Borówka amerykańska - 7 cz
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 7 cz
A w czym to przeszkadza jeśli byś miał 3 odmiany wybrane np.? Chyba że konkretnie skupują tylko jedną odmianę w twoim skupie to inna sprawa.
-- 22 kwi 2016, o 14:11 --
I wyłącznie zależy Ci na wczesnych odmianach?
-- 22 kwi 2016, o 14:11 --
I wyłącznie zależy Ci na wczesnych odmianach?
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Nie mam borówek i nie znam się zupełnie. Mam nadzieję, że zdobędę tutaj potrzebną mi wiedzę. Czy ktoś próbował ukorzeniać gałązki borówki? Chciałabym spróbować, gdyby ktoś podcinał i miał zamiar wyrzucić ;) Która z odmian jest najmniej wymagająca?
-
- 50p
- Od: 23 wrz 2015, o 17:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie sęk w tym że chce tylko wczesne odmiany ze względu na polozenie ;) No nic Jutro będę w szkółce to zobaczę co mi powiedzą
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witajcie,Wolusia tyle wejsć,a poniżej jest temat Borówka amerykańska-rozmnażanie pozdrawiam piotr
W życiu bym nie pomyślał że borówka może przymarznąć, przecież pochodzi z Kanady a zima w tym roku była w sumie dość ciepła.Ginka pisze:Jeśli przed zimą tak nie wyglądały tzn że przemarzły.
Mam takich gałęzi więcej. Poucinam i zobaczę w tym roku jak to będzie. Dzięki
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Nie mogę znaleźć tego wątku na forum ogrodniczym. Pomożesz?swistak pisze:Witajcie,Wolusia tyle wejsć,a poniżej jest temat Borówka amerykańska-rozmnażanie pozdrawiam piotr
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpisujesz w wyszukiwarkę Forum ' Borówka wysoka - rozmnażanie ' i klikasz ' przejdź'
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie było -22C bez śniegu. Część nie rusza. Pędy się marszczą, pąki tylko lekko nabrzmiały i zaschły. Mam kilka do wymiany. Te niskie bez śladu uszkodzeń.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- patryk10015
- 500p
U mnie tylko końcówki mróz złapał, sporadycznie tylko na nie których krzaczkach jakaś jedna gałązka się znalazła którą trzeba było wyciąć.
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witajcie,Wolusia wybacz że dopiero teraz odpowiadam ale piękny dzień dzis był,wątek jest w tej chwili na 20 pozycji w dziale Drzewa i krzewy owocowe,życzę miłej lektury pozdrawiam piotr
Witajcie Mam parę pytań o borówki , a dokładnie o zakwaszanie ziemi . Wiosną tamtego roku kupiłam 2 letnie krzaczki 3 odmian . Jesienią następne parę krzaczków, teraz niedawno następnych parę ( różową i Kazpliszkę ) oraz 5 szt jagód kamczackich . Starsze krzaczki dostały już pierwsze jedzonko . I mam teraz pytanie czy zakwaszać i czym ? Słyszałam o chlebku , soku cytrynowym . Jak zakwaszać , kiedy i jak często ? I jeszcze czy lepiej dać następne dwie dawki nawozu do borówek czy dać siarczanu amonu ? ( pierwszy raz bym go dawała )Dzięki za podpowiedzi .
- patryk10015
- 500p
Zakwasza się tak często jak podnosi się pH gleby, jeśli chcesz mieć działanie bardziej długotrwałe to można podsypać siarki pylistej w ostateczności granulowanej jeśli pylistej by nie było (dłużej się rozkłada), interwencyjne zakwaszanie gleby robię wodą z kwaskiem cytrynowym. Jeśli chodzi o nawożenie to z tego co słyszałem w pierwszych latach borówki właśnie lepiej jest nawozić siarczanem amonu niż nawozem wieloskładnikowym do borówki.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Podstawa to kwaśne podłoże.Jeżeli tego nie ma,to żadne nawożenie nie pomoże.