Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Jak nie miałem obornika przerobionego, to nawet dawałem świeży, tylko nie do upraw najwcześniejszych, bo świeży za dużo na samym początku uprawy zawiera azotu. Brak dobrego światła i do tego nadmiar azotu powoduje rozwój wegetatywny i zaburzenia zawiązywania gron kwiatowych. Jeszcze dużo zależy jaką mamy glebę, bo u mnie piasek i dlatego muszę co rok dodawać nową próchnicę w postaci dobrze rozłożonego obornika. Plusem przerobiony obornik do świeżego jest, że biorę go z fermy, a takie w czasie przerabianie go, myślę, że jakieś niepotrzebne antybiotyki, czy inne substancje w oborniku ulegają rozkładowi.
Ps. Następne posty nie związane z uprawą jesienną, proszę pisać choćby w wątku o oborniku lub odpowiednio do tematu w sekcji
Ps. Następne posty nie związane z uprawą jesienną, proszę pisać choćby w wątku o oborniku lub odpowiednio do tematu w sekcji
pozdrawiam Ludwik
Ludwiku ile należy dawać obornika granulowanego pod krzak.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Doprawdy bardzo ekologiczne podejście.ekopom pisze:Tak, mam go zmagazynowany na polu, nieco teraz się wypala, bo było mało opadów, ale dla mnie to najważniejszy jest potas i fosfor, azotu malinówki potrzebują małe ilości w stosunku do pomidorów czerwonych.
Panie Ludwiku..mogę Pana czytać i czytać. W tym roku pierwszy raz zakładam tunel, będę w nim mieć różne warzywa, nie tylko pomidory - po prostu taki warzywniak, lubię mieć wszystko swoje. Pana pomidory po prostu przepiękne. Ślicznie dziękuje za czas poświęcony na forum.
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A w jaki sposób dodajesz ten obornik?ekopom pisze:... bo u mnie piasek i dlatego muszę co rok dodawać nową próchnicę w postaci dobrze rozłożonego obornika.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Można różnie, ja zaś w ten sposób i najlepiej jesienią.
pozdrawiam Ludwik
-
- 50p
- Od: 11 wrz 2007, o 12:27
Witam.
Czy mógłbym prosić o informację, w jaki sposób wykonuje się podlewanie rozsady pomidorów przy tak dużej ilości sadzonek? Przy kilkudziesięciu sztukach to jeszcze nie problem podlewać każdą osobno, ale przy kilkuset?
Pozdrawiam
Jarek
Czy mógłbym prosić o informację, w jaki sposób wykonuje się podlewanie rozsady pomidorów przy tak dużej ilości sadzonek? Przy kilkudziesięciu sztukach to jeszcze nie problem podlewać każdą osobno, ale przy kilkuset?
Pozdrawiam
Jarek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jednorazowo mam około 2000 do podlania, nie mam automatycznego podlewania, chociaż mam kapilary, ale za dużo fatygi je podłączać. Dlatego podlewam normalnie wężem.
pozdrawiam Ludwik
Ekopom, kiedy wysiać pomidorki na planowany termin sadzenia 10-15 lipca?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Raczej już, bo opóźnianie zmniejsza się plon, lepiej wyprodukować dobrą krępą sadzonkę. Mam już wysiane nasiona przeznaczone do tunelu po ogórkach,a na dniach wysiewam do wysadzenia po pomidorach tego tunelu.
pozdrawiam Ludwik
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2015, o 10:15
Ekopom, w którym momencie rozwoju gron obcinasz dolne liście?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Usuwam te liście, które zasłaniają światło gronom. Ewentualnie te, poniżej 1m od wierzchołka lub, gdy jest ich więcej niż 16 liści na roślinie, ale dokładnie to nie liczę i nie mierzę.
Jeśli ktoś posadzi za gęsto, to także musi bardziej pilnować , aby był przewiew, bo łatwo wówczas o szarą pleśń.
Jeśli ktoś posadzi za gęsto, to także musi bardziej pilnować , aby był przewiew, bo łatwo wówczas o szarą pleśń.
pozdrawiam Ludwik
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2015, o 10:15
Panie Ludwiku, miał Pan może przypadek niedoboru manganu na swoich VP-1? Jeżeli tak, to w jaki sposób sobie temu przeciwdziałać?
Pozdrawiam
Rafał
Pozdrawiam
Rafał