnicami, są boskie. W tym roku też będę "robić" nawóz gołębi.
Agata
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko ale dogadzasz tym swoim podopiecznym! ;:63 HO,ho.ho Moje nigdy jeszcze nie zaznały aż tyle dobra...Jakieś tam namiastki tylko, worek guano gołębiego udało mi się przytargać to miałam na 2 lata...kompościkiem ich częstuję raczej i nawozem do kwitnących czasem biohumusem ... ;:oj Ale ogólnie jakoś tam dajemy radę! :D
Ładne sasanki masz u mnie tylko jedna póki co kwitnie...pozostałe się zastanawiają... :roll:
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, śliczne kwiatki ;:138
Szczególnie te czerwone stokrotki, u mnie jakoś nie rosną pełne odmiany, tylko zwykłe mnie lubią ale nic to, te też są fajne :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kochani, odpowiedziałam Wam wszystkim i pojawiły się problemy w połączeniu z siecią.
Po naprawieniu błędów cały mój wpis zniknął. Wkurzyłam się, delikatnie mówiąc. ;:145 ;:145
Muszę odreagować. Odpowiem po ochłonięciu.
Przepraszam. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie przejmuj się tak bywa :wink:
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Lucynko ;:196 nie denerwuj się - złość piękności szkodzi :D
Cudownie Ci wszystko kwitnie ;:215 ale wiadomo jak tak dogadzasz swoim kwiatuszkom to i kwitną ;:63 ;:63
Tulipany , sasanki , żagwin , stokrotki , skalnica ;:180 przepiękne .
Gołąbki od sąsiada i po mojej działce spacerują - nigdy się nie przyglądałam co one tam zbierają :wink:
Pozdrawiam i życzę spokoju i obyś już nigdy nie miała problemów na łączach ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ochłonęłam. :)

Iwonko [00..] - zajrzę do Ciebie, to pewnie się dowiem, co zastałaś na działeczce. ;:65

Stasiu - konwalie rosną w takim miejscu, w którym inne rośliny miałyby niewygodnie, bo niemal całkowity tam cień, a ponadto gdy nie widać konwalii, to M sobie po tym poletku chodzi jak po leśnej polanie. ;:224 Ale czasami musi.
Pogoda ważna podczas ich kwitnienia, ponieważ obok stoi ażurowa altana, gdzie spijamy kawusię i spożywamy posiłki. Chciałoby się zapachu konwalii szczególnie właśnie tam. ;:108

Asiu [cyganka] - nie bij, bo to nie ja. :;230 :;230

Julio - trudno te moje pięć sasanek nazwać kolekcją. Ale sieweczki też mam. Niewiele, ale są. W tym roku też wysieję od razu po przekwitnięciu. Może też wzejdą... ;:218
Natomiast tymi, które mam aktualnie, chętnie się z Tobą podzielę. ;:63
Na gołębie uważaj. One bardzo lubią groch, ich przysmakiem są młodziutkie listeczki buraczków, a wyciągają niemal wszystkie maleńkie roślinki. ;:222

Agatko - skalnice zawładnęły moim sercem, gdy po raz pierwszy zobaczyłam ich kwiatki. Od tej pory szukałam sadzonek podczas każdej wyprawy na ryneczek. No i już mam własne. Tegoroczny nabytek. ;:333

Maryniu - ja mam nadmiar nawozu gołębiego, bo M coraz to powiększa swoją hodowlę. Rozdaję część sąsiadkom, resztę wykorzystuję na kompocik, M rozrzuca po działce i wrzuca na kompost.
Sasanki w tym roku są nieco ładniejsze, bo mają trochę więcej słońca, a dowiedziałam się, że powinny mieć słoneczne stanowisko. Mam zamiar je przenieść na lepsze miejsce. :tan

Aguniu - zobaczymy, czy u mnie zechcą zamieszkać pełne stokrotki...
Zastanawiam się, bo w tym roku je wprowadziłam na działkę i nie wiem, jak się zadomowią. ;:218
Dziękuję. ;:168 Rozumiem, że tak się zdarza, tylko dlaczego w takim momencie? ;:223

Tereniu [TerDob] - na szczęście piękność mi już nie grozi. ;:306 ;:306
A na gołębie uważaj. Ja już od dawna twierdzę, że to szkodniki. Choć z drugiej strony ... jednak są pożyteczne. ;:113
Dziękuję. ;:196 Było, minęło, a problemy pewnie będą. Nie takie, to inne. Złośliwość rzeczy martwych. ;:222
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”