Porzeczki - sadzenie, cięcie, nawożenie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porzeczki - cięcie
Nie ma na co czekać.I zielonym do góry.
Re: Porzeczki - cięcie
Mam pytanie...
1,5 roku temu posadziłam porzeczki czarne BONĘ i TISEL. W zeszłym roku nie pryskałam ich niczym i miały sporo owoców... nie przycięłam też pędów przed zimą ani na wiosnę...po prostu (chyba niesłusznie) pozwoliłam im rosnąć jak chcą... Wiosną kwiatów miały trochę...widzę też że wypuściły sporo młodych przyrostów, ale na krzakach jest zaledwie po jednym-dwóch owockach zamiast całej kiści...
Czy przyczyną są powyższe zaniedbania? Czy przymrozki które w kwietniu i z początkiem maja nawiedzały moje okolice...?
Co zrobić jesienią: wyciąć wszystkie stare łodygi poza jednym (przewodnik) czy tylko je skrócić o 2/3 długości? Młodych, tegorocznych nie ruszać czy też przyciąć o 2/3?
proszę o wskazówki...
No i czym pryskać/nawozic...bo chyba muszę skończyć z naiwnością niepryskania niczym...
pozdrawiam
1,5 roku temu posadziłam porzeczki czarne BONĘ i TISEL. W zeszłym roku nie pryskałam ich niczym i miały sporo owoców... nie przycięłam też pędów przed zimą ani na wiosnę...po prostu (chyba niesłusznie) pozwoliłam im rosnąć jak chcą... Wiosną kwiatów miały trochę...widzę też że wypuściły sporo młodych przyrostów, ale na krzakach jest zaledwie po jednym-dwóch owockach zamiast całej kiści...
Czy przyczyną są powyższe zaniedbania? Czy przymrozki które w kwietniu i z początkiem maja nawiedzały moje okolice...?
Co zrobić jesienią: wyciąć wszystkie stare łodygi poza jednym (przewodnik) czy tylko je skrócić o 2/3 długości? Młodych, tegorocznych nie ruszać czy też przyciąć o 2/3?
proszę o wskazówki...
No i czym pryskać/nawozic...bo chyba muszę skończyć z naiwnością niepryskania niczym...
pozdrawiam
- Emi22
- 200p
- Od: 12 cze 2016, o 09:34
Porzeczka czarna
Czy na terenie leśnym uda się zasadzić i utrzymać porzeczkę? Jak przygotować grunt, jakie miejsce wybrać i jak potem pielęgnować, żeby owocowała?
Planuję nabyć porzeczkę czarną.
Szukam ciekawej odmiany z dużymi słodkimi owocami.
Planuję nabyć porzeczkę czarną.
Szukam ciekawej odmiany z dużymi słodkimi owocami.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Porzeczka czarna
Słońce - półcień. Odchwaścić. Ojebyn.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Emi22
- 200p
Witam, dziękuję za odpowiedź
Chwastów to tam raczej nie uświadczysz. Gleba ma odczyn - pH 4. Kwaśna. Nie jestem pewna, czy nie zmienić trochę tego, przygotować podłoże wokół i pod,
mieszając to co tam jest z czymś co mi trochę podniesie ten odczyn (w kierunku zasadowego, ale nie na zasadowy) oraz, podtrzyma wilgotność (piaszczysta gleba raczej jest obecnie).
Chwastów to tam raczej nie uświadczysz. Gleba ma odczyn - pH 4. Kwaśna. Nie jestem pewna, czy nie zmienić trochę tego, przygotować podłoże wokół i pod,
mieszając to co tam jest z czymś co mi trochę podniesie ten odczyn (w kierunku zasadowego, ale nie na zasadowy) oraz, podtrzyma wilgotność (piaszczysta gleba raczej jest obecnie).
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zamierzasz plantację zakładać, czy kilka krzaczków dla siebie?
Tak czy inaczej coś przeczytaj o porzeczce...
Tak czy inaczej coś przeczytaj o porzeczce...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- Emi22
- 200p
Oj tam, plantację zaraz. Ze 2-3 krzaki raptem. Ale żeby dobrze miały - chcę
Czytam o różnych odmianach. Fakt, Ojebyn - chyba najpopularniejsza.
Ale! niby bardzo wytrzymała na mróz, ale pąki i kwiaty średnio tolerancyjne na przymrozki wiosenne!! hm.
Zobaczę jak z zakupem innych odmian, bo są też takie, które kwitną bardzo późno, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia pąków i kwiatów przez przymrozki wiosenne.
O! a to ważne.
Proszę nie pisać posta za postem oraz nie cytować posta na którego bezpośrednio udziela się odpowiedzi./Adm.
Czytam o różnych odmianach. Fakt, Ojebyn - chyba najpopularniejsza.
Ale! niby bardzo wytrzymała na mróz, ale pąki i kwiaty średnio tolerancyjne na przymrozki wiosenne!! hm.
Zobaczę jak z zakupem innych odmian, bo są też takie, które kwitną bardzo późno, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia pąków i kwiatów przez przymrozki wiosenne.
O! a to ważne.
Proszę nie pisać posta za postem oraz nie cytować posta na którego bezpośrednio udziela się odpowiedzi./Adm.
-
Re: Porzeczki -sadzenie,cięcie,nawożenie itp
Najpierw doprowadź glebę do odczynu 5,5,-6,0-6,5 . Jeśli masz możliwość nawieź trochę gliny i wymieszaj z ziemią rodzimą. Wg. mnie dobra jest Titania. Poza opryskami na mszyce i przeziernika, całkowicie bezobsługowa . Nawozić oczywiście trzeba, żeby kto nie pomyślał , że nie.
Mam "Titanię" na pniu, zasadzoną w kwietniu tego roku. Bez nawożenia, bez oprysków, bez niczego. Dużo pięknych owoców o wielkości 10 groszy. Szok
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
Za rok, dwa wyjdziesz z szoku, bo czarna nie nadaje się na kij. Duże przyrosty, owocowanie na młodych pędach, konieczność mocnego i częstego cięcia odmładzającego.Wiecej kłopotów niż pożytku.Daj jej dobrze jeść, żeby do jesieni wytworzyła mocne przyrosty, ktore wiosną utniesz i posadzisz. Co do chorób to faktycznie bezproblemowa. T. łapie mszyce na wierzchołkach pędów, trzeba pryskać.
- Emi22
- 200p
kaLo, SETA ale słyszałam o tych piennych, że można przesadzić w inne miejsce po dwóch latach. To pomaga i znowu ładnie owocują. Nie wiem na ile to prawda.
Ja zamówiłam nie pienne. Zobaczymy... Jak się przyjmą i będą owocować - spełni się jedno z moich małych marzeń !
Ja zamówiłam nie pienne. Zobaczymy... Jak się przyjmą i będą owocować - spełni się jedno z moich małych marzeń !