Brzoskwinia - choroby i szkodniki
Re: Brzoskwinia - choroby i szkodniki
W zeszłym tygodniu opryskałem swoją brzoskwinię przeciwko kędzierzawości. Zastanawiam się, czy oprysk mógł nie być skuteczny - przez ostatnie kilka dni jest albo mżawka albo deszcz i boję się, że środek nie zadziała. Co prawda w dniu oprysku była ładna, such pogoda, no ale ta ostatnia słota mnie martwi... Czy trzeba powtórzyć zabieg, czy te środki odrazu penetrują wnętrze rośliny i utrwalają się w niej?
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sylit , miedzian działają powierzchniowo [kontaktowo] żaden nie działa w roślinie a środek wysechł po opryskaniu ?
maryann dziękuję za odpowiedź. Brzoskwinie opryskałem i jakieś 5 godzin po spadł deszcz, więc raczej oprysk spokojnie już podsechł. Za jaki czas po Sylicie pryskacie miedzianem? Już w fazie kwitnienia?
Tak, wysechł, deszcz zaczął padać ponad dobę po oprysku. Martwi mnie też, że niższa niż wcześniej temperatura spowodowała chwilowe wydłużenie tego niebezpiecznego okresu jeśli chodzi o rozwój pączków.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko w razie spodziewanych innych chorób; np. w fazie kwitnienia można zapobiegać moniliozie czy rakowi bakteryjnemu.Pomidek pisze: Za jaki czas po Sylicie pryskacie miedzianem? Już w fazie kwitnienia?
P. kędzierzawości opryski mają sens wyłącznie w okresie po opadnięciu liści i przed pękaniem pąków. W czasie objawów choroby można roślinie pomóc nawożeniem dolistnym, głównie azotowym.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
U mnie pąki pękły w 30 proc .widać pierwsze listki a wiosna na urlopie ?
Koniec kwietnia i prawie wszystkie pąki już przekwitły,teraz pytanie ile z nich zostało zapylonych?
Witam.
Zauważyłam na moich dwóch brzoskwiniach objawy, które są chyba kędzierzowatością. Czy oprysk Topsinem pomoże?
Zauważyłam na moich dwóch brzoskwiniach objawy, które są chyba kędzierzowatością. Czy oprysk Topsinem pomoże?
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Nie. Już za późno. Topsin w żaden sposób nie pomoże, zresztą nie jest to środek do zwalczania kędzierzawości. Możesz obrywać i niszczyć porażone liście. W przyszłym roku wykonaj odpowiednie zabiegi profilaktycznie przed rozpoczęciem wegetacji.
Fatalnie.. A czy choroba nie zniszczy do cna drzewek w tym roku? Czy przetrzymają ten czas aż do następnych pryskań?
Opryskiwałam wczesną wiosną drzewka miedzianem; możliwe, że za mało..
Opryskiwałam wczesną wiosną drzewka miedzianem; możliwe, że za mało..
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie, nie zniszczy. Można dokarmiać azotem, ale http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3#p4048623
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Istnieje błędne przekonanie, że w walce z kędzierzawością wystarczy miedzian na wiosnę. Można go stosować uzupełniająco, ale po opadzie liści jesienią. Natomiast podstawa to Syllit na wiosnę.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Ja mam samosiejkę która trochę przemarzła i ze względu że nie miałem sylitu zastosowałem miedzian i opryskałem aż z drzewa się lało .
Niestety kędzierzawość się pojawiła i jedynie zostaje obrywanie skręconych liści .
Muszę dodać że to jest jak z pomidorami jak wystąpi zaraza ziemniaczana to opryskanie miedzianem nie zatrzyma choroby i trzeba było by zastosować np. Acrobat MZ 69 WG lub inny Fungicydy systemiczny , wgłębny a nie kontaktowy
Niestety kędzierzawość się pojawiła i jedynie zostaje obrywanie skręconych liści .
Muszę dodać że to jest jak z pomidorami jak wystąpi zaraza ziemniaczana to opryskanie miedzianem nie zatrzyma choroby i trzeba było by zastosować np. Acrobat MZ 69 WG lub inny Fungicydy systemiczny , wgłębny a nie kontaktowy