Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Aktinidia (mini kiwi)
Ja posadziłem z pestki z kupionego kiwi w kubeczek i wykiełkowało mi i dorosło do 5cm chyba i potem straciło liście. Podlewałem często bo czytałem że musi mieć stale wilgotną glebę ale niestety już liście się nie pojawiły a kiwi uschło chyba albo zgniło. Chyba jakieś niedopatrzenie z mojej strony i szlak trafił roślinkę.
Mam tę moc - Sylwek
- Radko Dampesku
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2016, o 01:27
SylwesterK6, zapewne za często podlewałeś i zgniły korzenie.
Tomekwie, nie mam możliwości przesadzenia roślin do gruntu bo mieszkam w bloku a działki nie posiadam wysiałem dziś kilka pestek z owocu i jak się uda coś wyhodować to rozdam znajomym, którzy mają na to miejsce Może nawet zostawię sobie jedną roślinę ;)
Tomekwie, nie mam możliwości przesadzenia roślin do gruntu bo mieszkam w bloku a działki nie posiadam wysiałem dziś kilka pestek z owocu i jak się uda coś wyhodować to rozdam znajomym, którzy mają na to miejsce Może nawet zostawię sobie jedną roślinę ;)
Pozdrawiam, Pestkowy amator owoców egzotycznych ;)
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
Pytanie tego typu
Issai 2płciowe owocuje ale lepiej z odmianą męską
a Issai i Vitikiwi czyli oba dwupłciowe
czy można uznać, że jedna na drugiej będzie odmianą męską ?
W sensie czy w ogóle coś da im obecność odmiany męskiej
Issai 2płciowe owocuje ale lepiej z odmianą męską
a Issai i Vitikiwi czyli oba dwupłciowe
czy można uznać, że jedna na drugiej będzie odmianą męską ?
W sensie czy w ogóle coś da im obecność odmiany męskiej
Moja Aktinidia Ananasnaja wypuściła kilka listków i któregoś wrednego poranka mróz je zniszczył mam nadzieję, że odżyje. Poszukuję jej partnera, ale nie spieszę się z zakupem. W maju będzie bezpieczniej. Ananasnaję chcę prowadzić w formie litery T a męską pnącą po ogrodzeniu.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2016, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Posiadam 5 sztuk pnącza Akinidia i niestety po dzisiejszej nocy zauważyłam, że ma zmrożone nowe liście. Nie wiem co robić, czy mam je tak zostawić, a one wypuszczą nowe liście czy już po nich?
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Już parę osób pisało, że wypuściły, moje pomarzły w pąkach już chyba w marcu, czarne pączki odpadały, a po cięciu krótko znów miały nowe pąki. Tym razem przed przymrozkiem okryłam.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2016, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguss85 dzięki za odpowiedź, pocieszyłaś mnie. Te aktinidie tworzą zasłonę tarasu wiec zależy mi na tym żeby było z nimi ok. Dzisiaj je okryję i zostawię je na razie tak jak są, nic nie będę przycinać, zobaczę co będzie.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Po przycięciu jakiś miesiąc temu powiedzmy odkryłem moją młodą sadzonkę. Przywiązałem żeby mogła się piąć w górę. Tydzień temu zauważyłem że parę listków chyba obmarzło bo zrobiły się czarne. Ale tylko kilka na pnączu. Okryłem całą roślinkę agro i czekam aż zrobi się cieplej. Niby powinna wytrzymywać mrozy do -30 a przy przymrozku jest taka słaba. Dla mnie to nowość z mini kiwi także trzeba się uczyć na błędach.
Mam tę moc - Sylwek
- Radko Dampesku
- 20p - Rozkręcam się...
Tak jak już w tym wątku pisałem, 25 marca wysiałem kilka nasionek z owocu kupionego w sklepie. Kilka siewek padło ale ogólnie rosną dobrze. ;)
Pozdrawiam, Pestkowy amator owoców egzotycznych ;)
Nieźle będziemy obserwować, mam nadzieję że Ci się uda dochować duże dorodne sadzonki
- Radko Dampesku
- 20p - Rozkręcam się...
Witam wszystkich, posadziłam 4 sadzonki mini kiwi odmian: Issai, Jumbo, Ananasnaya i jeden zapylacz. Czy ktoś ma posadzone mini kiwi w tunelu foliowym? Posadziłam kilkanaście sadzonek winorośli i 4 mini kiwi w tunelu foliowym w dwóch rzędach. Szukam informacji na ten temat, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Spotkał się ktoś z mini kiwi w szklarniach?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2016, o 19:31
Wczoraj znalazłam dziko rosnące kiwi - na moje oko sadzonka ma rok. Wykopałam je i zasadziłam w doniczce na balkonie. Ale od tamtego czasu strasznie zwiędło. Rok temu też miałam kiwi i mi tak samo zmarniało - doszłam do tego, że je przelałam.
Kiwi przesadziłam i tym razem nie podlewałam wodą. Ktoś mi doradził, żebym zrobiła mu szklarnię i lekko spryskała wodą. Tak też zrobiłam.
Czy to wystarczy, żeby je odratować, czy może w czymś innym tkwi problem?
Kiwi przesadziłam i tym razem nie podlewałam wodą. Ktoś mi doradził, żebym zrobiła mu szklarnię i lekko spryskała wodą. Tak też zrobiłam.
Czy to wystarczy, żeby je odratować, czy może w czymś innym tkwi problem?