Ja kupowałam w sklepie ogrodniczym i było ich tam tyle, że nie wiedziałam które wybrać. Kupiłam 12 szt. rózne kolory, na obrazkach byłu śliczne a mnie nie wyszły. Ale to nic i tak najbardziej lubię hiacynty i lilie. Za ich zapach i piękne kwiaty. Hiacynków mam trochę ale lilie pomalutku kupuję.
A ja z roślin cebulowych kupiłam cebulę dymkę i czosnek letni.
Może mniej ozdobne, ale jakie smaczne, bo czy wyobrażacie sobie jedzenie bez tych warzyw?
Teraz leżą sobie w kartonie i podsychają, czekają na wiosnę.
Lila my o pięknych i pachnących kwiatach, a Ty o cebuli i czosnku. Litości. Ja swojego czosnku nawet nie wykopałam, a cebuli nigdy jeszcze nie sadziłam.
Uwaga, teraz będę się chwalić !
Wczoraj kupiłam ogromniastą cebulę amarylisa.
To jest mój pierwszy raz.. ! Siedzi już w doniczce
na parapecie, a ja nie mogę się doczekać kiedy dane
mi będzie ujrzeć ten piękny (podobno czerwono-biały) kwiat.
Aniu, życzę Ci dużo cierpliwości w oczekiwaniu na kwiat:lol: Mnie te kwiaty oczarowały rok temy i kupiłam 2 cebulki. O rany ile się naczekałam, żeby po długaśnych liściach wreszcie pojawiły się piekne kwiaty. Miały kwitnąć zimą, Zakwitły latem. Były suuuuper Terez moje jeszcze śpią przez 2 tygodnie.
Amlos pisze:Dziękuje bardzo Szpilko ! Będę cierpliwa jak Indianin he,he...
A można wiedzieć, po jakim czasie od wsadzenia zakwitły ?
Pozdrawiam
Moje tylko raz podleję i wyrastają dwa listki z pączkiem, w tej chwili są dwa ale nie podlewam bo trochę za szybko poczekam jeszcze ze 2-3 tyg. Jedna z cebul ma kilka lat i jest już pokaźna.
Jeżeli dobrze pamiętam to moja od pierwszego podlania zakwitła po 3 tyg.
Proszę o radę ,Wykopałam wszystkie [tak myślę] szafirki, bo miałam ich setki, i co mam z nimi dalej robić? mam je w papierowej torebce i co dalej .Chciałabym je wkopac tylko w jedno miejsce -kiedy mogę to zrobić?
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna