Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna
To jest kapitalny pomysł z sadzeniem rzodkiewki. Każda ma miejsce do rozwoju, a nie tak jak siana.
W jednym miejscu wschodzi za gęsto, a w drugim za rzadko.
Sposób do zapamiętania!
Teresa
W jednym miejscu wschodzi za gęsto, a w drugim za rzadko.
Sposób do zapamiętania!
Teresa
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna
A ja przerzedzając siewki rzodkiewki , pikowłam je i nie przyjęły mi się....miały właśnie parę liści właściwych . Może miały za zimno?
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Myślę, że te przydługie korzonki można przyciąć tak jak robi się to przy flancowaniu buraków ćwikłowych.
Zapewne uszkodziłaś im korzonki. W tym cały ambaras aby rozsadkę przesadzić bez uszczerbku korzonka.Bynajmniej ja tak czynię .Przy przesadzaniu rzodkiewki z przerywki się nie uda, bo korzonek jest długi i trzeba by się głęboko podkopać.Pelasia pisze:A ja przerzedzając siewki rzodkiewki , pikowłam je i nie przyjęły mi się....miały właśnie parę liści właściwych . Może miały za zimno?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Może i masz rację,bo raczej nie uważałam ,aby nie uszkodzić korzonka,po prostu szkoda mi było wyrzucić siewki....spróbowałam, nie wyszło , trudno
-
- 200p
- Od: 19 maja 2015, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sieje rzodkiewke jak tylko pozwalaja na to warunki atmosferyczne. Tego roku chcialem zrobic to poczatkiem lutego, ale niestety pozniej nastapil powrot zimy i dobrze sie stalo, ze jej nie wysialem. W moim przypadku wiosenna rzodkiewka jest przedplonem dla ogorkow gruntowych. W tym roku chce tez sprobowac uprawy jesiennej. A odmiany to celesta, rudolf i springstar. Ta ostatnia jest pozniejsza od dwoch pierwszych. W zasadzie co roku zmieniam odmiany bo najwazniejszy dla mnie jest jak najkrotszy okres wegetacji. A prawie kazda rzodkiewka jezeli rosnie w dobrych warunkach to jest delikatna w smaku, a takiej cechy rowniez oczekuje.
Prosze wybaczyc, ale dopiero teraz zauwazylem pod spodem, ze macie powpisywane imiona. Wczesniej nie wpadlo mi to w oczy mimo, ze ladne i kolorowe
Prosze wybaczyc, ale dopiero teraz zauwazylem pod spodem, ze macie powpisywane imiona. Wczesniej nie wpadlo mi to w oczy mimo, ze ladne i kolorowe
U mnie od tamtego roku hitem jest rzodkiewka odmiany riesen von aspern. Piękne okrągłe rzodkieweczki, o wiele większe od innych odmian w tym momencie i bardzo "wyrównany" że tak powiem smak. Zdecydowanie polecam wypróbować.
Radog, miałam kilka lat temu odmianę Risen von aspern i rzeczywiście była smaczna , a rzodkiewki były tak duże , że koleżanki myślały , że to buraczki. Robiłam z nich surówki ucierając na tarce. Gdzie kupiłeś nasiona?
Pozdrawiam , Bożenka.
Pierwszą paczkę w tamtym roku kupiłem w jakimś markecie, a teraz to u siebie w ogrodniku więc w tej kwestii nie pomogę, ale myślę że jeśli się po sklepach porozglądasz nie powinno być z kupnem problemu.
Dziękuję , po marketach rozglądałam się i nie trafiłam , ale w ogrodniku nie pytałam, muszę to zrobić w najbliższym czasie, żeby posiać w gruncie następną partię rzodkiewki.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Rumianka zajrzyj do popularnej sieci dyskontów na "B", takiej z piegowatym owadem Ja tam kupiłam w tym roku rzodkiewkę Riesen von Aspern. Dobre, ale mi osobiście Krakowianka podeszła bardziej.
Edit// A dla tej sieci produkuje Vilmorin, więc u nich pewnie też znajdziesz.
Edit// A dla tej sieci produkuje Vilmorin, więc u nich pewnie też znajdziesz.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Aguss, dziękuję tych stonek mam kilka w okolicy, więc na pewno sprawdzę . Nasiona Wilmorinu są w Liroyu więc tam pojadę w drugiej kolejności. Nam ona smakowała , robiłam z niej surówki z dodatkiem szczypioru , kopru i śmietany lub jogurtu . Z twarogiem też była dobra, dla mnie zaletą była wielkość bo tarłam ją na tarce zamiast kroić.
Pozdrawiam , Bożenka.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
U mnie w tym roku rzodkiewkowy mix, pokusiłam się o sianie punktowe. Zajmuje ciut więcej czasu i miejsca, ale za to nie trzeba przerywać rzodkiewek.
I (jak kiedyś chyba Przemek) wysiewał rzodkiewkę w dziurki robione packą murarską z przymocowanymi kołkami, tak ja robiłam dziurki w ziemi grabiami. Rzodkiewka ładnie powschodziła. Jeszcze do zbiorów trochę czasu, bo zimno jest strasznie i musiałam nakryć ją mini tunelem foliowym.
Zdjęcie niebawem
I (jak kiedyś chyba Przemek) wysiewał rzodkiewkę w dziurki robione packą murarską z przymocowanymi kołkami, tak ja robiłam dziurki w ziemi grabiami. Rzodkiewka ładnie powschodziła. Jeszcze do zbiorów trochę czasu, bo zimno jest strasznie i musiałam nakryć ją mini tunelem foliowym.
Zdjęcie niebawem
Pozdrawiam Kaśka