Peperomia wymagania, pielęgnacja
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Peperomia - uprawa, pielęgnacja
Dziękuję, onectica. Jak je razem posadzę, to się chyba nie pogryzą Muszę zredukować liczbę doniczek. Jeżeli coś nowego dokupię (a pewnie tak będzie), to mi miejsca zabraknie.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 mar 2016, o 17:56
Re: Peperomia -Proszę o pomoc w identyfikacji choroby
Witam,
Z góry przepraszam jeśli w niewłaściwym miejscu zamieszczam pytanie;/Potrzebuje pomocy, ponieważ nie wiem co dolega mojej roslinie.Kwiatka znalazłam około 5 lat temu i dlatego nawet nie wiem dokładnie co to za gatunek i jaka odmiana.Podejrzewam ,że to Peperomia.Do tej pory rósł sobie świetnie.Nie było z nim problemów, jest mało wymagajacy-przeżył nawet ze mną 4 przeprowadzki-kwiatek podróznik:)Teraz jednak zaczeło go cos atakować.Na wewnętrznej stronie liści widać jakby złociste blaszki.Przeszukałam cały internet ale niestety nie znalazłam nic co by mogło tym objawom odpowiadać;/Kwiatek gubi dużo zaatakowanych liści które robią się miekkie i odpadają.Bardzo proszę o pomoc jakie środki kupić i co zrobić bo ,aż mnie serce boli jak na niego patrze.Dodaje również zdjęcia.
Z góry dziękuję za odpowiedz:)
Z góry przepraszam jeśli w niewłaściwym miejscu zamieszczam pytanie;/Potrzebuje pomocy, ponieważ nie wiem co dolega mojej roslinie.Kwiatka znalazłam około 5 lat temu i dlatego nawet nie wiem dokładnie co to za gatunek i jaka odmiana.Podejrzewam ,że to Peperomia.Do tej pory rósł sobie świetnie.Nie było z nim problemów, jest mało wymagajacy-przeżył nawet ze mną 4 przeprowadzki-kwiatek podróznik:)Teraz jednak zaczeło go cos atakować.Na wewnętrznej stronie liści widać jakby złociste blaszki.Przeszukałam cały internet ale niestety nie znalazłam nic co by mogło tym objawom odpowiadać;/Kwiatek gubi dużo zaatakowanych liści które robią się miekkie i odpadają.Bardzo proszę o pomoc jakie środki kupić i co zrobić bo ,aż mnie serce boli jak na niego patrze.Dodaje również zdjęcia.
Z góry dziękuję za odpowiedz:)
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wg mnie to albo wciornastki albo przędziorki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Witam ponownie. Dziś stałam się szczęśliwą posiadaczką kolejnej peperomii. Zakupiłam ją w centrum ogrodniczym. Pojechałam tam po doniczki do palm, a wróciłam z kwitnącą peperomią kędzierzawą (małych "palmówek" niestety nie było). Na opakowaniu napisano peperomia exclusiva. Nie wiem dlaczego? Posadzona jest bardzo gęsto. Ma dużo kwitnących łodyg. Miedzy starszymi pędami jest dużo młodych i usiłujące przebić się przez ten gąszcz małe, chyba, kwiatki. Doniczka jest tak wypełniona, że nie wiem jak mam roślinkę podlewać. Na podstawek? Jest w podłożu sklepowym. Od dołu doniczka ma otwory. Czy korzenie pociągną wodę? Wiem, że trzeba ją rozsadzić. No, ale ona kwitnie. Czy przeczekać to kwitnienie i później rozsadzić? Nie mogę teraz wstawić zdjęcia, ale roślinka wygląda bardzo ładnie i zdrowo. Proszę zatem o poradę. Pozdrawiam z ziemi lubuskiej, nękanej na zmianę deszczem, śniegiem i gradem.
---29 kwi 2016, o 10:34---
Kontynuując poprzedni post, wstawiam fotki
p. kędzierzawa
Proszę o ocenę i poradę j.w.
---29 kwi 2016, o 10:34---
Kontynuując poprzedni post, wstawiam fotki
p. kędzierzawa
Proszę o ocenę i poradę j.w.
Per aspera ad astra
- norbert76
Generalnie jest wszystko w porządku. Przesadzenie będzie bardzo proste, a radziłbym w miarę szybko zrobić, bo pewnie jest posadzone w kokosie - a nie jest to najlepsza ziemia dla peperomii. Wystarczy wziąć standardowo doniczkę o rozmiar większą i posadzić w mieszance ziemi do sukulentów i agroperlitu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Norbert76, dziękuję. Wiesz może, jakie korzenie ma p. kędzierzawa Pytam, ponieważ moje inne peperomie mają malutkie korzonki i dałam im płytką doniczkę. Jak jest z tą, nie wiem. No i odwieczne pytanie. Podlewać zaraz po przesadzeniu? I mam nadzieję, że nie straci tych ciekawych kwiatostanów, bo są bardzo ładne.
Per aspera ad astra
- norbert76
Peperomie mają małe korzenie, więc lepszym rozwiązaniem będzie płytsza doniczka.
Po przesadzeniu poczekał bym parę dni z podlewaniem.
Po przesadzeniu poczekał bym parę dni z podlewaniem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Bardzo proste Jasne. Tylko nie mówiłeś, że gałązki są bardzo kruche i tak łatwo je uszkodzić. Taka jestem zręczna, że urwałam ich chyba z 10. Teraz stoją w kieliszku z wodą i liczę na to, że puszczą korzonki. A roślinka wygląda tak: peperomia przesadzona
Jak myślisz, uda się.
Jak myślisz, uda się.
Per aspera ad astra
- norbert76
Mój błąd, zapomniałem napisać że są kruche.
Ale z tego co widzę, nadal jest gęsta i zresztą w miarę szybko powinna na nowo zregenerować straty.
Ale z tego co widzę, nadal jest gęsta i zresztą w miarę szybko powinna na nowo zregenerować straty.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Norbert76, i tak dziękuję za rady i te i inne. Powiedz tylko jeszcze, czy ukorzeniać te listki Czy też dać sobie spokój Do ukorzeniania lepsza woda, czy ziemia A może eksperyment - kilka do wody i klika do ziemi
Per aspera ad astra
- norbert76
Nigdy nie ukorzeniałem peperomii, ale możesz spróbować tak i tak.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
Wracam do tematu. Otóż... Na liściach peperomii magnoliolistnej są brzydkie brązowe zmiany. Chodzi o dwa pierwsze zdjęcia w zbliżeniu
Zdjęcia peperomii
Roślina przesadzona w marcu. Do jednej doniczki dałam dwie różne: magnoliolistną i tępolistną (obie są w galerii). Tępolistna jest zdrowa, choć słabo rosną jej młode listki - stanęły w miejscu. Plamy pojawiły się wcześniej, jakieś dwa miesiące temu. Początkowo myślałam, że to od soku diffenbachii (gutacja), bo zdarzyło się, że nieopatrznie postawiłam peperosię pod tą trucicielką. Teraz mam jednak wątpliwości. Gdzieś naczytałam się o antraknozie i już sama nie wiem. Zmiany są suche, obejmują całą grubość liścia, na wylot (martwica?). Chore są 4 liście z różnym nasileniem zmian. Na tej chorej roślinie pojawiły się trzy nowe listki i one rosną, choć są bardzo jasno wybarwione. Nie widziałam nieproszonych gości. Chciałam na wszelki wypadek usunąć liście z plamami i dać jakiś środek grzybobójczy. Nie wiem jednak czy trafnie zdiagnozowałam chorobę. Proszę o pomoc
Zdjęcia peperomii
Roślina przesadzona w marcu. Do jednej doniczki dałam dwie różne: magnoliolistną i tępolistną (obie są w galerii). Tępolistna jest zdrowa, choć słabo rosną jej młode listki - stanęły w miejscu. Plamy pojawiły się wcześniej, jakieś dwa miesiące temu. Początkowo myślałam, że to od soku diffenbachii (gutacja), bo zdarzyło się, że nieopatrznie postawiłam peperosię pod tą trucicielką. Teraz mam jednak wątpliwości. Gdzieś naczytałam się o antraknozie i już sama nie wiem. Zmiany są suche, obejmują całą grubość liścia, na wylot (martwica?). Chore są 4 liście z różnym nasileniem zmian. Na tej chorej roślinie pojawiły się trzy nowe listki i one rosną, choć są bardzo jasno wybarwione. Nie widziałam nieproszonych gości. Chciałam na wszelki wypadek usunąć liście z plamami i dać jakiś środek grzybobójczy. Nie wiem jednak czy trafnie zdiagnozowałam chorobę. Proszę o pomoc
Per aspera ad astra
- norbert76
Stosujesz zasadę przy podlewaniu, żeby wierzchnia warstwa ziemi nieco przeschła?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta