Grusza azjatycka, wschodnia, chińska, Nashi
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grusza azjatycka
Powiedzcie mi proszę jaką wysokość/szerokość osiągną Chojuro i Nijisseiki na gruszy kaukaskiej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Pozdrawiam, Jacek
Grusze japońskie rosną słabo , Nijiseki wręcz bardzo słabo . U mnie 7 letnie / wprawdzie na pigwie/ ok. 2m
- bioy
Chciałem azjatki posadzić na pigwie, ponieważ w tym miejscu muszą rosnąć drzewka niskie, aby nie cieniowały winorośli.
Niestety wszędzie widzę tylko azjatki szczepione na kaukaskiej, a nie wiem czy na tej podkładce nie urosną za duże :/
kerim-k3 gdzie kupiłeś te grusze na pigwie?
Może ma ktoś te odmiany (Chojuro, Nijisseiki), kilkuletnie, na gruszy kaukaskiej i przybliży mi co nieco gabaryty?
Niestety wszędzie widzę tylko azjatki szczepione na kaukaskiej, a nie wiem czy na tej podkładce nie urosną za duże :/
kerim-k3 gdzie kupiłeś te grusze na pigwie?
Może ma ktoś te odmiany (Chojuro, Nijisseiki), kilkuletnie, na gruszy kaukaskiej i przybliży mi co nieco gabaryty?
Pozdrawiam, Jacek
Nie szukaj, bo nie warto. Na pigwie źle się zrastają, a jeśli się zrosną to cud żeby coś sensownego z tego było. Chyba że dostaniesz szczepioną na przewodniej. Kiedyś w szkółce Konieczko można było dostać szczepioną na pigwie, ale i ten producent się wycofał.bioy pisze:Chciałem azjatki posadzić na pigwie
Poza tym warto przeczytać http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2183leff pisze:Nie będzie łatwo znaleźć gruszę japońską na pigwie ponieważ drzewka takie bardzo słabo się zrastają.
..Jedyne wyjście żeby mieć japonkę na pigwie to kupno jakiejś odmiany zgodnej z pigwą i naszczepienie na nią japonki.
Bara Hardy lub Komisówka, ew. Carola (przetestowana) lub w ostateczności Konferencja (też przetestowana).
- bioy
Dziękuję za odpowiedź.
W takim razie pozostaje mi jedynie zakup na gruszy kaukaskiej.
Pytanie o gabaryty wciąż aktualne ;)
W takim razie pozostaje mi jedynie zakup na gruszy kaukaskiej.
Pytanie o gabaryty wciąż aktualne ;)
Pozdrawiam, Jacek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś, swoje azjatyckie nakryłem workami foliowymi. Na podłoże położyłem kawałki tektury falistej. Mam na pigwie S1 i na gruszy polnej. Sadzone jesienią 2015.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Grusze azjatyckie rosną na pigwie bardzo dobrze bez żadnej przewodniej. Mam Nijiseki , Chojuro i Bonita ; problemem jest obfitość owocowania- konieczne przerzedzanie zawiązków
kupowałem parę lat temu i już nie pamiętam gdzie
kupowałem parę lat temu i już nie pamiętam gdzie
Ostatnio zmieniony 4 sty 2016, o 17:12 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter.
Mam 9 odmian grusz azjatyckich na kaukaskiej, mają 11-12 lat, te , których nie przycinałem mają maksymalnie 3-3,5 metra wysokości, pozostałe nie przekraczają 2,5 metra, to kwestia pielęgnacji i modelowania korony. Jednym słowem nie urosną zbyt duże, za to owocują corocznie i obficie, no i nie boją się nawet surowych mrozów. Wyjątkiem może być Tse-Li , która na kaukaskiej rośnie dosyć silnie, ale można ją okiełznać przez umiejętne przycinanie i modelowanie korony drzewa.
która z grusz japońskich jest najsmaczniejsza ? dużo pozytywnych opinii ma Kumoi, czy ktoś może posiada tą odmianę.
Ja posiadam tę odmianę( Kumoi) , ale od niedawna i jeszcze mi nie owocowała. Dla mnie najsmaczniejsza jest Kosui, trochę gorszą Shinsejki o smaku lekko kwaskowym.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Witam , jak prowadzić koronę grusz azjatyckich ?? Jak wiadomo rośnie i owocuje specyficznie.
Czy grusze azjatyckie osiągają mniejsze rozmiary od grusz europejskich? Jaką wysokość osiągają drzewa na podkładce kaukaskiej w polskich warunkach? Jak się ma wielkość drzewa takiej Chojuro w stosunku do np. Klapsy?