Spirit, teraz trzymamy kciuki Wrzuć zdjęcie za kilka dni to zobaczymySpirit pisze:Przesadziłem większość moich pomidorów. Rzeczywiście mają małe korzenie.
Co mogło być przyczyną braku powietrza korzeni. Może za bardzo ubiłem ziemię przy przesadzaniu.
Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Dzięki za pomoc. Pomidorki mają się dużo lepiej. Jak znajdę trochę wolnego czasu to wstawię zdjęcia.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2013, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem , ale kiedyś miałam podobny problem. Myślę, że za dużo podlewałeś i pomidor nie rozwinął wystarczającej bryły korzeniowej. Sadzonka naziemna dość spora , korzeni niewiele, wody za dużo. I to chyba według mnie jest problemem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory Lianne F1 i Robin F1 posadziłem w tunelu 28 kwietnia. Ponieważ w nocy miały być przymrozki dodatkowo nakryłem je agrowłókniną. Wczoraj rano po przymrozkach na kilku pomidorach na liściach zauważyłem takie objawy. Były one od strony gdzie agrowłóknina nie była zbyt dobrze dociśnięta do podłoża. Czy to są skutki przemarznięcia.
- Obik
- Od: 13 lut 2013, o 09:38
Czy ktoś mi może pomóc zdiagnozować, co się dzieje z moją rozsadą? Na początku podejrzewałam mojego futrzaka o podgryzanie liści, ale pomidory zostały już przed nim zabezpieczone, a liści jak poniżej coraz więcej (dotyczy dolnych partii rośliny). Dodam, że od tygodnia rośliny przebywają na tarasie, a na noc są zabierane do domu.
Pozdrawiam Natalia
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro na tarasie, to pewnie nie osłonięte. Mi to wygląda na poparzenie chłodnym wiatrem w słoneczny dzień. Nie wiem kiedy rozsada pójdzie do ziemi a potrzebuje w tej chwili papu też.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Obik
Niestety, ale okoliczności przestępstwa się zgadzają. Gnojówka z pokrzyw została dziś nastawiona, to dostaną do tego czasu biohumus. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Natalia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Na mszycę wyglada ( jak okrąglutkie i tłuściutkie) ale jak napisał poprzednik przyczyną jest zimno jednak.
- Obik
Mszycy nie ma na pewno. Czy jeżeli roślina wypuszcza nowe zdrowe liście to odbije? Hartowalam sadzonki stopniowo po kilka godzin, ale to słońce okazuje się za mocne. Rozumiem, że taka roślina po wsadzeniu sobie nie poradzi.
Pozdrawiam Natalia
Obejrzałam troche zdjęć I nie mogę zlokalizować mojego problemu.
Na odmianie Grigorij Altai I Church mam takie plamki , co to może być?
Dodam jeszcze że są to sadzonki zakupione z firmy Pomidorlandia, wiem że były prowadzone bez chemii w tunelu.
Miały takie plamki od początku.
Na odmianie Grigorij Altai I Church mam takie plamki , co to może być?
Dodam jeszcze że są to sadzonki zakupione z firmy Pomidorlandia, wiem że były prowadzone bez chemii w tunelu.
Miały takie plamki od początku.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
nertu może to przyczyna uszkodzenia poprzez np przenoszenie sadzonek? czasem zaczepiają się za siebie sadzonki listkami. Moje też takie mają plamki. Jeśli będą się powiększać plamki to możliwe że niedobór magnezu.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie jest to spowodowane zbyt wysoką wilgotnością w tunelu? Krople wiszą na liściach.Ani chybi gutacja.