Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Dzięki Kasiu . Więc dziś będzie OW.
Cały czas szukam czego brakuje moim pomidorom. Czy to może być niedobór manganu, czy ogólnie wszystkich składników.Spirit pisze:Witam
Coś zaczyna się dziać z moimi pomidorami. Zwijają się im liście i na niektórych są przebarwienia, plamy.
Sam nie mogę dojść co jest tego przyczyną. Pomidory są na parapecie w oknie skierowanym na południe.
Czasami słońce im przygrzewa, ale teraz przeważnie jest pochmurno.
Mogę je przenieść do tunelu, ale jeżeli to jakaś choroba to boję się, że zarażą mi pomidory które rosną w tunelu.
Podlewam je jak ziemia zaczyna przesychać. Niczym ich jeszcze nie pryskałem. Mam w domu Acrobat,
Ridomil i Miedzian.
Pomidory, które były na zdjęciach praktycznie zwiędły. Mam w domu substral do pomidorów, czy może użyć czegoś innego?
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Spirit, jaką ziemię zastosowałeś ? I kiedy były przesadzane ? Dziwne że nie widać korzeni. U mnie w przezroczystych kubkach bardzo szybko korzenie są widoczne prze ściankach. To może być problem z podłożem.
Nie pamiętam nazwy ziemi. Przesadzałem początkiem kwietnia.
Większość pomidorów jest ok, ale tych którym zwijają się liście i więdną przybywa.
Kupiłem dzisiaj nową ziemię może je poprzesadzam, albo zasilę substralem.
Sam nie wiem co robić
Większość pomidorów jest ok, ale tych którym zwijają się liście i więdną przybywa.
Kupiłem dzisiaj nową ziemię może je poprzesadzam, albo zasilę substralem.
Sam nie wiem co robić
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Zajrzyj do korzeni. Zobacz jak wyglądają. Powinny już dawno przerosnąć tą ziemię z pojemników. Zobacz też czy te, które wyglądają zdrowo mają zdrowe korzenie, które wrosły w nową ziemię. Być może jak przesadzałeś mialy jeszcze zapas ziemi z poprzedniej doniczki i dały radę. Jeżeli przybywa tych "chorych" trzeba przesadzać.
Tylko jak je teraz przesadzić i do czego? W połowie maja miały trafić do gruntu.
Może wystarczy jak dosypię im nowej ziemi?
Może wystarczy jak dosypię im nowej ziemi?
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Zostawiłabym w tych samych pojemnikach. Prawdopodobnie bez problemu pozbędziesz się tej "złej" ziemi bo korzenie jej nie przerosły. Pozbądź się jak najwięcej tej starej i wymień na "zdrową", wiele osób poleca taką z Biedronki. Podobno sprawdza się bardzo dobrze w tym sezonie. Ja mam KiK Krajewskich i jest ok. Widziałam też Kroken i wyglądała dobrze.
Dzięki za porady, zabieram się do roboty. Ziemię mam firmy KEKKILA.
Dam znać jaki będzie efekt mojej pracy
Dam znać jaki będzie efekt mojej pracy
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Spirit, tylko żeby to nie była taka sama ziemia Tej o której piszesz nie znam. Rośnie już coś z Twojej rozsady w tej ziemi ? Jeżeli sprawdziła się przy innych roślinach powinna być ok.
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Znowu problemy z kupną ziemia.Mój tata od zawsze ziemia z działki od siewu do wysadzania do gruntu i nigdy nie miał problemów zadnych z sadzonkami.Ja ide w jego slady i tylko do siewu kupiłem ziemie.Pikowałem tak jak on do zwykłej ziemi i jest wszystko ok.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spirit, rozsada wygląda tak, jakby korzeniom brakowało powietrza.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Przesadziłem większość moich pomidorów. Rzeczywiście mają małe korzenie.
Co mogło być przyczyną braku powietrza korzeni. Może za bardzo ubiłem ziemię przy przesadzaniu.
Co mogło być przyczyną braku powietrza korzeni. Może za bardzo ubiłem ziemię przy przesadzaniu.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w ogóle nie ubijam ziemi przy przesadzaniu, doniczką nagarniam substrat torfowy, a po podlaniu sadzonkę wodą, jest już dostatecznie stabilna. Korzenie po przerośnięciu dostatecznie zwiążą podłoże.
pozdrawiam Ludwik