Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
- Pachirka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 kwie 2016, o 10:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Calathea - pielęgnacja i problemy w uprawie
Ja mam też drobne pytanie - moją Calatheę mam od 1.5 tyg, ziemia w której stoi jest ciągle strasznie wilgotna, bardzo gliniasta... Nie podlewałam jej od czasu zakupu, a wciąż ma dość mokro :o Nawet pojawiła się lekka pleśń na ziemi. Czy taka ziemia nie jest zbyt ciężka dla tego gatunku? Wiem, że lubią wilgoć, ale spod ziemi wydobyłam dwa zgnite już listki :/ Nie zdołały się wybić. Te ponad natomiast rosną pięknie. Ale boję się o przegnicie korzeni w takiej ziemi. Choć mała nie jest i jakoś rosła w niej do tej pory... Wymienić ziemię? Czy taka jest ok dla tego gatunku?
Pani w kwiaciarni namówiła mnie do zapobiegawczego włożenia do ziemi pałeczek przeciwgrzybiczych, jako że niby bardzo często są porażane grzybem, do tego te pałeczki nawożą. Posłuchałam, ale też nie wiem, czy dobrze zrobiłam? Czy to dobra rzecz, czy jakieś dziadostwo i wyjąć to?
Oto ona:
Pani w kwiaciarni namówiła mnie do zapobiegawczego włożenia do ziemi pałeczek przeciwgrzybiczych, jako że niby bardzo często są porażane grzybem, do tego te pałeczki nawożą. Posłuchałam, ale też nie wiem, czy dobrze zrobiłam? Czy to dobra rzecz, czy jakieś dziadostwo i wyjąć to?
Oto ona:
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Trzeba koniecznie wymienić ziemię na tą co podałem w poprzednim moim poście. Przy okazji ocenisz stan korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- pralka
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2016, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W jakich proporcjach zmieszać ziemię z kokosem?
Wystarczy wymienić ziemię, a kwiaty zostawić w tych samych doniczkach? To takie, w których przyszły ze sklepu. Właściwie to jestem zupełnie zielona, czy wszystkie kwiaty po przyniesieniu ze sklepu powinniśmy przesadzać?
Mam w domu ziemię do roślin zielonych, czy to się nadaje, czy powinnam kupić coś innego? (na opakowaniu jest napisane, że to mieszanka torfów wysokiego i niskiego)
Wystarczy wymienić ziemię, a kwiaty zostawić w tych samych doniczkach? To takie, w których przyszły ze sklepu. Właściwie to jestem zupełnie zielona, czy wszystkie kwiaty po przyniesieniu ze sklepu powinniśmy przesadzać?
Mam w domu ziemię do roślin zielonych, czy to się nadaje, czy powinnam kupić coś innego? (na opakowaniu jest napisane, że to mieszanka torfów wysokiego i niskiego)
- norbert76
Doniczka o rozmiar większa, o ile bryła korzeniowa wypełnia całkowicie doniczkę. Ziemia taka może być, włókno kokosowe możesz, nie musisz dodawać. Ważne żeby dodać agroperlit. Ja mieszam na oko, mniej więcej 2:1, można też 3:1.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Pachirka
Dziękuję!!norbert76 pisze:Trzeba koniecznie wymienić ziemię na tą co podałem w poprzednim moim poście. Przy okazji ocenisz stan korzeni.
- pralka
- 10p - Początkujący
Katastrofa! Jednak mamy przędziorki!
Panie Norbercie, co Pan poleca kupić żeby się tego pozbyć?
Hmmm właściwie to nie mam pojęcia czy to są przędziorki czy nie, w każdym razie jakieś maciupkie robaczki mi tam chodzą. Próbowałam zrobić zdjęcia, ale nic nie widać. Nie mam też lupy żeby się im przyjrzeć :/
Mimo wszystko załączam zdjęcie, może bardziej doświadczeni będą potrafili rozpoznać paskudztwo po takich kropeczkach, chyba to jajka bo się nie ruszają:
Panie Norbercie, co Pan poleca kupić żeby się tego pozbyć?
Hmmm właściwie to nie mam pojęcia czy to są przędziorki czy nie, w każdym razie jakieś maciupkie robaczki mi tam chodzą. Próbowałam zrobić zdjęcia, ale nic nie widać. Nie mam też lupy żeby się im przyjrzeć :/
Mimo wszystko załączam zdjęcie, może bardziej doświadczeni będą potrafili rozpoznać paskudztwo po takich kropeczkach, chyba to jajka bo się nie ruszają:
- norbert76
Kup Magus i zrób dwa opryski w odstępie dokładnie tygodnia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Czy ten nalot jest klejący i czy występuje w innych miejscach?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Pachirka
Raczej nie jest klejący. Występuje tylko u nasady liści, za tu u większości. Troszkę się rozprowadza po wierzchniej stronie liści, jako pyłek (można łatwo zdmuchnąć)
- norbert76
Wsadź doniczkę w worek foliowy, tak żeby zabezpieczyć ziemię i daj pod solidny prysznic. Potem obserwuj czy nic się nie pojawi.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- pralka
- 10p - Początkujący
A czy ten oprysk i przesadzanie do nowej ziemi idą ze sobą w parze? Czy z ziemią na razie poczekać? Chciałam to wszystko zrobić dzisiaj wieczorem.