Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Spirit
To nie jest choroba, więc niczym sie nie zarażą, jak najszybciej do tunelu bo za chwilę będziesz miał tam busz
-- 27 kwi 2016, o 18:09 --
imagine
ad 1 tak
ad 2 tak
ad 3 nie
-- 27 kwi 2016, o 18:10 --
imagine
ad 1 tak
ad 2 tak
ad 3 nie
To nie jest choroba, więc niczym sie nie zarażą, jak najszybciej do tunelu bo za chwilę będziesz miał tam busz
-- 27 kwi 2016, o 18:09 --
imagine
ad 1 tak
ad 2 tak
ad 3 nie
-- 27 kwi 2016, o 18:10 --
imagine
ad 1 tak
ad 2 tak
ad 3 nie
Dzisiaj powędrują do tunelu, tam będą miały chyba lepsze warunki niż na parapecie.
Docelowo mają trafić do gruntu.
Szukałem przyczyny więdnięcia moich pomidorów i myślę, że chyba brakuje im pożywienia i trochę za mocno je podlewałem.
Chyba czymś je zasilę i zobaczę na efekty.
Docelowo mają trafić do gruntu.
Szukałem przyczyny więdnięcia moich pomidorów i myślę, że chyba brakuje im pożywienia i trochę za mocno je podlewałem.
Chyba czymś je zasilę i zobaczę na efekty.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje pomidorki dostały plam na liściach ? Ostatni weekend spędziły w domu bo było za zimno a od poniedziałku wystawiałam je na zewnątrz (noce w domu). Czy to może być poparzenie słoneczne ? Tydzień temu były już ładnie zahartowały i stały w pełnym słońcu ale może po weekendzie znów trzeba byo je zasłaniać ?
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Wygląda na poparzenie, moje też mają kilka takich plamek, teraz przykrywam je bardzo cieniutką firanką w to najostrzejsze słońce.
Pozdrawiam ;)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamila zimny wiatr, a sadzonka wyjęta z ciepłego pomieszczenia ( otwarte szparki oddechowe) może tak się objawiać.
dudus0974 Jest specjalny wątek do analiz, na szybko, to za dużo chloru, najlepiej, żeby było jak najmniej i zasolenie dla małej siewki nieco za duże.
dudus0974 Jest specjalny wątek do analiz, na szybko, to za dużo chloru, najlepiej, żeby było jak najmniej i zasolenie dla małej siewki nieco za duże.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
LaKamila, a przy jakich temperaturach je wystawiałaś? Moim zdanie to mogą być uszkodzenie wskutek zimna. Udało mi się znaleźć tylko anglojęzyczną stronę ze zdjęciami podobnymi do Twoich uszkodzeń. Przyjrzyj się i porównaj. http://plantclinic.tamu.edu/2011/05/10/tomato-woes/
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Kasiu, chyba to może być też reakcja na chłód. Szczególnie wczoraj było zimno. Do tego padał deszcz i trochę zaciłam na balkon - wieczorem liście były mokre. wstrzymam się na razie z wycieczkami na balkon. W przyszłym tygodniu ma być ładnie więc wtedy spróbujemy jeszcze raz
-- 28 kwi 2016, o 12:17 --
Kasiu, chyba to może być też reakcja na chłód. Szczególnie wczoraj było zimno. Do tego padał deszcz i trochę zaciłam na balkon - wieczorem liście były mokre. wstrzymam się na razie z wycieczkami na balkon. W przyszłym tygodniu ma być ładnie więc wtedy spróbujemy jeszcze raz
-- 28 kwi 2016, o 12:17 --
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamila, niektóre liście moich pomidorów wyglądają identycznie i uszkodzenia z powodu chłodu wydają się być prawdopodobne - moje stały i w niskiej temperaturze i dopadł je zimny wiatr.
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Patrycja, ten zimny wiatr jest najbardziej zdradliwy. Niby temperatura dośc wysoka (ok 10 stopni) ale odczuwalnie dość mroźno.
Myślicie że powinny postać trochę w domu czy mimo wszystko je hartować ?
Myślicie że powinny postać trochę w domu czy mimo wszystko je hartować ?
- mymysteryy
Hartuj, ale jak będzie co najmniej 12*. Poniżej hamujesz rozwój.
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
To jest 12 . O 15 ma być nawet 13 . Trochę je osłoniłam żeby tak wiatr nimi nie szarpał.
dzisiaj dostały jeszcze wzmocnienie nawozem z pokrzyw wymieszanym z nawozem gołębim ale takim baaardzo delikatnym).
Myślicie że mogę je spryskać HT ? Stosuję cotygodniowe opryski HT na zmianę z OW ale nie wiem czy teraz powinnam robić oprysk.
dzisiaj dostały jeszcze wzmocnienie nawozem z pokrzyw wymieszanym z nawozem gołębim ale takim baaardzo delikatnym).
Myślicie że mogę je spryskać HT ? Stosuję cotygodniowe opryski HT na zmianę z OW ale nie wiem czy teraz powinnam robić oprysk.
- mymysteryy
Na tym etapie HT raczej jest zbędne. OW jak najbardziej może być. Oczywiście nie bezpośrednio przed wyniesieniem na balkon, bo Ci je spali. Najbezpieczniej, jak spryskasz dopiero wieczorem już po wniesieniu do domu.