Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

To jest kapitalny pomysł z sadzeniem rzodkiewki. Każda ma miejsce do rozwoju, a nie tak jak siana.
W jednym miejscu wschodzi za gęsto, a w drugim za rzadko.
Sposób do zapamiętania! :D
Teresa
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

A ja przerzedzając siewki rzodkiewki , pikowłam je i nie przyjęły mi się....miały właśnie parę liści właściwych . Może miały za zimno?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę, że te przydługie korzonki można przyciąć tak jak robi się to przy flancowaniu buraków ćwikłowych.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Pelasia pisze:A ja przerzedzając siewki rzodkiewki , pikowłam je i nie przyjęły mi się....miały właśnie parę liści właściwych . Może miały za zimno?
Zapewne uszkodziłaś im korzonki. W tym cały ambaras aby rozsadkę przesadzić bez uszczerbku korzonka.Bynajmniej ja tak czynię .Przy przesadzaniu rzodkiewki z przerywki się nie uda, bo korzonek jest długi i trzeba by się głęboko podkopać.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Może i masz rację,bo raczej nie uważałam ,aby nie uszkodzić korzonka,po prostu szkoda mi było wyrzucić siewki....spróbowałam, nie wyszło , trudno :roll:
poprostumateo
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 16:57

Post »

Sieje rzodkiewke jak tylko pozwalaja na to warunki atmosferyczne. Tego roku chcialem zrobic to poczatkiem lutego, ale niestety pozniej nastapil powrot zimy i dobrze sie stalo, ze jej nie wysialem. W moim przypadku wiosenna rzodkiewka jest przedplonem dla ogorkow gruntowych. W tym roku chce tez sprobowac uprawy jesiennej. A odmiany to celesta, rudolf i springstar. Ta ostatnia jest pozniejsza od dwoch pierwszych. W zasadzie co roku zmieniam odmiany bo najwazniejszy dla mnie jest jak najkrotszy okres wegetacji. A prawie kazda rzodkiewka jezeli rosnie w dobrych warunkach to jest delikatna w smaku, a takiej cechy rowniez oczekuje.

Prosze wybaczyc, ale dopiero teraz zauwazylem pod spodem, ze macie powpisywane imiona. Wczesniej nie wpadlo mi to w oczy mimo, ze ladne i kolorowe :)
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

U mnie od tamtego roku hitem jest rzodkiewka odmiany riesen von aspern. Piękne okrągłe rzodkieweczki, o wiele większe od innych odmian w tym momencie i bardzo "wyrównany" że tak powiem smak. Zdecydowanie polecam wypróbować. :)
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Radog, miałam kilka lat temu odmianę Risen von aspern i rzeczywiście była smaczna , a rzodkiewki były tak duże , że koleżanki myślały , że to buraczki. Robiłam z nich surówki ucierając na tarce. Gdzie kupiłeś nasiona?
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Pierwszą paczkę w tamtym roku kupiłem w jakimś markecie, a teraz to u siebie w ogrodniku więc w tej kwestii nie pomogę, ale myślę że jeśli się po sklepach porozglądasz nie powinno być z kupnem problemu. :)
Rumianka
500p
500p

Post »

Dziękuję , po marketach rozglądałam się i nie trafiłam , ale w ogrodniku nie pytałam, muszę to zrobić w najbliższym czasie, żeby posiać w gruncie następną partię rzodkiewki.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Rumianka zajrzyj do popularnej sieci dyskontów na "B", takiej z piegowatym owadem :wink: Ja tam kupiłam w tym roku rzodkiewkę Riesen von Aspern. Dobre, ale mi osobiście Krakowianka podeszła bardziej.

Edit// A dla tej sieci produkuje Vilmorin, więc u nich pewnie też znajdziesz.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Rumianka
500p
500p

Post »

Aguss, dziękuję tych stonek mam kilka w okolicy, więc na pewno sprawdzę . Nasiona Wilmorinu są w Liroyu więc tam pojadę w drugiej kolejności. Nam ona smakowała , robiłam z niej surówki z dodatkiem szczypioru , kopru i śmietany lub jogurtu . Z twarogiem też była dobra, dla mnie zaletą była wielkość bo tarłam ją na tarce zamiast kroić.
Pozdrawiam , Bożenka.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Post »

U mnie w tym roku rzodkiewkowy mix, pokusiłam się o sianie punktowe. Zajmuje ciut więcej czasu i miejsca, ale za to nie trzeba przerywać rzodkiewek.
I (jak kiedyś chyba Przemek) wysiewał rzodkiewkę w dziurki robione packą murarską z przymocowanymi kołkami, tak ja robiłam dziurki w ziemi grabiami. Rzodkiewka ładnie powschodziła. Jeszcze do zbiorów trochę czasu, bo zimno jest strasznie i musiałam nakryć ją mini tunelem foliowym.
Zdjęcie niebawem :) :)
Pozdrawiam Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”