Przydomowa hodowla kur cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przydomowa hodowla kur

Post »

Fajne te takie kuropatwy.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To perliczki :)
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Jak tam Wasze kurki? Moje już coraz bardziej oswojone, oczywiście chodzą po wybiegu, wylatują jak oszalałe jak je rano wypuszczam i zaczynają intensywnie dziobać z radości. Kogut jest łagodny ale bardzo dobrze im przewodzi. Słuchają się go. Jedzą mieszankę pszenicy, kukurydzy, paszy początkowej (bo mam 2 stadka- 6 sztuk 10-tygodniowych kurek i 5 tych starszych) i resztki z domu, makaron z twarogiem, mięso z kości, ziemniaki, tłuczone skorupki jajek, trochę kotleta czy chleba. Uwielbiam je obserwować.
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Teraz zaczyna się też sezon na pokrzywę. Moje uwielbiają ją z ziemniaczkami i śrutą zbóż, Pierwsza jest wybierana z karmy. Jak tylko się ociepli zacznę ją zbierać na susz zimowy dla kurek.
Pierwsza kwoka już swoje dzieci opuściła, bardzo się starała aby się usamodzielniły. Druga wodzi 12 ,,pchełek'' przez co jest trochę bardziej nerwowa. Nawet koty nie podchodzą, choć siedzą z daleka i obserwują :D No cóż jednego marudera co ciągle odstawał od grupy upolowały. Trzecia wodzi 3 kaczuszki ale one ją olewają i chodzą gdzie chcą a ona za nimi. Nawoływanie do papu rozumieją :D . Czwarta kwoka będzie miała chyba jedynaka :roll: Z paru jajek jakie miała wylęgły się 2 z czego jeden przydusił się pomiędzy jajkami a 3 to zbuki były. Do odkwoczenia mam znów 4 kurki. Tak to jakoś jest co obserwować :D
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry pomysł z tym suszem pokrzywowym. Muszę pamiętać, żeby też nasuszyć.
U mnie jeszcze stara gwardia, może za tydzień coś dokupię.
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Tak, czytałam już o tym suszu i też będę go robić. Moje na wybiegu nie wyjadły jeszcze pokrzyw ale liście mniszka już tak, dostarczam im go z ogrodu teraz, jakoś posmakowały w liściach mniszka i koniczyny. Myślę, że i mniszek nadaje się na susz?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Praktycznie to wszytko nadaje się na susz. Suszę pokrzywę , natki warzyw, płatki nagietka słonecznika,mniszka, liście malin,porzeczki i co się tam jeszcze pod rękę nawinie. Teraz gdy są na wybiegu bez ograniczenia to skubią co chcą więc dodaję im tylko do karmy sparzoną pokrzywę którą uwielbiają. Jej akurat mi nie brakuje. W zimie moja praca zostaje wynagrodzona w postaci zdrowych i pięknych jajeczek. Fotka takiej karmy z dynią i susz.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale dogadzamy tym naszym kurkom. Moje całą zimę jadły orzechy włoskie, bo obrodziły a cena była niska, więc nie opłacało się sprzedawać. Przetworzyły je pięknie na jajka.
USDA
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to produkowałeś jajka dla osób z problemami krążenia :D Ostatnio w TV mówili, że garść takich orzechów jest zbawienna a tu jajka ,,orzechowe" :D
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orzechy włoskie mają stosunkowo dobre proporcje kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3. We współczesnej diecie omega 6 jest za dużo, a omega 3 za mało. Ale nie trzeba karmić kur orzechami włoskimi, wystarczy zwykłe pastwisko, by ich jajka zawierały więcej omega 3 niż te fermowe. http://www.motherearthnews.com/real-foo ... 0B637.ashx
USDA
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje też podjadały w zimie orzechy, stare zapasy poszły "pod młotek" i do kurek :) Robali z zimie nie było, więc tak urozmaicaną mały dietę :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Czy pierwsze jajka kurek są dużo mniejsze od tych następnych? ja mam pierwsze trzy jajeczka w ciągu tego tygodnia ;:138 . Za każdym razem są malutkie, taka połowa tych zwykłych, a może to typowe dla kurek, które są mieszanką zielononóżki z czubatką padewską?
pozdrawiam Asia

MarSz
500p
500p
Od: 27 sie 2015, o 13:07

Post »

To raczej normalne.
Pierwsze jajka bywają mniejsze i nawet czasem niekształtne (bardziej okragłe niż "jajowate").

Po kilku jajkach powinny rozmiarowo iść w kierunku docelowych gabarytów.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Zielononóżki mają małe jajeczka o białej skorupce. Krzyżówki mogą tę cechę powtórzyć/zmiksować i może uśrednić? Na szaleństwo wielkości nie liczyłabym :) Lubię jajeczka zielononóżek, mimo, że są małe. Połowa wielkości sklepowych olbrzymów.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

Coś dodam od siebie - Zielononóżka znosi jajka o średniej masie 57 g, marans 62 g, suseks 57 g, leghorn ( moje ulubione zaraz po maransach ) znoszą jaka o masie ok. 65 g. Najjaśniejsze czyli zupełnie białe jajka znosza Leghorny, zielononóżki ciut wpadające w krem, marans natomiast czekoladowe.
Zgodzę się z MarSz - prawidłowość jest taka im starsza kura tym większe jajko - oczywiście do czasu ;:224
awp81 - cierpliwości - jajka jeszcze urosną.
Dodam jeszcze, że leghornom zdarza sie znieść jajko z dwoma żółtkami ;:333
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”