Moja mini kaktusiarnia - KaraibskieMango
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2016, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja mini kaktusiarnia - KaraibskieMango
Pierwszego kaktusa kupiłam w styczniu tego roku, to był zwykły impuls. Teraz mam aż 10 doniczek i przygotowuje się do wysiewu
Notocactus scopa
Gymnocalycium baldianum
I z tymi dwoma mam problem, kupiłam gymnocalycium baldianum i gymnocalycium vatteri, a obydwa kaktusy zostały rozpoznane jako jeden gatunek.
Echinocereus moricalli
Czy ten kaktus ma alternatywną nazwę echinocereus viereckii? Kupiłam: echinocereus viereckii v morricalii.
Aylostera muscula
Kaktus ma już 4 pąki, jeden taki trochę większy i 3 małe, mam nadzieję, że jeszcze jakieś pączki wyrosną.
Notocactus schlosseri
Mammillaria spinosissima albispina
Na kaktusie jest łącznie ponad 10 pąków, co kilka dni doliczam się nowych. Co mnie zaskoczyło, to są drugie pąki w tym roku. Kaktusa kupiłam jakoś w styczniu, w lutym miał 2 pąki, ale szybko przekwitły, nie było żadnego podlewania. Nastawiałam się raczej na to, że drugi raz mi nie zakwitnie.
Notocactus uebelmannianus
Pod taką nazwą go kupiłam, nie został zidentyfikowany na forum.
Pleiospillos nelii
Również zakupiony pod taką nazwą.
Notocactus scopa
Gymnocalycium baldianum
I z tymi dwoma mam problem, kupiłam gymnocalycium baldianum i gymnocalycium vatteri, a obydwa kaktusy zostały rozpoznane jako jeden gatunek.
Echinocereus moricalli
Czy ten kaktus ma alternatywną nazwę echinocereus viereckii? Kupiłam: echinocereus viereckii v morricalii.
Aylostera muscula
Kaktus ma już 4 pąki, jeden taki trochę większy i 3 małe, mam nadzieję, że jeszcze jakieś pączki wyrosną.
Notocactus schlosseri
Mammillaria spinosissima albispina
Na kaktusie jest łącznie ponad 10 pąków, co kilka dni doliczam się nowych. Co mnie zaskoczyło, to są drugie pąki w tym roku. Kaktusa kupiłam jakoś w styczniu, w lutym miał 2 pąki, ale szybko przekwitły, nie było żadnego podlewania. Nastawiałam się raczej na to, że drugi raz mi nie zakwitnie.
Notocactus uebelmannianus
Pod taką nazwą go kupiłam, nie został zidentyfikowany na forum.
Pleiospillos nelii
Również zakupiony pod taką nazwą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja mini kaktusiarnia
Witam , bardzo ładne roślinki o ile się nie mylę to kiedyś pomagałem w ich identyfikacji widać że roślinki które pokazałaś czują się w swoich domkach dobrze, oby tak dalej I gratulacje za decyzję o wysiewie, z czasem kolekcja pewnie będzie rosła i cieszyła oczy wielu osób
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sty 2016, o 22:24
Re: Moja mini kaktusiarnia - KaraibskieMango
@jandom1
Tak, dziękuje bardzo za identyfikację. Trochę się boję rozrostu 'kolekcji', z nasion mam 2 gatunki, pewnie w przyszłym roku będę próbować z nowymi. Jak wysiew się uda i będę mieć 'nadwyżki' to porozdaje po rodzinie i znajomych, bo ja już teraz mało miejsca mam.
Mam zamiar również zbudować sobie mini-folie, widziałam model na forum. Mam balkon na stronie S-sobie. A poza tym to mam nadzieję, że pozostałe kaktusy też zaczną wypuszczać pąki.
Tak, dziękuje bardzo za identyfikację. Trochę się boję rozrostu 'kolekcji', z nasion mam 2 gatunki, pewnie w przyszłym roku będę próbować z nowymi. Jak wysiew się uda i będę mieć 'nadwyżki' to porozdaje po rodzinie i znajomych, bo ja już teraz mało miejsca mam.
Mam zamiar również zbudować sobie mini-folie, widziałam model na forum. Mam balkon na stronie S-sobie. A poza tym to mam nadzieję, że pozostałe kaktusy też zaczną wypuszczać pąki.
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Jeśli chodzi o pąki, to jeśli masz je od stycznia tego roku to ja bym się tak bardzo nie nastawiał, a to z tego względu, że nie wiadomo jak były zimowane. Co do miejsca, to jeśli posiadasz balkon to miejsca masz baaardzo dużo Przykładów na forum na potwierdzenie mojej teorii jest kilka, są to piękne, duże, efektowne kolekcje
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Bardzo ładnie się prezentują
Też muszę założyć swój wątek Uwielbiam oglądać zdjęcia
Też muszę założyć swój wątek Uwielbiam oglądać zdjęcia
Kaktus ten ma tylko trzy nazwy. A to naprawdę mało jak na kaktusy Najpierw opisany był jako osobny gatunek. Czyli tak jak Ty go opisałaś. Później nazwany został jako gatunek viereckii ale odmiana morricalii czyli nazwa pod jaką go kupiłaś. A obecnie opisany jest jako gatunek viereckii ale podgatunek morricalii. I tak właśnie ja mam go opisanego w swojej kolekcji czyli Echinocereus viereckii ssp. morricaliiCzy ten kaktus ma alternatywną nazwę echinocereus viereckii? Kupiłam: echinocereus viereckii v morricalii.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Witaj w kaktusowym wariatkowie
I przy okazji skoryguj nazwę - Pleiospilos nelii (pojedyncze "l", a potem podwójne "i", nie "l")
I przy okazji skoryguj nazwę - Pleiospilos nelii (pojedyncze "l", a potem podwójne "i", nie "l")
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Notocactus scopa, Aylostera muscula, Notocactus schlosseri, - super uciernione "jeżyki", a Mammillaria spinosissima albispina - nie dość że ucierniona obficie, to jeszcze dodatkowo z pąkami kwiatowymi.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
"No i fajnie", jakby powiedział trener z reklamy.
Czyli zaczęło się, kaktusów będzie przybywać, bo kolejny jeszcze ciekawszy od posiadanych , bo ma inne ciernie, bo ma inny kształt, inne kwiaty...
Te pierwsze mają piękne uciernienie.
Czyli zaczęło się, kaktusów będzie przybywać, bo kolejny jeszcze ciekawszy od posiadanych , bo ma inne ciernie, bo ma inny kształt, inne kwiaty...
Te pierwsze mają piękne uciernienie.
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
może być mini-folia , a mogą też rosnąć w sposób udany na otwartym powietrzu , tak uprawia np maryjan13 i ma kaktusy w doskonałej formieKaraibskieMango pisze:
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Witam.
Jak na początek przygody z kaktusami to bardzo ładnie zaczynasz.
Widzę że masz te same rodzaje co u mnie na balkonie.
Moje stoją na parapecie balkonowym otwartym i nigdy ich nie cieniowałem.
Czasami coś tam padnie i nie do końca wiadomo dlaczego,ale jakieś straty zawsze mogą się zdarzyć.
Ja na Twoim miejscu dokupił bym jeszcze jakieś telokaktusy,bo są niezbyt duże i bezproblemowe
i na dodatek to piękne rośliny i mają piękne i duże kwiaty.
http://www.cactuspedia.info/schede/THEL ... cactus.htm
Przy okazji dziękuję Jacku,że podobają Ci się moje kaktusy.
Ten parapet na balkonie to u mnie jedyne miejsce,bo sam balkon to taka atrapa.
Jak na początek przygody z kaktusami to bardzo ładnie zaczynasz.
Widzę że masz te same rodzaje co u mnie na balkonie.
Moje stoją na parapecie balkonowym otwartym i nigdy ich nie cieniowałem.
Czasami coś tam padnie i nie do końca wiadomo dlaczego,ale jakieś straty zawsze mogą się zdarzyć.
Ja na Twoim miejscu dokupił bym jeszcze jakieś telokaktusy,bo są niezbyt duże i bezproblemowe
i na dodatek to piękne rośliny i mają piękne i duże kwiaty.
http://www.cactuspedia.info/schede/THEL ... cactus.htm
Przy okazji dziękuję Jacku,że podobają Ci się moje kaktusy.
Ten parapet na balkonie to u mnie jedyne miejsce,bo sam balkon to taka atrapa.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Całkiem ładne roślinki. Ale jak od stycznia to dopiero teraz zacznie się zabawa
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
I mnie się tutaj podoba. Rośliny ładne, dorodne, zadbane i jakże rozwojowa kolekcja! Oczywiście będę tutaj stałym gościem.