Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Post »

Aniu,
Z lawendą całkiem możliwe, kilka razy ją siałam, siewki tak właśnie wyglądają. Gratulacje, udała Ci się plantacyjka :)
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit a czemu chcesz wywalić te tulipany?? że liście maja niekształtne?? :roll: podsyp je jakimś nawozem do cebulowych i daj im szansę
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Wiolu, to kalina koreańska, a kwiaty będą bledsze, jasno różowe.
Mam nadzieję, że róże się przyjmą i zatrą w pamięci złe początki. Kupiłam dzisiaj Pastellę - ostatnia na rabatkę przy podjeździe. Kiedy ją sadziłam, ziemia z dołu doniczki się oberwała - wygląda na sadzonkę z własnym korzeniem. Ciekawe, jak będzie sobie radziła.

Soniu, pewnie tulipany bywały zawirusowane, tylko kto miał świadomość tego?
Wszystko wskazuje na to, że posiała się lawenda. Teść się ucieszy, o ile jej nie zrobię krzywdy, niechcący. Na All kupiłam mojego szalonego Chippendale ;:333 .

Ewelino, czas na gratulacje będzie, kiedy uda mi się jej nie wykończyć. Na razie zostawię tam, gdzie zechciała wyrosnąć. Selekcja dokona się sama.

Aniu, kształt liści mnie niewiele obchodzi, to nie sałata :wink: . Mają rdzawe cętki na liściach i kwiatach. Kojarzy mi się to z jakąś nieodwracalną dolegliwością. Nawóz dostają, nawet się wysilam i serwuję im oddzielne jedzonko.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Szkoda tulipanków, bo śliczne :(
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj tulipany hurtem :wink: . Na szczęście tylko dwie odmiany mają plamki.
Obrazek

Wiąz Jacqueline Hillier ma piękne młode listki.
Obrazek

Ubiorek wieczniezielony
Obrazek

Obrazek

W tym roku szykuje się sporo kwiatków głogu, nareszcie :heja .
Obrazek

Żagwin. Widać, jak kiepsko wygląda lawenda, ale mam nadzieję, że już wkrótce suche badylki zostaną zakryte przez nowe przyrosty.
Obrazek

Obrazek

Dzisiaj zakończyłam przygotowywanie tunelu. Jeszcze mata ściółkująca, ale zapomniałam zlecić zakup. U nas są tylko paczkowane, a chcę mieć jeden kawałek 3,2 x 6,5 m, cięty z rolki. Tutaj widać 2/3 powierzchni.
Planowałam hartowanie rozsad pod folią, ale jakoś zimno ostatnio. W domu mają już chłodniej w dzień i trochę ciasno.
Obrazek

Tymczasem w tunelu zadomowiły się inne ziółka - pora przygotować im stały domek.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz wiosnę zaawansowaną ;:oj
Moje tulipany nie chcą zdradzić kolorów. Wyrosły i uparły się czekać na słońce.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Ubiorek jaki śliczny i już kwitnie ;:oj a ja mam dopiero siać, mam nasionka, pogoda taka brzydka, dziś 8stopni :( i nie mogę się zabrać za siewy kwiatów. On jest zimozielony? Ile ma już lat?
Moje głogi wyglądają podobnie, będzie sporo kwiatków ;:138 a Tunel super duży ależ tam można nasiać, nasadzić ;:224
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Wiąz i ubiorek,cudooowne ;:oj
A teraz wiem,że u mnie głóg na polach rośnie,dzięki ;:215
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29

Post »

Aniu,wspaniały duży namiot ;:215 ,pomidory na pewno będą zadowolone. :D
Ładne pączki ma ta kalina!
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ach, taki tunel to marzenie! Czy róże w donicach byłyby w nim zimą bezpieczne? Tak tylko pytam z ciekawości, bo i tak nie mam miejsca na podobną "budowlę".
Ale na przykład wszelkie zasiewy czy potem uprawa pomidorów - doskonała inwestycja ;:108
Jeszcze teraz trzymasz tam różyczki? Czy przeniosłaś na wypadek przymrozków?
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Aniu gratuluje tunelu,jest super ;:215
Też bym chciała taki ,ale mój mąż stwierdził,że mi nie potrzebny ;:223 i tu się myli ;:145
Tulipanki dają pokaz w wielu wątkach,mają swoje pięć minut tzw i są cudne.
Ubiorek u mnie dopiero zaczyna kwitnąć a u ciebie już w pełni kwitnienia.Głóg mam od zeszłego roku i też ma pączki kwiatowe,też mam nadzieję,że zakwitnie :tan
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, rozumiem, że już byś chciała zobaczyć u Siebie kwitnące tulipany, zwłaszcza, kiedy się napatrzysz w innych ogrodach ;:168 . Może na majówkę Ci zrobią niespodziankę. Ja już zaczynam usuwać przekwitłe kwiatki. Dobrze, że kwitną w różnych terminach ;:108 .
U mnie jest raczej zimno, ale nie mam zastoiska mrozowego, więc nawet przymrozek nie zaszkodził roślinom, chociaż samochód trzeba było skrzybać, po jednej nocy.

Gosiu, to jest tunel pomidorowy + ogórki sałatkowe, a w planie jest jeszcze paprykowy. Może puszczę arbuzy dołem, pod pomidorami.
Mój ubiorek ma trzy lata, sadziłam odcięte pędy z malutkimi korzonkami. Sąsiadka twierdziła, że się nie przyjmą, bo już wiele razy próbowała w ten sposób rozmnażać, bezskutecznie. Przycięłam krótko pędy, podlewałam i sadzonki ładnie się ukorzeniły. Miałam ich około 10 i tylko najsłabsza uschła (mrówki :evil: ). Nigdy nie wysiewałam nasion. Jest zimozielony. U mnie nie przemarza, ale zawsze krótko ścinam po kwitnieniu, tak na 10-15 cm - traktuję w ten sposób wszystkie poduszkowe "skalniaki". Przez jakiś czas wyglądają szpetnie, ale szybko odrastają, a dzięki cięciu, pozostaje zwarta poduszeczka. Powodzenia w uprawie.

Mati, dzikie głogi mam na terenie kamieniołomu, jakiś kilometr ode mnie. Pyszna marmolada ;:333 . Na zdjęciu była ozdobna odmiana Pauls Scarlet, na razie podobna do dzikiego, ale wkrótce pokażą się malinowe różyczki.

Małgosiu, mam nadzieję, że moja przygoda z pomidorami nie okaże się porażką. Nie mogę się doczekać tych kształtów i kolorów oraz smaku, naturalnie!
Kalina jest śliczna, a jesienią ma ładne, czerwone listki.

Wandziu, sądzę, że róże trzeba byłoby jednak czymś przysypać, a najlepiej zadołować w tym tunelu. Zimą folia chroni głównie od wiatru - w takie zimy, jak ostatnia, to ma duże znaczenie.
Róże pozostają w tunelu, ponieważ były tam zadołowane i wypuściły liście, kiedy na zewnątrz było wciąż chłodno. Później posadziłam je do donic. Obawiam się wystawić takie rozhartowane z obawy przed przymrozkiem, chociaż kilkanaście już posadziłam do gruntu i mają się dobrze, jednak w ziemi korzenie mają ciepło. Do tunelu trafiły też krzewy owocowe z marketu, bo rozhartowane, a teraz mają ładne, ciemnozielone liście i młode korzonki (wystają w otworach odpływowych). Miałam wystawić już donice na zewnątrz, ale wiatr bardzo szybko wysusza ziemię w doniczkach. Na sadzenie pomidorów wciąż zbyt zimno, więc korzystają inne rośliny. Tunel będzie typowo pomidorowy, dodatkowo posadzę przy wejściu ogórki sałatkowe, żeby były wcześniej, bo córka je lubi.

Beatko, dzięki, M. rośnie z dumy :D . Jego wzięło na prace przydomowe, więc korzystam. Może chce mi dać zajęcie, żebym nie zrzędziła mu za uszami :lol: . Jeżeli tak, to chyba jestem wyjątkową jędzą ;:224 , bo obiecał mi drugi, nieco mniejszy, na papryki :;230 .
Mój głóg w pierwszym roku miał tylko kilka kwiatostanów i zupełnie niepodobne do siebie kwiatki. Byłam pewna, że kupiłam inną odmianę :shock: . Na szczęście, kolejny rok pokazał, że jest to moja wymarzona, wspomnieniowa odmiana. Jako dziecko zrywałam całe reklamówki jego kwiatów na Boże Ciało, później ja dorosłam, a głogi wycięto. Zamiast cienistych, kwitnących wiosną alejek mamy elegancką patelnię z kostki i kilka rachitycznych kloników. Mam nadzieję, że przeżyją i zacznie to wyglądać przyzwoicie... Kiedyś.
Nie wiem, dlaczego mój ubiorek jest taki wyrywny ;:204 , rośnie w półcieniu, więc spodziewałabym się, że będzie kwitł później. Bardzo krótko go przycinam, ale czy to ma znaczenie, akurat w kwestii kwitnienia?
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Kurcze tak sobie myślę ,że może i ja powinnam być bardziej jędzowata ;:131 to może by coś wskórał,ale chyba u mnie to nie zda egzaminu bo mój mąż 3/4 roku spędza poza domem niestety ;:223 No i pewnie szybko się nie doczekam :D
Ja jeszcze nie wiem jakie będzie miał kwiaty mój głóg ,ale mam nadzieję,że będą ładne.
Ja mojego ubiorka nie cięłam a może powinnam ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”